3.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Στα ύψη η αντιπαράθεση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης για τις τροπολογίες στο ν/σ Κατρούγκαλου – Απόσυρση τριών τροπολογιών ζήτησε η ΠτΒ

Πρόσφατα

voutsis-katrougkalos-plakiotakis-mitsotakisΨηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός της Δημόσιας Διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 157 ψήφους υπέρ, 79 ψήφους κατά και 18 «παρών». Προηγήθηκε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα της ΝΔ. Στο μεταξύ, την απόσυρση τριών υπουργικών τροπολογιών, καθώς -όπως εκτίμησε- δεν τηρούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις, ζήτησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλώντας ταυτόχρονα το Σώμα να αποφασίσει, κατόπιν αιτιολογίας της κατάθεσης τους, από τους αρμόδιους υπουργούς. Τόνισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μάχες για να μην καταπατούνται οι θεσμοί και το Σύνταγμα και προσέθεσε ότι δεν πρέπει να παρερμηνεύεται και να παραβιάζεται η διαδικασία.

Οι τροπολογίες αφορούν στη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη Διαύγεια και την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Από την πλευρά τους, ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκαν της αναγκαιότητας κατάθεσης των τροπολογιών, επικαλέστηκαν τη σοβαρότητα των θεμάτων που επιλύουν, υποστήριξαν ότι δεν εμπίπτουν στα όρια του συνταγματικού πλαισίου καθώς και ότι έχουν συνάφεια με το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση.

Αποχώρησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου

Όσον αφορά στη διαδικασία για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου Κατρούγκαλου, μέσα σε αλληλοκατηγορίες για πελατειακό κράτος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, η Ν.Δ. αποχώρησε από την συζήτηση του νομοσχεδίου για την Δημόσια Διοίκηση, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει και το ΠΑΣΟΚ.

Αφορμή για την αποχώρηση της Ν.Δ. ήταν η αποδοχή από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο 16 βουλευτικών τροπολογιών και 9 υπουργικών τροπολογιών. Παράλληλα το Ποτάμι ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για 15 από τις τροπολογίες: για 13 βουλευτικές τροπολογίες, για την υπουργική τροπολογία για την «Διαύγεια» και για την τροπολογία που αφορά την επένδυση των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΠτΒ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, στις 4 το απόγευμα, θα διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες που κατέθεσε το Ποτάμι.

Οι τροπολογίες αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Μετάταξη υπαλλήλων κατά παρέκκλιση διατάξεων για δέσμευση παραμονής σε υπηρεσία.

  • Αναγνώριση προϋπηρεσίας εργαζομένων ΕΛΓΑ.

  • Αποσπάσεις προσωπικού από ανώνυμες εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

  • Επανασύσταση θέσεων και κλάδων, όπως και θέσεις προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και ΟΑΕΔ.

  • Παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων εναντίον αιρετών των ΟΤΑ, σε περίπτωση μη άσκησης ένδικων μέσων.

  • Συμβάσεις προσωπικού δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

  • Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες.

  • Δανειοδότηση ΟΤΑ από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

  • Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα και σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου στους ΟΤΑ.

  • Παράταση των προθεσμιών ολοκλήρωσης των οικοδομικών εργασιών από τους δικαιούχους δημοτικών ή κοινοτικών οικοπέδων.

Αντιπαράθεση Βούτση, Κατρούγκαλου με Μητσοτάκη

«Αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί σαν κυβέρνηση κυρίαρχου κράτους», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης υπενθυμίζοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προβλέψει ότι το νομοσχέδιο θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια και θα μπλοκαριστεί από τους εταίρους.

«Δεν θέσαμε στους θεσμούς, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, ούτε για ένα λεπτό το νομοσχέδιο», υπογράμμισε. «Υπήρξε πολιτικό και κοινωνικό μίσος προς τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες της χώρας από τις μνημονιακές κυβερνήσεις», τόνισε ο κ. Βούτσης κάνοντας λόγο για «διαδικασία κοινωνικού ντάμπινγκ με στόχο να καταρρεύσουν μισθοί και δικαιώματα».

«Ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια μία πολύ σκληρή πολιτική εναντίον των δυνάμεων της εργασίας, μία πολιτική για την συντριβή τους και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Το κολπάκι του κοινωνικού αυτοματισμού που λειτουργούσε σαν μία διαδραστική λειτουργία μίσους μέσα στην κοινωνία αποκαλύφθηκε πλήρως», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και κατηγόρησε την Ν.Δ. ότι «δημιουργήσατε όσες πληγές στο σώμα του δημόσιου τομέα, ενώ φέρατε τον εργασιακό μεσαίωνα στον ιδιωτικό τομέα».

Όπως είπε ο υπουργός, «το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης και για να σταθεί στα πόδια της» και «για να μην δουλεύουν τα Υπουργεία και η κυβέρνηση υπέρ των σαπρόφυτων». «Εσείς στο όνομα του μικρού κράτους εννοούσατε να δουλεύει ένα μικρό επιτελικό κράτος που θα ήταν η δίοδος για να κάνουν οι ιδιώτες όλες τις κύριες δουλειές που θα έπρεπε να κάνει ο δημόσιος τομέας», εξήγησε.

Αναφερόμενος στις τροπολογίες ο Ν. Βούτσης είπε ότι «είναι πολύ μικρό μέρος από αυτές που θα μπορούσαν να κατατεθούν αν υπήρχε μεγαλύτερη δημοσιονομική δυνατότητα για την αποκατάσταση όσων είχαν σφόδρα αδικηθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις». «Αυτό που κάνατε εν κρυπτώ και παραβύστω με πελατειακές σχέσεις επί δεκαετίες, αρνείστε έστω και για ένα ποσοστό, για ένα τεταρτημόριο, να συμβεί για να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, Γιατί το αρνείστε;», ρώτησε τη Ν.Δ.

«Βγάζετε λάδι και δημάρχους που ήταν και προσωπικοί πελάτες του γραφείου σας», υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης πριν αποχωρήσει. Παραδέχθηκε ότι «η πολιτική μας αδίκησε», αλλά έδωσε έμφαση στο ότι οι τροπολογίες «αφορούν αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν υπάκουσαν στο νόμο. Η πρώτη τροπολογία αφορά πειθαρχικές διώξεις εναντίον Δημάρχων που δεν άσκησαν τα ένδικα μέσα εναντίον πρωτόδικων αποφάσεων που δικαίωναν συμβασιούχους».

«Αυτοί είναι οι ταλαίπωροι και οι φουκαράδες; Αμφιβάλλω αν το ξέρουν καν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπέγραψαν την τροπολογία», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. «Συζητούσαμε ένα νομοσχέδιο και ξαφνικά στην Ολομέλεια, προφανώς σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο, έρχονται μία σειρά από βουλευτικές τροπολογίες, που δεν είχατε το θάρρος να τις φέρετε ως υπουργικές», ανέφερε και ζήτησε από την κυβέρνηση να τις αποσύρει.

«Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο. Ένας φαύλος ή ένας υποκριτής πολιτικός;», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από το οι θύτες, που δημιούργησαν το πελατειακό κράτος του παλαιοκομματισμού, να κατηγορούν τα θύματά τους, που τους κατέστησαν όμηρους, για το θεσμικό αίσχος που δημιούργησαν».

«Όλα αυτά που καταγγείλατε, τα νομικά τέρατα εσείς τα δημιουργήσατε για να εκθρέψετε το πελατειακό σας κράτος, και τώρα ερχόσαστε να εμφανιστείτε ως τιμωροί. Τι υποκρισία είναι αυτή;», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε: «Είστε κληρονόμοι του παρελθόντος σας».

Και επίθεση Πετράκου σε Μητσοτάκη

«Εξηγήσιμη η η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, διότι οι βουλευτικές τροπολογίες φέρνουν μπροστά του τις Ερινύες και τις ενοχές για τη διάλυση του δημόσιου τομέα» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, συμπληρώνοντας ότι «είναι όμως ακατανόητη η αγωνία του για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διότι δεν είναι τώρα Υπουργός ώστε να έχει αυτή την αγωνία. Ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Υπουργός συνεννοούνται με την κυβέρνηση». «Οι περισσότερες τροπολογίες είναι θεσμικού χαρακτήρα και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος», υπογράμμισε ο Θ. Πετράκος.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις