5.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Τι θα κάνει το υπ. Υγείας με τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΠΕΔΥ! Όλο το παρασκήνιο

Πρόσφατα

ika-5Σε περίπου έναν μήνα αναμένεται και επισήμως οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ που παρέμειναν σε σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ, να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια το εργασιακό τους μέλλον. Τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και γραπτώς το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ αλλά και για όλη την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Βέβαια η υλοποίηση του σχεδίου θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα καθότι η ΠΦΥ σήμερα είναι πλήρως αποδιοργανωμένη, παρά τους νέους νόμους που ψηφίστηκαν αλλά και τα χρήματα που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για την εκπόνηση σχεδίων στην Task Force και τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες.

Το σύστημα της ΠΦΥ θα οργανωθεί από την αρχή αλλά δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το πέρας τουλάχιστον 1,5 χρόνου…

Εξάλλου σήμερα λείπει τόσο προσωπικό όσο και υλικοτεχνική υποδομή.

Οι γιατροί του ΙΚΑ πάντως που παρέμειναν στο δημόσιο σύστημα, ευελπιστούν πως θα ενσωματωθούν πλήρως στο ΕΣΥ με τα ανάλογα εισοδήματα, ασφαλιστικά δικαιώματα, επιδόματα και αναγνωρισμένα χρόνια υπηρεσίας. Κάτι που τους υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά στην πράξη θεωρείται μάλλον δύσκολο. Και αυτό διότι προς ώρας υπάρχουν ακόμη υπόγειες αντιδράσεις ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αντιδρώντες θεωρούν πως δεν πρέπει να υπάρξει εξομοίωση παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει η αξιολόγηση που είναι σε εξέλιξη.

Παρ’ αυτά ο Π.Κουρουμπλής δεσμεύτηκε στον κλάδο, μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιατρών Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ), πως η εξομοίωση θα γίνει καθώς κάτι διαφορετικό θα ήταν άδικο μια που θα υπήρχαν γιατροί δύο ταχυτήτων.

Μάλιστα ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε τους γιατρούς πως το χρονοεπίδομα, η σύμβαση ΙΔΑΧ, η εικοσαετία και η δίκαια βαθμολογική εξέλιξη τους θα επιλυθούν με πολιτικές και νομοθετικές ρυθμίσεις.
Πάντως στους κόλπους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας υπάρχουν και δύο μεγάλα αγκάθια…

Από τη μία ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προέρχεται από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς που θα πρέπει να δεχθούν την ενσωμάτωση των γιατρών του πρώην ΙΚΑ και δε φαίνεται όλοι να είναι σύμφωνοι. Από την άλλη ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Μπασκόζος είναι …γέννημα θρέμμα γιατρός του πρώην ΙΚΑ και οι συνάδελφοι του περιμένουν να λύσει άμεσα το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση παρότι δηλώνει πως έχει έτοιμη τη λύση, πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως ακόμη επικρατεί προβληματισμός και αναζητείται η χρυσή τομή ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις από καμία πλευρά.

Από την άλλη οι Νοσοκομειακοί ιατροί που προέρχονται από τα Νοσοκομεία ΙΚΑ και υπηρετούν στο ΕΣΥ από το 2011 διεκδικούν προσωποπαγείς θέσεις για εκείνους που υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα χωρίς να έχουν διακόψει τη λειτουργία του ιδιωτικού ιατρείου τους ή απολύθηκαν αλλά έχουν προσφύγει δικαστικά, αλλά και την πλήρη εξομοίωση με τους ιατρούς ΕΣΥ ΠΑΑ για όσους έκλεισαν τα ιατρεία τους και επιθυμούν να παραμείνουν με αποκλειστική απασχόληση.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης Ευρ. Μπιλιράκης: «Στηρίζουμε τις ενέργειες του ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ και απαιτούμε πολιτική λύση με επαναφορά στην ενεργό δράση όσων ιατρών από το ΙΚΑ υπηρετούσαν το 2013 τόσο στην ΠΦΥ όσο και στα Νοσοκομεία και σήμερα υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα διατηρώντας δικαίωμα ιατρείου, αλλά και πλήρη εξομοίωση με τον κλάδο ιατρών ΕΣΥ όσων ιατρών εντάχθηκαν ως ΠΑΑ».

Πηγή: HealthReport.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις