Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους «όμηρους» εργαζομένους της «Καρίνα ΑΒΕΕ»

Το ΜΕΤΑ νομού Θεσσαλονίκης τάσσεται στο πλευρό των εργαζομένων της εταιρείας «Καρίνα ΑΒΕΕ» (βιομηχανία κατασκευής πλαστικών σωλήνων, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς). Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση λόγω της κατάστασης που συνεχίζει να ισχύει στους χώρους δουλειάς του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε προβεί το 2011 σε μείωση μισθών του προσωπικού της τάξης του 27%. Το Δεκέμβριο του 2014, έπειτα μετά από δικαστική διαμάχη και με κόστος για τους εργαζομένους, κατά τη διάρκεια της, τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους από δύο (2) έως επτά (7) μήνες, εντάχθηκε στο άρθρο 99 περί εξυγίανσης της. Παρά, όμως ,τις αρχικές θετικές προσδοκίες που δημιούργησε στους εργαζόμενους, τελικά, το αντίκτυπο για αυτούς ήταν αρνητικό.

Η προσφορά του αντικειμένου εργασίας καθημερινά μειωνόταν και η καταβολή των δεδουλευμένων τους ήταν από ελάχιστη ως μηδενική, με αποτέλεσμα να βρεθούν σήμερα να τους οφείλεται το 40% των μισθών τους για μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, και Μάρτιο του 2015, και το επίδομα της αδείας τους.

Παράλληλα, υποχρεώθηκαν σε χρήση της άδειας τους για το 2015 με αποτέλεσμα να την έχουν εξαντλήσει μέσα στον πρώτο μήνα του έτους.

Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στο ΣΕΠΕ της περιοχής καταγγέλοντας τα προβλήματα τους, αλλά ο εργοδότης δήλωσε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων του, πράγμα το οποίο οι εργαζόμενοι το αμφισβητούν.

Επίσης, τις ημέρες της υποχρεωτικής χρήσης της άδειας των εργαζόμενων εκλάπη υλικό της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι ασχέτως της λειτουργίας της επιχείρησης ή όχι προσέτρεξαν να συμπαρασταθούν στην καθημερινή φύλαξη του εργοστασίου για να μη δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντά.

Το ΜΕΤΑ νομού Θεσσαλονίκης απαιτεί την άμεση καταβολή των οφειλών της επιχείρησης στο προσωπικό της και εκφράζει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια των εργαζόμενων για μόνιμη και σταθερή απασχόληση.

Η γραμματεία του ΜΕΤΑ ν. Θεσσαλονίκης, 21-04-15