22.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Το ΜΚΙΕ απαντά στον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας και στα «έννομα συμφέροντα των γιατρών μελών του»

Πρόσφατα

mkie-allileggii-artaTα Κοινωνικά Ιατρεία επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο και σε καμία περίπτωση δε λειτουργούν με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στον ιατρικό κόσμο, λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών…

Μια χαρακτηριστική στιχομυθία παραθέτει, σε ανακοίνωσή του, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού (ΜΚΙΕ), του εθελοντή γιατρού του Γιώργου Βήχα και ενός γερμανού δημοσιογράφου, διάλογο που δίνει απάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Άρτας (ΙΣΑ) για τη νομιμότητα ή όχι των κοινωνικών δομών που βοηθούν τους εξαθλιωμένους οικονομικά πολίτες, που δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και στην Υγεία. Υπενθυμίζεται πως ο ΙΣΑ, όπως κατήγγειλε και σε σχετική του ανακοίνωση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών νομού Άρτας, στόχευσε το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο της πόλης, με στόχο να βρει χρήμα και «πελατεία», σε ανασφάλιστους και φτωχούς πολίτες. Ακολουθεί ο διάλογος:

 

Γερμανός δημοσιογράφος: «Σας κατηγορούν πως δεν έχετε άδεια λειτουργίας και πως είστε παράνομοι. Τι απαντάτε σε αυτό;»

Γιώργος Βήχας: «Πώς θα σας φαινόταν εάν μια αντιστασιακή οργάνωση στην περίοδο της γερμανικής κατοχής ζητούσε άδεια για να μπορέσει να αντισταθεί ή την κατηγορούσαν οι τότε Αρχές πως αντιστέκεται παράνομα, χωρίς να έχει πάρει άδεια;»

Γερμανός δημοσιογράφος: «Θα μου φαινόταν αστείο»

Γιώργος Βήχας: «Το ίδιο αστείο είναι να ζητάνε άδεια και από ένα κοινωνικό ιατρείο που αντιστέκεται στην βαρβαρότητα και στις εγκληματικές πολιτικές των ντόπιων αλλά και των ξένων κέντρων εξουσίας. Είμαστε δομές έκτακτης ανάγκης, και όσο υπάρχει αυτή ανάγκη θα αντιστεκόμαστε και θα πολεμάμε! Την νόμιμη άδεια λειτουργίας μας την έχει δώσει η ίδια η κοινωνία!»

 

Αυτό παραθέτει το ΜΚΙΕ, το οποίο κατηγορεί τον ΙΣΑ που «αποφάσισε να τα βάλει με τους εθελοντές γιατρούς που βοηθάνε ανασφάλιστους πολίτες, αντί με αυτούς που έχουν εξαθλιώσει και έχουν οδηγήσει πάνω από 3 εκατ. πολίτες με αδυναμία πρόσβασης σε ιατρό και φάρμακα λόγω ένδειας».

Μάλιστα στην ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ αναφέρει ευθαρσώς γιατί το κάνει: «Δεν είναι γνωστό με ποια σχέση παρέχουν οι γιατροί τις υπηρεσίες τους, αν είναι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ή αν παρέχεται εθελοντική εργασία. Θα πρέπει ιδιαίτερα να προσεχθούν τα έννομα συμφέροντα των γιατρών μελών του Ιατρικού Συλλόγου από αθέμιτο ανταγωνισμό τέτοιων πολυιατρείων».

Προφανώς ο συγκεκριμένος ιατρικός σύλλογος, υπογραμμίζει το ΜΚΙΕ, δεν μπήκε καν στον κόπο να επισκεφτεί το συγκεκριμένο κοινωνικό ιατρείο και να συνομιλήσει με τους εθελοντές εκεί, πριν προβεί στην ακραία κίνηση να καταγγείλει το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Άρτας και να απειλήσει τους γιατρούς του με κυρώσεις.

«Αλλά μάλλον αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον ΙΣΑ είναι να “προσεχθούν τα έννομα συμφέροντα των γιατρών μελών του Ιατρικού Συλλόγου από αθέμιτο ανταγωνισμό τέτοιων πολυιατρείων”, με λίγα λόγιανα αναγκάσουν εξαθλιωμένους ανασφάλιστους -αυτοί επισκέπτονται άλλωστε τα Κοινωνικά ιατρεία- να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και τίποτα παραπάνω», τονίζει το ΜΚΙΕ.


Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών VS Ιατρικού Συλλόγου Άρτας

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διαχωρίζει τη θέση του με το Σύλλογο της Άρτας και διευκρινίζει πως «τα Κοινωνικά Ιατρεία επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο και σε καμία περίπτωση δε λειτουργούν με όρους αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στον ιατρικό κόσμο».

Καλεί μάλιστα τους ιατρικούς συλλόγους «που υιοθετούν την αντίθετη άποψη, να λάβουν υπόψη τους ότι τα Κοινωνικά Ιατρεία αποτελούν δομές στις οποίες οι γιατροί συμμετέχουν εθελοντικά και απευθύνονται σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε άλλες δομές».

Η δραστηριότητά τους, υπογραμμίζει, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου που έχει ο ιατρικός κόσμος και της προσφοράς του προς το συνάνθρωπο, τα οποία έχει επιδείξει διαχρονικά σε όλες τις δύσκολες περιόδους για τη χώρα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις