Στις 25 Γενάρη συντελέστηκε μια μεγάλη ανατροπή. Ο λαός αποφασιστικά απέρριψε τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία 5 χρόνια και όξυνε τα ήδη σημαντικά προβλήματα, έδωσε ευκαιρία στην ελπίδα, σε έναν άλλο δρόμο για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, για τη βελτίωση της ζωής του. Αυτή η ελπίδα πρέπει να γίνει δύναμη αλλαγής, δύναμη ανατροπής της υπάρχουσας κατάστασης, να ανοίξει προοπτική ριζικά διαφορετική.
Γιατί στις 26 Γενάρη τα προβλήματα είναι ακόμη εδώ. Δεν αρκεί μια πολιτική αλλαγή, έστω και τέτοιας κλίμακας, για να βρουν λύσεις τα ζητήματα που μας ταλανίζουν όλα αυτά τα χρόνια και οι επιπτώσεις των μνημονίων που λειτούργησαν καταστροφικά. Πρέπει σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο να κινητοποιηθούν δυνάμεις που θα διεκδικήσουν από τη νέα κυβέρνηση το θεσμικό πλαίσιο, τις παρεμβάσεις, τις αλλαγές που είναι σήμερα αναγκαίες για την ανατροπή των μνημονιακών επιπτώσεων και την δικαίωση της ελπίδας.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΤΕΕ πρέπει να βρει το βηματισμό του. Να αποτελέσει, όντως, τον Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας, να είναι εκείνος ο φορέας που θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία στον τομέα ευθύνης του αλλά και το συμφέρον του τεχνικού κόσμου, που είναι τμήμα της κοινωνίας και δοκιμάζεται από την ανεργία, την υποαπασχόληση και την έλλειψη προοπτικής.
Το ΤΕΕ οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικο ρόλο στην υπόθεση της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας. Να προτείνει τη δέσμη των αναγκαίων παρεμβάσεων στις υποδομές, στη δόμηση, στην ενέργεια, στο σχεδιασμό του χώρου και στην προστασία του περιβάλλοντος που πρέπει να μπουν μπροστά και να διεκδικηθούν. Να το κάνει σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς και άλλους συλλόγους, τα μέλη του ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για όλη την επικράτεια. Να μην επαναλάβουμε λαθεμένες πολιτικές υλοποίησης φαραωνικών έργων που κοστίζουν εξαιρετικά δυσανάλογα σε σχέση με αυτό που προσφέρουν, εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και σχεδιασμούς και ιεραρχούν με λάθος τρόπο τις κοινωνικές ανάγκες. Το ΤΕΕ οφείλει να διεκδικήσει την ουσιαστική αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και να συμμετάσχει με ουσιαστικές προτάσεις στον σχεδιασμό και στην υλοποίησή του.
Το ΤΕΕ οφείλει να ξαναδεί το πλαίσιο με βάση το οποίο τα δημόσια έργα σχεδιάζονται, μελετώνται, κατασκευάζονται, παραλαμβάνονται ώστε με την αποφασιστική συμβολή του να αντιστραφεί η ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο, οι στρεβλώσεις, η αδιαφάνεια, η διαφθορά και η διαπλοκή, η περιβαλλοντική καταστροφή. Στον αντίποδα να προταχθεί η ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό, πλήρη διαφάνεια, ενίσχυση της απασχόλησης, έλεγχο σε όλα τα στάδια. Να αναβαθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε τα χρήματα του ελληνικού λαού να υπηρετούν τις ανάγκες του και όχι άλλων.
Το ΤΕΕ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην υπεράσπιση των δυνάμεων της εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του τεχνικού κόσμου είναι διαλυμένα και πρακτικά αποκλείουν μεγάλη μερίδα των συναδέλφων από την άσκηση του επαγγέλματος. Είναι ανάγκη να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου που θα εξασφαλίζει στους συναδέλφους να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να αμείβονται για τη δουλειά τους, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε για ελεύθερους επαγγελματίες. Να υπερασπιστούμε ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει την ενιαιότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι τη διάσπασή τους σε κλάσματα των σημερινών. Ένα πλαίσιο που θα προσδιορίζει τις ευθύνες όπως αντιστοιχούν και όχι δυσανάλογα. Οι παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια χειροτέρεψαν δραματικά την κατάσταση με άμεσα αποτελέσματα στο επίπεδο της ζωής του τεχνικού κόσμου αλλά και της ποιότητας έργων και υπηρεσιών. Έριξαν το βάρος στη συμπίεση του κόστους, στη φτηνή παραγωγή χωρίς ποιότητα, στη μετάθεση των ευθυνών. Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να αντιστραφεί.
Ειδική μέριμνα πρέπει να λάβουμε για τους νέους συναδέλφους οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι μακριά από το επιμελητήριο. Αισθάνονται μακριά γιατί το ΤΕΕ δεν υπερασπίζεται το παρόν και το μέλλον τους εμπράκτως. Αισθάνονται μακριά γιατί το ΤΕΕ είναι κλειστός μηχανισμός μακριά από τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους. Οφείλουμε ειδικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της συμμετοχής τους στο επιμελητήριο, συμμετοχής ενεργούς, ισότιμης, δημιουργικής. Το ΤΕΕ δεν θα μπορέσει να ενεργοποιήσει τα μέλη του αν δεν αποδείξει ότι μπορεί να συνεισφέρει καθοριστικά στη βελτίωση της θέσης τους και της προοπτικής τους. Αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία σε συνθήκες αποσάθρωσης του κλάδου, υψηλής ανεργίας, ανασφάλειας και εγκατάλειψης.
Το ΤΕΕ οφείλει να πορευτεί με γνώμονα τη συμμετοχή των μελών του, ανατρέποντας την κρίση εμπιστοσύνης και την απαξία, να λειτουργήσει ανοιχτό στα μέλη του, σε επικοινωνία μαζί τους, σε αμφίδρομη σχέση για την ανατροπή των κατεστημένων της συναλλαγής και των προσωπικών λύσεων. Οι μόνιμες επιτροπές, το ενημερωτικό δελτίο, η επικοινωνία με τα περιφερειακά τμήματα, νέοι θεσμοί συμμετοχής και δημοκρατίας, καινοτόμες λύσεις πρέπει να χαρακτηρίσουν τη λειτουργία του ώστε να βγει από το τέλμα. Να πάψει να αποτελεί μηχανισμό ελεγχόμενο από φατρίες και εκπροσώπους συμφερόντων φατριών, εντός και εκτός του. Το ΤΕΕ οφείλει να αξιώσει τα μέλη του, να τους δώσει ρόλο και χώρο, να θεσμοθετήσει εκπροσωπήσεις που σήμερα δεν υπάρχουν ή που απαξιώθηκαν συστηματικά το προηγούμενο διάστημα. Η δημοκρατική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα είναι βασικός όρος ριζικής ανασυγκρότησης.
Για να συμβάλλουμε στην υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης, στις επερχόμενες διαδικασίες για την εκλογή προέδρου στο ΤΕΕ συμμετέχουμε και παρεμβαίνουμε αποφασιστικά στηρίζοντας την υποψηφιότητα του συναδέλφου Νίκου Ανδρεδάκη, μέλους της Δ.Ε. του ΤΕΕ, 36 χρονών, Πολιτικού Μηχανικού, εργολήπτη δημοσίων έργων, με αδιάλειπτη δεκαετή δράση στα κοινά του ΤΕΕ και θητεία στη Δ.Ε. του ΤΣΜΕΔΕ.
Καλούμε τα μέλη της Αντιπροσωπείας, όλους τους συναδέλφους να υλοποιήσουμε μαζί την ανατροπή και την επανεκκίνηση του ΤΕΕ με προσανατολισμό την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και του δραστήριου, εργαζόμενου τεχνικού κόσμου, τη δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία του επιμελητηρίου.