19 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εν αναμονή τακτικής δικασίμου ή όχι οι διωκόμενοι εργάτες από τη «συνδικαλιστική γραφειοκρατία»

Πρόσφατα

Την απόφαση του πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης περιμένουν, πλέον, οι δύο εργάτες – μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα Εργαζομένων ΕΛΒΟ, ο Σταύρος Ναθαναήλ και ο Κώστας Σιτέλας, για το εάν τελικά η μήνυση που έχουν καταθέσει εναντίον τους ο πρόεδρος του ΕΚΘ και το προεδρείο του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΛΒΟ θα οδηγηθεί σε τακτική δικάσιμο ή θα τεθεί στο αρχείο.

Η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/4, ενώ η απόφαση του δικαστή αναμένεται τους επόμενους μήνες. Αφορμή της διαπομπής στη Δικαιοσύνη των δύο εργατών, προκήρυξη του συνδικαλιστικού σχήματος στο οποίο ανήκουν για τη Γενική Απεργία της 27ης Νοέμβρη 2014, όπου μέσα γινόταν λόγος για «εργατοπατέρες» και «αυτεπάγγελτους συνδικαλιστές».

Στις 19 Δεκεμβρίου 2014, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με την πλειοψηφία του Δ.Σ του Σωματείου της ΕΛΒΟ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), έστειλαν στην Πρωτοβουλία για την ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ, απειλώντας με αγωγές αν σε τρεις μέρες δεν κατονομάσει – εξηγήσει ποιους εννοεί. Τελικά, ο πρόεδρος του ΕΚΘ και το Σωματείο της ΕΛΒΟ, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, προχώρησαν σε αγωγή εναντίον τους.

Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της ακροματατικής διαδικασίες, συνάδελφοί τους από την ΕΛΒΟ, από παρατάξεις σωματείων του λιμανιού, μέλη του ΜΕΤΑ και άλλοι φορείς πραγματοποίησαν συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Το ΜΕΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή του, έχει καταδικάσει την πρακτική εκφοβισμού και τρομοκρακρατίας των εργαζομένων, την επιχειρούμενη πολιτική φίμωση που επιχειρείται να γίνει στους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ οι οποίοι αγωνίζονται για την υπεράσπιση των θέσεων εργασία.

«Η κριτική αφορούσε στην στάση που κράτησαν οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες απέναντι στο πρόβλημα της διάλυσης και του ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ από την τότε μνημονιακή κυβέρνηση. Μια κριτική που έγινε με πολιτικούς όρους και η οποία έχει επαναληφθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν από πολλές και διαφορετικές πολιτικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις», σχολιάζει το ΜΕΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, και συμπληρώνει:

«Μια πολιτική κριτική που συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι ένοχη για την προσπάθεια ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ δεν ήταν μόνο η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αλλά και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο με την εξαφανισμένη και σε πλήρη αδράνεια πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αλλά και σε τοπικό επίπεδο στο ΕΚΘ και στο σωματείο της ΕΛΒΟ». Καμιά αγωνιστική ρητορεία δεν μπορεί να συγκαλύψει αυτή την αλήθεια, προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η κριτική που εκφράζει απόλυτα και το ΜΕΤΑ».

Όπως, δε, καταγγέλλει, «οι συνδικαλιστές – μέλη της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα των Εργαζομένων ΕΛΒΟ δέχθηκαν απειλές και ύβρεις, που ούτε ιδιώτες εργοδότες δεν τολμούν να πουν, από την συνδικαλιστική ηγεσία του ΕΚΘ η οποία θεωρεί τσιφλίκι της το Σωματείο της ΕΛΒΟ, θεωρεί υπηκόους της τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ και με περισσό θράσος απαγορεύει το δικαίωμα στην κριτική και θέλει να λογοκρίνει κάθε συνδικαλιστική ανακοίνωση που εκφράζει την αντίθεσή της στον συμβιβασμό και την ηττοπάθεια. Κλιμάκωση αυτής της απαράδεκτης στάσης είναι και η υποβολή μήνυσης κατά των μελών της Πρωτοβουλίας».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις