Ενημέρωση της ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ για ΣΣΕ, απολύσεις και ασφαλιστικό στο χώρο του φαρμάκου

farmaka-xrimata

farmaka-xrimataΤην ανησυχητική κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου, με τις απολύσεις και από ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες (ΒΙΑΝΕΞ), κατά παράβαση της πρακτικής που εφάρμοζαν μέχρι τώρα, εξέθεσε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ και ο Σύλλογος της Αθήνας, στη συνάντηση που είχαν στις 3/4 με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας. Όπως του υπογράμμισαν, «συμπεριφορές του τύπου “θα κερδίσουμε από την κρίση και από την επέκταση των δραστηριοτήτων μας σε θεραπευτικές κατηγορίες, όπου αποσύρονται οι πολυεθνικές, άλλα θα συρρικνώσουμε κιόλας την απασχόληση στις εταιρείες μας” δεν πρόκειται να γίνουν αποδέκτες και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο». Ακολούθησε συνάντηση, στις 7/4, στα γραφεία της ΒΙΑΝΕΞ, με τους εκπροσώπους της εταιρείας, οι οποίοι διαβεβαίωσαν την Ομοσπονδία ότι αυτό που έγινε «ήταν αποτέλεσμα αξιολόγησης, ότι δεν είναι πρακτική τους η συρρίκνωση και ότι οι θέσεις εργασίας δε θα μειωθούν».

Την Παρασκευή 17/4, έγινε στο υπουργείο Εργασίας τριμερής για τις απολύσεις στην SPECIFAR/ACTAVIS (28 απολύσεις). Οι εκπρόσωποι της εταιρείας «αφηγήθηκαν τη γνωστή ιστορία περί “κεντρικά προγραμματισμένης συρρίκνωσης”», και υποσχεθήκαν αόριστα ανάπτυξη στο μέλλον (με ενεργοποίηση του 2ου εργοστάσιου στο Σχηματάρι, με προώθηση και νέων προϊόντων μέσω και της συγχώνευσης με την ALLERGAN κ.λπ.). Από την πλευρά της, η ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ τόνισε τη μη ύπαρξη διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και το υπουργείο συμφώνησε, παρά την προσπάθεια της εταιρείας «να ντύσει με μια διάτρητη παλαιά γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την άποψη ότι όταν δεν υπάρχουν εργοστασιακά και εργασιακά Σωματεία τότε οι εργαζόμενοι δεν έχουν εκπρόσωπους!!!». Από πλευράς του υπουργείου ζητήθηκαν επιπλέον στοιχειά από την Εταιρεία για τις απολύσεις και την απασχόληση.

Μια μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 16/4, έγινε στα Γραφεία του ΣΦΕΕ νέα συνάντηση με την διαπραγματευτική του Ομάδα για υπογραφή ΣΣΕ. «Έγινε φανερό ότι ακόμα οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν σοβαρά το θέμα της ανανέωσης. Μας ζήτησαν πίστωση χρόνου μέχρι τα μέσα Μαΐου. Εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι βάση της συζήτησης για τους ιατρικούς επισκέπτες δεν μπορεί να είναι άλλη από την ΣΣΕ του 2010-2012 και ότι δεν εγκαταλείπουμε τους φαρμακουπαλληλους που έχουν να δουν σύμβαση από το 2010 με ευθύνη τόσο του ΣΦΕΕ όσο και των ανεύθυνων που τους εκπροσωπούσαν μέχρι τώρα. Είμαστε υπέρ του διάλογου άλλα προειδοποιούμε: ΣΣΕ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΤΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ! (και όποιος καταλάβει…….κατάλαβε!!!!!)».

Για την πλήρη ενημέρωση της ΠΟΙΕ-ΦΣΕΚ ΕΔΩ.