7.4 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Επανέρχονται οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ που εδώ και δύο χρόνια παρέμεναν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας

Πρόσφατα

oaed-tzamiΤα τελευταία δύο χρόνια των μνημονιακών κυβερνήσεων βιώσαμε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι την δαιμονοποίηση μας με μοναδικό σκοπό την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των απολύσεων. Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώσαμε την στόχευση συναδέλφων από τους καταργημένους φορείς αναδείξαμε την αδικία με ονομαστική καταγγελία στο δελτίο ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού, με παρεμβάσεις στα Υπουργεία αλλά και με δυναμικές κινητοποιήσεις, απεργίες και πορείες.

Πάγια τακτική και θέση μας ήταν να μην απολυθεί κανείς και να σταματήσει η απαράδεκτη στόχευση συναδέλφων στον ΟΑΕΔ που όλοι οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να είναι η δεξαμενή που θα προσφέρει με τόσο ανάλγητο τρόπο μόνιμους υπαλλήλους ως θυσίες. Βιώσαμε την προθυμία της προηγούμενης Διοίκησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, με αρχηγό την τ.Γενική Γραμματέα Στρατινάκη Άννα να προσφέρουν στον τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μητσοτάκη Κυριάκο, όποτε το ζητούσε και νέες διαθεσιμότητες είτε Διοικητικούς, Εκπαιδευτικούς είτε Μηχανικούς.

Οι υπάλληλοι των δύο Οργανισμών που καταργήθηκαν σε μια νύχτα από τους πρόθυμους δοσίλογους υπουργούς και Πρωθυπουργούς έχοντας βιώσει στο πετσί τους την απόλυση συμπαρασταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όλους τους συναδέλφους που βρίσκονταν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και της απόλυσης.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, και την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιτέλους, όλες οι αδικίες και οι αντισυνταγματικές απολύσεις των συναδέλφων μας τελείωσαν οριστικά. Οι συνάδελφοι που έχουν πετύχει σε πίνακες κατάταξης με την κινητικότητα, θα μπορούν να επιλέξουν αν θέλουν να επιστρέψουν στον ΟΑΕΔ ή να πάνε στον\ Φορέα που έχουν πετύχει. Οι συνάδελφοι όμως που δεν ήταν επιτυχόντες, σύμφωνα με το ψηφισθέν νομοσχέδιο θα έπρεπε να μπουν σε μια νέα μίνι κινητικότητα. Θα έπρεπε να ξαναδηλώσουν τις θέσεις που επιθυμούν να διοριστούν εφόσον οι φορείς καταγράψουν τις ανάγκες τους. Αυτή η διαδικασία που φυσικά δεν θα οδηγήσει σε καμιά περίπτωση σε απολύσεις, αλλά στην κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών των Δημοσίων Φορέων, θα διαρκούσε τουλάχιστον δύο μήνες.

Μόνο ο Σύλλογος μαζί με την Ομοσπονδία μας, την ΠΟΠΟΚΠ( Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ταμείων και τ.ΟΕΚ-τ.ΟΕΕ) πέτυχε την κατάθεση και ψήφιση τροπολογίας που για τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ και των Ασφαλιστικών Ταμείων, προβλέπει την επανασύσταση όλων των καταργημένων θέσεων και την επαναφορά όλων των υπαλλήλων σε δέκα ημέρες. Όλοι ανεξαιρέτως δηλαδή οι συνάδελφοι του ΟΑΕΔ, διοικητικοί και εκπαιδευτικοί είτε είναι στο καθεστώς της διαθεσιμότητας είτε έχει λήξει η υπαλληλική τους σχέση, μπορούν με αίτηση τους στον ΟΑΕΔ να επανέλθουν στις θέσεις που κατείχαν. Με αυτό τον τρόπο τελειώνει άμεσα, χωρίς καθυστέρηση η αβεβαιότητα της επαναπρόσληψης, η αγωνία και η ανασφάλεια και καλύπτουμε τα υπηρεσιακά κενά του ΟΑΕΔ, που οι πρόθυμοι εντός και εκτός του ΟΑΕΔ είχαν δημιουργήσει.

Είναι όμως και μια τρανταχτή απόδειξη του νέου ύφους συνδικαλιστικής εκπροσώπησης που θα πρέπει να υιοθετήσουμε. Οι κομματικοί διαχωρισμοί, η αναξιοκρατία και ο ‘’ωχαδερφισμός’’ είναι συμπεριφορές που κανείς εργαζόμενος δεν επικροτεί.

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων ΟΑΕΔ – τ. ΟΕΕ – τ. ΟΕΚ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις