7.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Σκουρλέτης: Προχωρούν οι αλλαγές στα εργασιακά, ασφαλιστικό – Καμία μείωση στις συντάξεις

Πρόσφατα

skourletis-elinyaeΤι είπε για την ασφάλεια και υγιεινή στην εργασία σε ημερίδα του ΕΛΙΝΥΑΕ

Οι αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό, ό,τι καθορίσαμε ως άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, είναι δρομολογημένες και θα προχωρήσουν και δεν πρόκειται να υπάρξουν υποχωρήσεις, σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης, προσερχόμενος στην ημερίδα της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος (ΕΛΙΝΥΑΕ), με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας στη χώρα μας», στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας.

«Θα επαναλάβω για άλλη μία φορά πως δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις και οι πρωτοβουλίες που έχουμε προαναγγείλει για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, καθώς και για την αναδιοργάνωση του ΣΕΠΕ θα προχωρήσουν κανονικά», είπε και τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την καταβολή των συντάξεων και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες».

Όσον αφορά στην ασφάλεια και στην υγιεινή στην εργασία στη χώρα μας, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα, ο Π. Σκουρλέτης, αφού σημείωσε ότι οι κακές συνθήκες εργασίες, τα εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες έχουν πολύ μεγάλο κόστος, πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, τα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, επισήμανε: «Αντίθετα, το υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, σημαίνει ότι έχουμε ικανοποιημένους και αποδοτικούς εργαζόμενους, έχουμε παραγωγική εργασία, έναν πραγματικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Συνεπώς, η πρόληψη στον τομέα της εργασιακής υγείας και ασφάλειας είναι πραγματικά μια κοινωνική επένδυση που αξίζει να γίνει».

Κατηγόρησε τις μνημονιακές κυβερνήσεις για έλλειψη ενδιαφέροντος και ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για τη λήψη και προώθηση ουσιαστικών μέτρων στο συγκεκριμένο τομέα, κάτι που δεν επέτρεψε όλο το ανθρώπινο δυναμικό των ελεγκτικών και προληπτικών μηχανισμών να «δεθεί» σε ένα οργανωμένο και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία όπως σε άλλες χώρες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αναβαθμίσουμε ουσιαστικά τις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας στη χώρα μας. Τόσο σε κεντρικό, επιτελικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Και να ενισχύσουμε τη συνεργασία του υπουργείου μας με τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά και με τους κοινωνικούς εταίρους για το σημαντικό αυτό ζήτημα», είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αναβάθμιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, «ώστε:

  • Να στηρίξουμε ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (με πόρους, ηλεκτρονικά εργαλεία και κοινοτικά προγράμματα) που, όλοι γνωρίζουμε, ότι δυσκολεύονται να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

  • Να σκύψουμε με προσοχή σε εργασιακούς χώρους υψηλού επαγγελματικού κινδύνου, στα εργοστάσια και τις βιομηχανικές ζώνες, αλλά και στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα delivery και αλλού. Στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα.

  • Να αξιοποιήσουμε ένα μίγμα πυκνών και αυστηρών ελέγχων με προληπτικά μέτρα, αλλά και οικονομικά/ασφαλιστικά κίνητρα.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις και η νέα στρατηγική αντίληψη για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία θα συμπεριληφθούν στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία 2015-2018».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις