15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΠΕΝΕΝ: Όλοι στην Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση στο Πασαλιμάνι, ώρα 10.00

Πρόσφατα

1-maiipenenΣυμμετέχουμε μαζικά – αγωνιστικά και ταξικά στην 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς σε όλα τα λιμάνια και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (έναρξη 00.01 – λήξη 24.00 ώρα).

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά του 2015 συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, ο λαός και οι εργαζόμενοι εξ αιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού που συστηματικά επιδιώκουν και μεθοδεύουν οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας μας (ΔΝΤ – ΕΕ –ΕΚΤ).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσα από παλινωδίες, υποχωρήσεις αλλά και λαθεμένες επιλογές στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο αφού το σύνολο αυτών των αντιδραστικών δυνάμεων με όπλο την διακοπή της ρευστότητας πιέζει, απειλεί και εκβιάζει για την ακύρωση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων επιδιώκοντας να επιβάλουν ντε φάκτο τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού δηλαδή της σκληρής λιτότητας, των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.

Ρόλο 5ης φάλαγγας να προχωρήσει η επαίσχυντη συμφωνία (σύμφωνα με τις αξιώσεις των δανειστών) έχουν αναλάβει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο αλλά και η εσωτερική τρόικα (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ) με την δραστήρια συμμετοχή και του μιντιακού κατεστημένου οι οποίοι νυχθημερόν καταστροφολογούν και τρομοκρατούν τον λαό και τους εργαζόμενους για την επερχόμενη καταστροφή που δήθεν θα επέλθει εάν και εφόσον δεν ακολουθηθούν πιστά οι πολιτικές των εταίρων δανειστών δηλαδή η πλήρης υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις και στα κελεύσματα των εταίρων. Πρόκειται για μια σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην οποία εάν η κυβέρνηση υποχωρήσει θα αθετήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα διαρρήξει οριστικά τις σχέσεις της με το εκλογικό σώμα που την στήριξε στις εκλογές τον Γενάρη του 2015. Ήδη από κυβερνητικής πλευράς και αυτό το ελάχιστο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έχει υποστεί μετάλλαξη και αν συνεχισθεί ο δρόμος των υπαναχωρήσεων αυτό θρυμματίζεται, αλλοιώνεται και στην ουσία ακυρώνεται πλήρως.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ με αφορμή την συμφωνία κυβέρνησης – Eurogroup στις 20/2/2015 είχε προειδοποιήσει ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης με τους επαχθείς όρους που περιέχει δρομολογεί μια νέα συμφωνία για νέο μνημόνιο και ταυτόχρονα ενταφιάζει το μεγάλο παλλαϊκό αίτημα για την διαγραφή του χρέους που αποτελεί πρωταρχικό όρο για την επιβίωση και ανεξαρτησία της χώρας αλλά και υπονομεύει πλήρως την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης και της εξόδου από αυτήν.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν αυτήν την άποψή μας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια στρατηγική που επέλεξε στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η οποία οδηγείται σε αδιέξοδο, αποτυχία και τελικά στην ήττα.

Η συνέχιση αυτής της τακτικής θα οδηγήσει σε οδυνηρές συνέπειες τον λαό, την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της σύγκρουσης, της ρήξης και της απαλλαγής της χώρας από τα δεσμά της εξάρτησης, της κηδεμονίας της τρόικα και των ταπεινωτικών ελέγχων.

Η μονομερής διαγραφή του χρέους και η έξοδος από την ευρωζώνη είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή. Αυτός είναι ο δρόμος ο οποίος μέσα από δυσκολίες, προβλήματα και διαρκείς συγκρούσεις μπορεί να οδηγήσει στην επανάκτηση της εθνικής αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας της χώρας μας, της αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών που διαθέτει η Ελλάδα με την άσκηση μιας πραγματικά ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής μέσω της ενίσχυσης και εμβάθυνσης των διακρατικών σχέσεων στην βάση του αμοιβαίου οφέλους αξιοποιώντας στο έπακρο την γεωστρατηγική θέση της χώρας.

Το ξεπούλημα της ακίνητης δημόσιας περιουσίας, των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως ο ΟΛΠ, η συνέχιση των περικοπών όπως επιτάσσουν οι δανειστές με την συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής θα οξύνει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και η χώρα θα παραμείνει βορά στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και με τον τρόπο αυτό μετατρέπεται σε μόνιμη αποικία χρέους.

Στον χώρο της Ναυτιλίας είναι συσσωρευμένα μια σειρά προβλήματα που είναι αποτέλεσμα των εφοπλιστόδουλων πολιτικών που άσκησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ και οι οποίες υπηρετούσαν τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η ανεργία, η απλήρωτη ναυτική εργασία, οι επαναλαμβανόμενες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, η κατάργηση του Οίκου Ναύτη, η καταβαράθρωση των ασφαλιστικών μας ταμείων, οι εξοντωτικές περικοπές στις συντάξεις και στο επικουρικό, το πάγωμα και η υπονόμευση των ΣΣΕ, η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων στα καράβια, η διατήρηση του απαρχαιωμένου και αντιδημοκρατικού νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος και μια σειρά ακόμη προβλήματα διαμορφώνουν ένα έντονο και εκρηκτικό περιβάλλον που ταλανίζει τον Ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας όλα τα τελευταία χρόνια.

Η νέα κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική (παρά και ενάντια στις διακηρυγμένες προεκλογικές δεσμεύσεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ) δεν φαίνεται να θέτει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στόχο την αναθεώρηση και πολύ περισσότερο την ανατροπή του σημερινού αποικιοκρατικού θεσμικού πλαισίου που εξασφαλίζει καθεστώς επιχειρηματικής ασυδοσίας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση και η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας εάν επιλέξει να πορευθεί σε συμμαχία με το εφοπλιστικό κεφάλαιο διατηρώντας αυτό το άθλιο εφοπλιστόδουλο καθεστώς, θα έρθει αντιμέτωπη με τον Ναυτεργατικό κόσμο, τα προβλήματά του, τις διεκδικήσεις και τα αιτήματά του. Διότι είναι προφανές ότι κανένα ουσιαστικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια αυτού του θεσμικού πλαισίου και ειδικά το μεγάλο πρόβλημα της απασχόλησης και της απορρόφησης των ανέργων.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν με την ανοχή και την συνενοχή της χρεοκοπημένης ηγεσίας και πλειοψηφίας της ΠΝΟ η οποία στην ουσία λειτούργησε ως δύναμη που έβαλε πλάτη για την διάλυση του Ναυτικού επαγγέλματος υπηρετώντας τα συμφέροντα των αφεντικών της εφοπλιστών!! Το ίδιο αφορά και τον ρόλο των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΕΜΕΝ κ.λπ) οι οποίες την τελευταία 3ετία συμπορεύονται και ταυτίζονται απόλυτα με την στρατηγική και τις επιλογές του εφοπλιστικού κεφαλαίου και με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η ΠΕΝΕΝ θεωρεί αναγκαία την ανασυγκρότηση του Ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ριζική αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων, στην κινητοποίηση από τα κάτω (μέσα και έξω από τα καράβια) του Ναυτεργατικού μας κόσμου για να μπει τέλος στην εφοπλιστόδουλη ναυτιλιακή πολιτική, να σχεδιασθεί και να οργανωθεί ένα ευρύ μέτωπο των Ναυτεργατών που θα αντιπαρατεθεί στο εφοπλιστικό κεφάλαιο αλλά και στην ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική η οποία όπως όλα δείχνουν αφήνει άθικτο το επιχειρηματικό καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΝΕΝ παλεύει, αγωνίζεται και διεκδικεί το σύνολο των αιτημάτων όπως αυτά συζητήθηκαν και ομόφωνα αποφασίστηκαν στην τελευταία Α΄ Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ και ακολούθως εστάλησαν με μορφή υπομνήματος στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα και ταυτόχρονα με μορφή ψηφίσματος στην Βουλή, στα πολιτικά κόμματα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε άλλους φορείς.

Όλοι στην 24ωρη απεργία της 1ης Μάη 2015 (έναρξη 00.01 – λήξη 24.00 ώρα)

Συμμετέχουμε όλοι στην Πανεργατική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ και των Εργατικών Σωματείων στο Πασαλιμάνι στις 10.00 π.μ


1η Μάη: Ο αγώνας για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης συνεχίζεται

Κοινό κάλεσμα Συνδικάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δημοτικών κινήσεων και άλλων συλλογικοτήτων για ενωτικό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Πασαλιμάνι, ώρα 10 π.μ.

Την 1η ΜΑΗ παγκόσμια ημέρα των εργαζομένων, οι εργαζόμενοι τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης και επανακαθορίζουν τους στόχους και τις διεκδικήσεις τους.

Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, τρεισήμισι μήνες μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη χώρα μας, βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας στο κέντρο μιας σκληρής ταξικής και πολιτικής μάχης, με τους μηχανισμούς της τρόικας να εντείνουν τους εκβιασμούς για την διαιώνιση των μνημονιακών πολιτικών, την οικονομική ασφυξία και τη πλήρη υποταγή της χώρας.

Οι εργαζόμενοι βιώνοντας τις επιπτώσεις των μνημονικών πολιτικών, συνεχίζουν να ζουν τον βραχνά της ανεργίας, της οικονομικής εξαθλίωσης, την αβεβαιότητα για το μέλλον των ασφαλιστικών τους ταμείων, τις τριτοκοσμικές και απάνθρωπες εργασιακές σχέσεις, την ένταση της εργοδοτικής εκμετάλλευσης με μαύρη, απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία, έξαρση των νέων μορφών εκμετάλλευσης των εργαζομένων, όπως ενοικίαση, εκ περιτροπής εργασία, προγράμματα ανακύκλωσης και εκμετάλλευσης ανέργων, απολύσεις, με ανεξέλεκτη και αποθρασυνόμενη την εργοδοσία αυθαιρεσία.

Οι προγραμματικές δηλώσεις, έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία των εργαζομένων και αναπτέρωσαν ελπίδες και τις προσδοκίες, ότι θα μπει τέλος στο δόγμα της λιτότητας και στα μνημόνια της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης.

Η αισιοδοξία των πρώτων μηνών, δείχνει όμως να υποχωρεί και να εμφανίζονται σημάδια ανησυχίας και αβεβαιότητας, για το αν θα τηρηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μια νέα φάση κινητοποιήσεων αρχίζει να αναπτύσσεται, απαιτώντας να εφαρμοστούν οι προγραμματικές δεσμεύσεις, να μην αναδιπλωθεί και να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των πιστωτών και των εργοδοτών.

Για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, ο αγώνας ενάντια στο δόγμα της λιτότητας, συνεχίζεται αμείωτος και αυτή την Πρωτομαγιά.

Προβάλλει ολοφάνερα πια, η ανάγκη διαγραφής του χρέους, για να μην γίνει η χώρα μας αποικία χρέους και προτεκτοράτο των τοκογλύφων δανειστών, για να απελευθερωθεί από τη θηλιά των δόσεων και να στραφεί στην παραγωγική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Τα αιτήματα του εργατικού κινήματος, για εθνικοποίηση των τραπεζών, για οικονομική ανασυγκρότηση προς όφελος των λαϊκών αναγκών, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ.

Στη πρώτη γραμμή παραμένουν και πρέπει να ενταθούν, οι αγώνες κατά των ιδιωτικοποιήσεων που παραδίδουν παραγωγικά εργαλεία της χώρας, στα χέρια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές. Το Λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί ένα κομβικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παραδοθεί, είτε στο σύνολό του, είτε τεμαχισμένο σε ντόπια ή ξένα οικονομικά συμφέροντα.

Το δημόσιο λιμάνι παραμένει κεντρικό αίτημα των συνδικάτων, των επιμελητηρίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας γενικότερα, καθώς μπορεί να δώσει πνοή ανάπτυξης στην οικονομική ερήμωση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ στον Πειραιά, είναι ημέρα μάχης απέναντι στην οικονομική, παραγωγική, ερήμωση της περιοχής, που την μαστίζει η ανεργία, η απλήρωτη εργασία, η κοινωνική απαξίωση. Ο κίνδυνος αναβίωσης επικίνδυνων ρατσιστικών, φασιστικών, συντηρητικών αντιλήψεων, που σημάδεψαν την ανθρωπότητα, τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ακόμη και στις μέρες μας, επιβάλλει να δώσουμε δυνατά τη μάχη κατά του φασισμού.

Για άλλη μια φορά, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή τους.

Τιμούμε τις θυσίες και τους νεκρούς των αγώνων της εργατικής τάξης, δεν υποχωρούμε στα κεκτημένα δικαιώματά μας, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή των μνημονικών μέτρων, διεκδικούμε από την κυβέρνηση την παλινόρθωση του συλλογικού εργατικού δικαίου που διέλυσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, την οικονομική και θεσμική επαναφορά στην προ μνημονίου περίοδο, χωρίς τεχνάσματα και τερτίπια εργοδοτικής έμπνευσης, την πλήρη επαναφορά του θεσμού των Σ.Σ.Ε, την άμεση κατάργηση της αντεργατικής μνημονιακής ΠΥΣ στο σύνολό της, τον τερματισμό εδώ και τώρα του διαχωρισμού των εργαζομένων, την επιβίωση των ανέργων. Ενίσχυση και ρόλο στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυστηρούς κανόνες ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Την επαναφορά των εκδιωχθέντων υπαλλήλων, την ανασυγκρότηση του διαλυμένου δημόσιου τομέα, την προστασία της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας.

Στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, απαντάμε μαζικά στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς των δανειστών. Σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι στους εκμεταλλευτές και τους καταπιεστές των λαών. Διεκδικούμε τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων, δουλειά, μισθούς, συντάξεις με αξιοπρέπεια. Υγεία, παιδεία, κοινωνικά αγαθά για όλους.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καλούμε τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στον Πειραιά, τους ανέργους, τις συλλογικότητες, τις δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις, στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση στο Πασσαλιμάνι, στις 10:00 π.μ.

Εργατικά συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εργαζόμενοι, δημοτικές κινήσεις, συλλογικότητες αλληλεγγύης, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, για ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις