15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κουζής: Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου η επαναφορά της Κυριακής αργίας

Πρόσφατα

oiye-kyriakatiki-argiaΣτις σημερινές εργασιακές σχέσεις, τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στην εργασία και την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος αναφέρθηκε διεξοδικά ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής Κοινωνικού Δικαίου και Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας «στο Κόκκινο».

Αρχικά, κλήθηκε να σχολιάσει το… σχόλιο εργατοϋπαλλήλου, ότι απεργεί την 1η Μαΐου και θα κληθεί να απεργήσει, πάλι, στις 3 του μήνα, για να υπερασπιστεί το πάλαι ποτέ ακλόνητο δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας. «Το αίτημα προφανέστατα είναι δίκαιο, νομίζω ότι πρέπει να γίνει πράξη η κατοχύρωση της Κυριακής – αργίας» απάντησε ο Γ. Κουζής, διευκρινίζοντας ότι για το θέμα αυτό, αφενός αρμόδιο είναι άλλο υπουργείο και αφετέρου ότι η θέση του υπουργείου Εργασίας είναι καθαρή, υπέρ της άρσης του «θεσμού» των εργάσιμων Κυριακών.

Ερωτηθείς κατά πόσο η σχετική ρύθμιση είναι απλώς θέμα χρόνου, απάντησε: «Θέλω να πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει. Είναι όμως και ζήτημα συντονισμού του κυβερνητικού έργου».

Ο καθηγητής ανέλυσε πώς η νεοφιλελεύθερη λογική και πρακτική επιχειρεί «να ισοπεδώσει την εργασία», επιτυγχάνοντας σημαντικά πλήγματα και στους φορείς που την εκπροσωπούν. Αναφέρθηκε επίσης στα φαινόμενα κοινωνικού κατακερματισμού, καθώς στην ανάγκη να «ανακαλυφθεί» πάλι η αξία της αλληλεγγύης. Η ανάλυσή του επεκτάθηκε στη λεγόμενη εργατική – συνδικαλιστική «αριστοκρατία», αλλά και στην προσπάθεια να απαξιωθούν και να στιγματιστούν ζωντανές, μάχιμες, δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις