26.8 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Βαρουφάκης – Στρατούλης: Καμία μείωση στις συντάξεις – Πιστοί στις «κόκκινες γραμμές»

Πρόσφατα

sintaksiouxos-kathontaiΤι είπε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα εργασιακά.

Με 4 κατηγορηματικά «δεν», μιλώντας «στο Κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι δεν επίκειται καμία κυβερνητική υποχώρηση στα θέματα του ύψους των μισθών, της 13ης σύνταξης, των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μιλώντας, επίσης, στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης διέψευσε τις πληροφορίες για μείωση των επικουρικών συντάξεων, την αύξηση του ΦΠΑ και την ακύρωση της δέσμευσης για καταβολή της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ

ΠΡΩΤΟΝ, όχι μόνο δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω μείωσης μισθών, αλλά ήδη ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης έχει αποστείλει στους αρμόδιους φορείς το σχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ισχύει στο έπακρο η κυβερνητική δέσμευση για επαναφορά της 13ης σύνταξης, σε όσους λαμβάνουν ποσά κάτω των 700 ευρώ. Ο κ. Στρατούλης είπε ότι η δέσμευση αυτή θα θεσμοθετηθεί και τυπικά προς το τέλος του φθινοπώρου, δηλαδή λίγο πριν χορηγηθεί η 13η σύνταξη.

ΤΡΙΤΟΝ, ούτε μειώνονται, ούτε πρόκειται να μειωθούν άλλο οι κύριες συντάξεις, καθώς ο ίδιος ο κ. Στρατούλης δεν έχει υπογράψει, ώστε να εφαρμοστούν το νομοθετήματα της μνημονιακής περιόδου (3863 και 3865) που προέβλεπαν την εν λόγω δυσμενέστερη εξέλιξη.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, δεν μειώνονται άλλο οι επικουρικές συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση αναστέλλει επ’ αόριστο τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ο κ. Στρατούλης υπενθύμισε ότι βάσει αυτής οι επικουρικές θα μειώνονταν έως και 90%, ξεκαθάρισε όμως πως για την κυβέρνηση δεν νοείται τέτοιο ζήτημα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων διευκρίνισε ότι δεν επίκεινται μειώσεις ούτε στις λεγόμενες «υψηλές επικουρικές» καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, έπειτα από έξι διαδοχικές μειώσεις δεν υπάρχουν πλέον υψηλές επικουρικές.

«Από τα 252 ευρώ, ο μέσος όρος έπεσε στα 180 και αν ληφθούν υπόψη κάποιες κρατήσεις, στην ουσία κάτω και από τα 170 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.

Ερωτηθείς για τις πρόωρες συντάξεις, ο κ. Στρατούλης είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει «να περιορίσει ορισμένες ακραίες καταστάσεις» οι οποίες, όπως ανέφερε, χαρακτηρίζουν κυρίως διαδικασίες εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και σε ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ. «Πρόκειται για καταστάσεις που στερούν πολλούς πόρους από τα ταμεία» είπε ο κ. Στρατούλης, προσθέτοντας ότι εκπονείται ήδη μελέτη του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα.

Δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν πρόωρες συντάξεις μητέρων με ανήλικα παιδιά, αναπήρων και ατόμων με «ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», διαβεβαίωσε ο κ. Στρατούλης.

Στη συζήτηση έλαβε μέρος και ο διευθυντής του «Κόκκινου» Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ρώτησε τον αναπληρωτή υπουργό από πού προήλθε ο «καταιγισμός» δημοσιευμάτων που εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη να απεμπολήσει τις προαναφερθείσες «κόκκινες γραμμές» για τα εργασιακά. Ο κ. Στρατούλης «συμμερίστηκε» την απορία, απαντώντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο «κέντρο» διοχέτευσε πληροφορίες που κινούνται στον αντίποδα των κυβερνητικών προθέσεων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Ο υπουργός οικονομικών εκτίμησε ότι σύντομα θα επιτευχθεί ενδιάμεση συμφωνία που θα ανοίξει όπως είπε τη κάνουλα της ρευστότητας και θα δώσει τη δυνατότητα για τη σκληρή διαπραγμάτευση του Ιουνίου για μια συμφωνία – λύση που θα επιτρέψει την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

“Η Ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για μια έντιμη λύση που θα απελευθερώσει την χρηματική βοήθεια από τους εταίρους και θα τερματίσει την οικονομική ασφυξία που έχουν οδηγήσει την χώρα τα μνημόνια”, είπε.

“Μακάρι να είχαμε τελειώσει εδώ και δύο μήνες όλες τις διαπραγματεύσεις, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι οι περιστάσεις και οι ανάγκες που πρέπει να λύσουμε με τους εταίρους είναι κάτι που προέχει, κάτι που δεν το επιλέξαμε αλλά το παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις”, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ως διεθνές μιντιακό τσουνάμι παραπληροφόρησης, που προσπαθεί να υπονομεύσει την ελληνική κυβέρνηση και την διαπραγματευτική της ισχύ, χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα που δημιουργούν εντυπώσεις και πρωτοσέλιδα βασισμένα σε “διαρροές”.“Όταν έχεις να τα βάλεις με μια αδίστακτη προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης τότε πρέπει να περιμένεις τα πάντα” […] “Πριν την Ρίγα είχαν ξεκινήσει προσπάθειες δολιοφθοράς εις βάρος μου, οι οποίες βέβαια έχουν ως στόχο την κυβέρνηση της Ελλάδας, και που ουσιαστικά προσπαθούν να πλήξουν την απόφαση του ελληνικού λαού να εναντιωθεί στις πολιτικές λιτότητας”, σημείωσε o υπουργός οικονομικών.

Για τη σύσταση ομάδας διαπραγμάτευσης

Σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, των συνεργατών μου και με την υπόλοιπη κυβέρνηση, η αλλαγή στην διαπραγματευτική ομάδα”, το σχόλιο του κ. Βαρουφάκη για την ομάδα διαπραγματεύσεων, ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι , “σε κοινό στρατηγικό πλαίσιο συνεδριάζει η ομάδα από την αρχή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, απλώς τώρα απέκτησε και τίτλο“.

Γιατί δεν τηρήθηκε η συμφωνία της 2ς Φεβρουαρίου από τους εταίρους

“Είχαμε συμφωνήσει σε μια πρώτη λίστα και στην εκπόνηση των μεταρρυθμίσεων που θα πατούσε πάνω στον κοινό τόπο της συμφωνίας, όμως από την 24η Φεβρουαρίου η άλλη πλευρά προσπαθεί να ωθήσει τις διαπραγματεύσεις πριν την 25η Ιανουαρίου και να αναιρέσει ουσιαστικά την εντολή του Ελληνικού λαού” και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “ενώ μας λένε ότι το Eurogroup ακολουθεί τους κανόνες, οι ίδιοι δεν τους ακολουθούν στην περίπτωση της Ελλάδας”.


Σκουρλέτης: Τα εργασιακά προχωρούν ανεξαρτήτων του πολυνομοσχεδίου

Τα εργασιακά δεν περιλαμβάνονται στη συζήτηση που έχει γίνει για την ενδιάμεση συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο κ. Σκουρλέτης είπε ό,τι απ΄ όσο γνωρίζει τα ζητήματα που σχετίζονται με τα εργασιακά δεν αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο. Τόνισε ωστόσο ότι «θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως του πολυνομοσχεδίου».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συμφωνία που θα προκύψει «δεν θα μας πηγαίνει πίσω» προσθέτοντας πως «μια κυβέρνηση που έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σε καμία περίπτωση δεν θα διανοείτο να πάει πίσω στα ζητήματα του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων». Ο Π. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι όπως έχουν ήδη πει τα περισσότερα στελέχη θα βρεθούμε μπροστά στο δίλλημα της προσφυγής στο λαό αν υπάρξει εμπλοκή στις συζητήσεις.

 


Πηγή: stokokkino.gr, left.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις