18.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ισπανία: Ανυπακοή πυροσβεστών σε τραπεζίτες και κυβέρνηση

Πρόσφατα

ispania-eksosi-griaΗ κοινωνική δικαιοσύνη ένωσε τους πυροσβέστες και το κίνημα κατά των εξώσεων μετατρέποντας την 85χρονη Αουρέλια Ρέι σε σύμβολο του αγώνα κατά την σπεκουλαδόρων στην ισπανική αγορά ακινήτων.

Οι πυροσβέστες της περιφέρειας της Μαδρίτης εξέφρασαν την «πλήρη στήριξη» τους στους συναδέλφους τους της Α Κορούνια της Γαλικίας, οι οποίοι αρνήθηκαν να βοηθήσουν τις αρχές και τον ιδιοκτήτη κατοικίας στην έξωση μιας ηλικιωμένης, υπογραμμίζοντας την πλήρη άρνησή τους να συνεργαστούν σε κατασχέσεις σπιτιών και εξώσεις στην περιφέρειά τους.

Το συνδικαλιστικό τμήμα πυροσβεστών των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. υπογράμμισε μάλιστα σε ανακοίνωσή του ότι οι πυροσβέστες είναι δημόσιοι υπάλληλοι και «όχι μαριονέτες των τραπεζών και των υπηρετών τους στη κυβέρνηση», ενώ η εργασία τους σχετίζεται με τις καταστάσεις κινδύνου και «το καθήκον τους είναι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες». Οι πυροσβέστες αρνιούνται να συμμετάσχουν σε δράσεις που «συνεισφέρουν στην αύξηση των ανισοτήτων και της μιζέριας που πλήττει την εργατική τάξη».

Οι πυροσβέστες της περιφέρειας της Μαδρίτης υπογράμμισαν ότι οι συνάδελφοί τους από το Γαλικία «απέδειξαν ότι στέκονται στο πλευρό της κοινωνικής δικαιοσύνης» αρνούμενοι να συμμετάσχουν στην έξωση της 85χρονης Αουρέλια Ρέι.

Οι πυροσβέστες της Καταλονίας ακολούθησαν το παράδειγμα των συναδέλφων τους της Γαλικίας και της Μαδρίτης και ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν σε κατασχέσεις κατοικιών και εξώσεις και θα ανοίγουν σπίτια «μόνο σε περιπτώσεις κινδύνου και έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου». Συνήθως οι αρχές και οι ιδιοκτήτες καλούν την πυροσβεστική για να ανοίξει τις πόρτες ή τα παράθυρα σπιτιών που τελούν υπό κατάσχεση και η αστυνομία προχωρά στην εκκένωσή τους από τους κατοίκους τους.

Η 85χρονη Αουρέλια Ρέι μετατράπηκε σε σύμβολο νίκης του κινήματος εναντίον των κατασχέσεων σπιτιών και των εξώσεων, όταν για τρίτη φορά στα αντιστάθηκε σε αυτούς που απαιτούσαν να την πετάξουν στο δρόμο γιατί δεν πλήρωσε ένα νοίκι. Οι πυροσβέστες της Α Κορούνια όταν αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην έξωση καταχειροκροτήθηκαν από τους ακτιβιστές της «Πλατφόρμας Στοπ Εξώσεις» και τους γείτονες της Α. Ρέι, ενώ η αστυνομία δεν τόλμησε να παρέμβει.

Η «Πλατφόρμα Στοπ Εξώσεις», που είχε καταφέρει να κινητοποιήσει πάνω από 200 ακτιβιστές για να αποτρέψουν την έξωση της Α. Ρέι, έχει πυροδοτήσει ένα πραγματικό μαζικό κίνημα αλληλεγγύης προς την 85χρονη με συνθήματα «Η Αουρέλια δεν φεύγει – Η Αουρέλια μένει» και «Η Αουρέλια θα μείνει σπίτι της», ενώ ματαίωσε κάθε προσπάθεια κινητοποίησης αστυνομικών δυνάμεων.

Τα αριστερό Εθνικιστικό Κόμμα Γαλικίας και η Ενωμένη Αριστερά στήριξαν στο δημοτικό συμβούλιο τα αιτήματα της 85χρονης, η οποία είχε καθυστερήσει μόνο δύο φορές να πληρώσει το νοίκι της στα περισσότερα από τριάντα χρόνια που μένει στο ίδιο σπίτι, τη μια το 1999 και την άλλη το 2011.

Η τοπική κυβέρνηση της Γαλικίας προσέφερε στην Α. Ρέι ένα σπίτι με ενοίκιο κοινωνικής προστασίας σε ένα άλλο τμήμα της πόλης. Η ηλικιωμένη όμως απέρριψε την προσφορά υποστηρίζοντας το δικαίωμά της να παραμείνει στο σπίτι που έζησε μια ζωή. Η Α. Ρέι ευχαρίστησε όσους σταμάτησαν για τρίτη φορά την έξωση, θεωρώντας ότι αποτελούν την οικογένειά της, ενώ κατήγγειλε τους ιδιοκτήτες του ακινήτου ότι προσπαθούν να τη διώξουν γιατί σε περιοχή του κέντρου πληρώνει νοίκι μόνο 126 ευρώ, με σύνταξη 356 ευρώ.

Πηγή: avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις