«Παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα στην πρόσβαση στην αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία για τους ανασφάλιστους, αλλά αυτή η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Σήμερα τα σχετικά προβλήματα εμφανίζονται στις κατηγορίες των μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην χώρα μας και των μεταναστών με χαρτιά οι οποίοι έχουν μείνει άνεργοι. Γι αυτές τις δύο κατηγορίες η πρόσβαση στην αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία είναι περιορισμένη. Απαιτείται να προσδιορισθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για καθολική πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς μόνον η καθολική πρόσβαση λειτουργεί και προληπτικά. Η πολιτεία δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να χορηγούνται απρόσκοπτα τα αντιρετροϊκά φάρμακα σε όλους όσοι τα χρειάζονται, γιατί αυτό μόνον προάγει την δημόσια υγεία».
Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων, την Τετάρτη 28 Απριλίου, με ιδιαίτερη έμφαση οι υπεύθυνοι των τριών πολύ σημαντικών ελληνικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”, του “Κέντρου Ζωής” και της PRAKSIS, οι οποίες διοργάνωσαν ενημερωτικό σεμινάριο για τον HIV/AIDS για δημοσιογράφους, με την συνεργασία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Οι υπεύθυνοι των τριών οργνώσεων επεσήμαναν ακόμη ότι “μείζον θέμα είναι να μην διακόπτεται σε καμία περίπτωση η χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας”, καταστάσεις τις οποίες έχουμε δει κατ’ επανάληψη να συμβαίνουν στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης “ΑΧΕΠΑ” και του Χαϊδαρίου “Αττικόν”, καθώς και στο νοσοκομείο της Αθήνας “Ευαγγελισμός”…
Πηγή: avgi.gr