6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Ερώτηση 41 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τις αυξήσεις στις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ

Πρόσφατα

ergazomenoi-texnika-viomixanΕρώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη για τις αυξήσεις των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ υπέβαλαν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές, αφού υπογραμμίζουν το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος των κατασκευών από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πόλιτικές, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία όλων των επαγγελμάτων και των επαγγελματιών των Μελετών και των Κατασκευών, αναφέρονται στο νόμο 3986/2011, που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις:

«Έγιναν τεράστιες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που πρέπει να πληρώνει κάθε διπλωματούχος μηχανικός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης», με βάση αυτό το νόμο, τονίζουν και προσθέτουν: «Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο που πλήτεται σφόδρα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών έργων και της ”βουτιάς“στην οικοδομή, είναι πλήρως παράλογες, αντισυνταγματικές και έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας».

Ενδεικτικά, οι 41 βουλετές του ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουν παραδείγματα για του λόγου το αληθές: για μηχανικό 5ετίας, οι εξαμηνιαίες εισφορές είναι πλέον της τάξης των 3.000 ευρώ, ενώ για έναν μηχανικό 25ετίας θα φτάσουν σύμφωνα με τον ισχύοντα μνημονιακό νόμο 800 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 5.000 ευρώ το εξάμηνο. Οι εισφορές αυτές μάλιστα ισχύουν αναδρομικά από την 1.7.2011 σύμφωνα με τον μεταγενέστερο νόμο 4019/2011.

«Η βεβαίωση των οφειλών αυτών, που γίνεται αυθαίρετα από τη διοίκηση του Ταμείου, οδήγησε τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στην αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την – έτσι και αλλιώς φτωχή- παραγωγή τεχνικών έργων αλλά και από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», επισημαίνει και σημειώνουν τις συνέπειες:

  • Οι αυξανόμενες διαγραφές από το ΤΣΜΕΔΕ οδηγούν σε απώλεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. «Δεν είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία να έχουν το δικαίωμα να διακόπτουν την ασφάλεια τους το διάστημα που δεν εργάζονται, και οι μηχανικοί με την διακοπή της ασφάλειας τους να χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», λένε.

  • Οι εισφορές επιβάλλεται να πληρώνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, εάν ο μηχανικός είναι σε εργασία ή όχι και αυτό συμβαίνει σε περίοδος οικονομικής δυσπραγίας. Ο νόμος της ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις δε βοηθάει την εξόφληση των οφειλών και την ενίσχυση των ταμείων, εφόσον εφαρμόζεται επί των τρεχουσών υπέρογκων εισφορών.

  • Την αυξανόμενη μη εγγραφή νέων μελών στο ΤΕΕ.

  • Στα παραπάνω, «πρέπει να συνυπολογιστεί η αδυναμία ένταξης των άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών στο Ταμείο Ανεργίας, γεγονός που ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό καιτην παντελή έλλειψη ισοτιμίας έναντι αυτών των επιστημόνων».

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό:

1. Εάν και πότε προτίθετε να προχωρήσει στην κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 από την ημερομηνία εφαρμογής τους.

2. Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην από 26/3/2015 συνάντηση του με εκπροσώπους του ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών για το τρέχων εξάμηνο πρέπει να πληρωθούν μέχρι 30/6/2015

3. Πώς θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας και της ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους διπλωματούχους μηχανικούς, που δεν είχαν τη δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από το 2011,είτε δεν κατέβαλαν τις αυθαίρετες αναδρομικές αυξήσεις που βεβαίωσε η διοίκηση του Ταμείου.

4. Πώς θα εξασφαλιστεί η ισοτιμία και η πρόσβαση στο επάγγελμα των μηχανικών που λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους Ταμείο αδυνατούν να εκδώσουν Εγγυητικές Επιστολές από το ΤΣΜΕΔΕ.

Με πληροφορίες από rizoengineers.wordpress.com

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις