6.6 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Καλομοίρης από Ηλεία: Συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη κατάργηση των μνημονιακών νόμων (βίντεο)

kalomoiris-adedy-apnetΝα στηρίξουν τη λειτουργία του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στην Ηλεία, ώστε να δυναμώσουν τη φωνή του δημοσιοϋπαλληλικού κλάδου, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, ζήτησε από τους δημόσιους υπαλλήλους του νομού ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο.

Ο Γρ. Καλομοίρης βρέθηκε τη Δευτέρα στον Πύργο, όπου το πρωί περιόδευσε μαζί με προεδρεία πρωτοβάθμιων σωματείων του νομού σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και εργασιακούς χώρους προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και για να τους ενημερώσει για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που τους αφορούν σε σχέση με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στη Βουλή. Το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το απόγευμα μίλησε σε συνάντηση εργαζομένων του δημοσίου στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας. Το Γρ. Καλομοίρη, στην συνέντευξη Τύπου, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων – Νηπιαγωγών Περιφέρειας Πύργου Χάρης Λουί Ραμαρασόν, ενώ τον πλαισίωναν ο πρόεδρος εργαζομένων της ΠΕ Ηλείας Χ. Μικέλης, οπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Λ. Ασμής και ο γενικός σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων
η επιστροφή διαθέσιμων, απολυμένων

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Καλομοίρης ευχαρίστησε, καταρχήν, τα προεδρεία του δημόσιου τομέα που οργάνωσαν την επίσκεψη στους εργασιακούς χώρους την οποία χαρακτήρισε γόνιμη και δημιουργική, μιας και οι εξελίξεις στο χώρο του Δημοσίου είναι κρίσιμες και ραγδαίες.

«Σήμερα ψηφίζεται ένα σημαντικό νομοσχέδιο που έχει σχέση με τον δημόσιο τομέα και αντιμετωπίζει ένα από τα κεντρικά αιτήματα για τα οποία πάλεψε το προηγούμενο διάστημα ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος, όπου ανασυστήνονται θέσεις που καταργήθηκαν στο δημόσιο τομέα με τις μνημονιακές πολιτικές», είπε ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΜΕΤΑ στο Δημόσιο και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «έτσι επανέρχονται οι σχολικοί φύλακες, οι δημοτικοί αστυνόμοι, οι καθηγητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (των καταργημένων τομέων Υγείας και Αισθητικής – κομμωτικής), επανέρχονται οι σχεδιαστές του υπουργείου Πολιτισμού και άλλοι συνάδελφοί μας από το ΥΠΕΚΑ, το Άμυνας και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Η επιστροφή των συναδέλφων στην ενεργό υπηρεσία, υπογράμμισε ο Γρ. Καλομοίρης, «είναι δικαίωση των αγώνων των δικών τους και των δικών μας, όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο και η επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων στην τεχνική εκπαίδευση ήταν ένα σοβαρό αίτημα διεκδίκησης. Παλεύουμε ακόμα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επόμενο νομοσχέδιο την επ ανασυγκρότηση του ΟΕΚ, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, το ΙΓΜΕ και άλλων φορέων που ασχολούνταν με τα κοινωνικά αγαθά και έπαιζαν σημαντικό ρόλο».

Στα θετικά, η κατάργηση διαθεσιμότητας
και η κατοχύρωση της μονιμότητας

«Θετικό για μας είναι ότι καταργείται το θεσμικό πλαίσιο της διαθεσιμότητας, κατοχυρώνουμε δηλαδή αυτό για το οποίο παλεύαμε εδώ και πολλά χρόνια, τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων», προσέθεσε και συνέχισε. «Επίσης είναι θετικό το ότι αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο του πειθαρχικού δικαίου, δηλαδή καταργούνται αυταρχικές και αντισυναδελφικές πρακτικές, με βάση τις οποίες παραπέμπονταν σε πειθαρχικά συμβούλια και οδηγούνταν σε αυτοδίκαιη αργία εκατοντάδες υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια για ανυπόστατες κατηγορίες που δεν τεκμηριώνονταν, είχε δηλαδή το τεκμήριο αθωότητάς εκλείψει. Η αλλαγή αυτού του πλαισίου είναι κατά τη γνώμη μας σε θετική κατεύθυνση, όπως και η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης – κεντρικό μας αίτημα- προβλέπεται σε αυτό το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή».

Πολλά τα προβλήματα στο δημόσιο τομέα:
στελέχωση με προσωπικό, στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης

Ο Γρ. Καλομοίρης αναφέρθηκε, ωστόσο, και στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κόσμος που παραμένουν, όπως είπε, άλυτα και ανεκπλήρωτα, όπως, για παράδειγμα, η μισθολογική θέση στην οποία βρέθηκαν μετά την περικοπή του 40% των αποδοχών τους από τις μνημονιακές πολιτικές, τη μείωση των εισοδημάτων τους ως αποτέλεσμα της φορολογικής πολιτικής με τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. και τον περιορισμό των κονδυλίων για τις κοινωνικές ανάγκες που οδήγησαν την λαϊκή οικογένεια στο να βρεθούν σε καθεστώς πλήρους εξαθλίωσης.

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα και να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών που έχει οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση, θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να στηριχθούν τα ταμεία μας με την κρατική επιχορήγησής, να επιστραφούν τα κλεμμένα», είπε.

«Θεωρούμε σημαντικό για το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα για τη συνέχιση των αγώνων μας, να στελεχωθεί ο δημόσιος τομέας με το αναγκαίο προσωπικό, δυστυχώς με τα μέτρα που έχουν ως τώρα ανακοινωθεί δεν αντιμετωπίζεται, διότι όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείο Πύργου, τα σχολεία, η εφορία και άλλες υπηρεσίες έχουν ανάγκη από μόνιμο προσωπικό», συμπλήρωσε και ζήτησε να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίες: «δε δημιουργείς θέσεις με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, πρέπει άμεσα να στελεχωθούν με τα απαραίτητο προσωπικό που λείπει πολλές υπηρεσίες διαπιστώνουμε και από τον Πύργο και από την Ηλεία και απ όλη τη χώρα».

«Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να εφαρμοστεί μια πολιτική που θα αναδεικνύει ως μείζον ζήτημα τις ανάγκες του λαού για επιβίωση, για την πλήρη κατάργηση των εφαρμοστικών μνημονιακών νόμων και την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Η ΑΔΕΔΥ συμμετείχε από την πρώτη στιγμή, εδώ και πέντε χρόνια στις πρωτοβουλίες για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και θεωρούμε ότι είναι θετικό το ότι γίνεται αυτό σήμερα από τη Βουλή», υπογράμμιζε και κατέληξε λέγοντας ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα σωματείων και πολιτών για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των σκουπιδιών στον Πύργο που πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

youtube-meta-video

Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»
Βίντεο από orttv.gr

Παρόμοια Άρθρα