7.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Χορεύοντας με τους Λύκους…

Πρόσφατα

tsipras-samaras-venizelos-theodorakis1-735x400Του Αλέκου Γαϊτάνου

Στη διαδικασία του εσωτερικού δανεισμού προσέφυγε τελικά η Κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις καθημερινά διογκούμενες ανάγκες της Χώρας, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας από το κλείσιμο της στρόφιγγας που αποφάσισαν οι τοκογλύφοι δανειστές, οι αποκαλούμενοι θεσμοί ή αλλιώς και εταίροι της Χώρας.

Με την αδόκιμη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, πράξη απαράδεκτη σε περιόδους ανοικτής Βουλής, χρήματα της Γενικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα ταμειακά αποθέματα των Ο.Τ.Α και των Περιφερειών μεταφέρονται για την κάλυψη αναγκών και την αποτροπή του φάσματος της χρηματοδοτικής ασφυξίας που ολοένα και περισσότερο πλανάται πάνω από την ελληνική κοινωνία.

Πράξη που από ταξική σκοπιά, μόνο σε στρατηγική σύγκρουσης με τους λύκους των αγορών μπορεί να γίνει αποδεκτή, σε ευθεία ρήξη με λογικές εξυπηρέτησης του χρέους και υποταγής στις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών.

Πράξη που έδωσε τη δυνατότητα -σε μέχρι χθες- απολογητές των μνημονίων, σήμερα να εμφανίζονται υπερασπιστές της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., ξεχνώντας ότι ήταν αυτές ακριβώς οι μνημονιακές πολιτικές που κατέλυσαν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.

Ξέχασαν οι απολογητές των μνημονίων το θεσπισμένο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α υπό την εποπτεία του αρμόδιου γερμανού υφυπουργού Ράϊχενμπαχ σε ρόλο επικυρίαρχου, τη δραματική μείωση των θεσπισμένων πόρων της Αυτοδιοίκησης, τις απολύσεις εργαζομένων, το καθεστώς των ελαστικών μορφών απασχόλησης με την παράλληλη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιότητες, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τόσα άλλα μνημονιακά φρούτα που διέλυσαν την Αυτοδιοίκηση.

Θυμήθηκαν οι απολογητές των μνημονίων τη χαμένη τιμή της αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης κενό γράμμα πλέον στις επιταγές του Συντάγματος, εκπορνευμένο και διάτρητο από τις πολιτικές που άκριτα στήριζαν και εφάρμοζαν οι συστοιχισμένοι με τις μνημονιακές κυβερνήσεις Δήμαρχοι που συγκροτούσαν την πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ.

Ήταν στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πολλά τα δάκρυα που χύθηκαν και κραυγές που ενώθηκαν από αιρετούς που χρόνια τώρα συγκροτούν το βραχίονα της εφαρμογής των πολιτικών του μνημονίου στην τοπική μας κοινωνία, πιστοί στην εφαρμογή του μεγαλύτερου νομοθετικού εκτρώματος, ευρύτερα γνωστό ως Καλλικράτης που αποτέλεσε την ουσιαστική ταφόπετρα της Αυτοδιοίκησης.

Είναι πλέον σαφές ότι ο πολιτικός χρόνος τελειώνει και τα οικονομικά δεδομένα στενεύουν δραματικά για τη χώρα. Η Κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει άμεσα. Ο χορός με τις αγορές που περιέγραψε κάποτε ευφυολογώντας ο Αλέξης Τσίπρας φτάνει στο τέλος που μπορεί να είναι δραματικό . Η αποδέσμευση και η ρήξη από τις πολιτικές της υποτέλειας των αγορών φαντάζει μονόδρομος. Ο χορός με τις αγορές φαντάζει χορός με τους λύκους.

Και ο χορός με τους λύκους…

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις