5.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Δημόσιο: Το Μάιο το ν/σ για αξιολόγηση και επιλογή προϊσταμένων – Ακολουθεί έτερο, για ΣΣΕ, κατάργηση συμβάσεων ΙΔΑΧ

Πρόσφατα

katrougkalos-ipalliloi2Μέσα στον επόμενο μήνα, θα κατατεθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιολόγηση των δημόσιων υπαλλήλων και το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, ενώ σε προσεχές νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστούν τα θέματα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, της «μιας και μόνης εργασίας στο Δημόσιο» και της κατάργησης των συμβάσεων ΙΔΑΧ.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το το νομοσχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της Δημόσιας Διοίκησης και την επαναφορά των απολυμένων και των διαθεσίμων.

Στην Επιτροπή, χθες Δευτέρα, παραβρέθηκαν και οι οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων κοινωνικών φορέων, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το τρέχον νομοσχέδιο.

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο Σταύρος Κουτσουμπέλης εκτίμησε θετικά την ακύρωση των διαθεσιμοτήτων, τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, την κατάργηση της αυτοδίκαιης αργίας για τους ελεγχόμενους πειθαρχικά υπαλλήλους, την επαναφορά των εκπροσώπων των δημόσιων υπαλλήλων στα πειθαρχικά συμβούλια με δύο εκλεγμένους, όπως επίσης και την κατάργηση των υφιστάμενων διατάξεων για την πολιτική επιστράτευση. Από την άλλη, όμως, ζήτησε να μην συνυπολογιστούν οι επαναπροσλαμβανόμενοι (τέως διαθέσιμοι) υπάλληλοι στις 15.000 προσλήψεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015 και να καταργηθούν συμβολικά οι μνημονιακές διατάξεις για την αξιολόγηση.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης ζήτησε να καλυφθούν τα κενά του 2015 με προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών, ξέχωρα από την επιστροφή των διαθεσίμων.

Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο Θ. Μπαλασόπουλος ζήτησε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο και να μην υπάρξει κανείς αποκλεισμός στους σχολικούς φύλακες που θα επαναπροσληφθούν.

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε πως οι περιφερειάρχες είναι «απολύτως σύμφωνοι» με την επαναφορά των εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια – όχι όμως και με τη διάταξη που δίνει στο υπουργείο τη δυνατότητα αναπλήρωσής τους σε περίπτωση μη συμμετοχής τους στα συμβούλια αυτά. Ζήτησε, επίσης άμεση ενεργοποίηση των προβλέψεων του «Καλλικράτη» για τον έλεγχο νομιμότητας στους ΟΤΑ (με παράλληλη απόσυρση άρθρου του νομοσχεδίου) και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της ΕΝΠΕ για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμά τους.

Σεξισμός και «χρυσωμένο χάπι» από Κεδίκογλου

Από πλευράς ΝΔ, ο Σίμος Κεδίκογλου ρώτησε μεταξύ άλλων τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΟΛΜΕ εάν βελτιώνει την εικόνα του Δημοσίου η επιστροφή υπαλλήλων για τους οποίους εκκρεμεί πειθαρχικός έλεγχος και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία. «Τι σας κάνει να πιστεύετε πως δεν θα ξαναγυρίσουμε στα πειθαρχικά του παρελθόντος που δεν συνεδρίαζαν; Τι λέτε για την κατάργηση του ελέγχου πιστοποιητικών;» ρώτησε τους συνδικαλιστές ο Σίμος Κεδίκογλου.

Στρεφόμενος προς την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Ιφιγένεια Καμτσίδου, τη ρώτησε εάν δεν εκθέτει την ίδια το γεγονός ότι είναι σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης. «Ουδείς όλα αυτά τα χρόνια μου έχει πει πως πρέπει να επιστρέψω στην οικία μου, όπου προφανώς ο κ. Κεδίκογλου πιστεύει πως ανήκω. Το βιογραφικό μου είναι αναρτημένο στον προσωπικό μου ιστότοπο στο ΑΠΘ» απάντησε η Ι. Καμτσίδου. «Για την κατηγορία περί σεξισμού, δηλώνω πως τα ίδια θα ρώταγα αν η κ. Καμτσίδου ήταν υπουργός και ο σύζυγός της διεκδικούσε θέση ευθύνης» δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις