3.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Για τις 30 Απρίλη διεκόπη η δίκη για το βασανισμό του αιγύπτιου εργάτη – Συμπαράσταση από ΕΚΑ

Πρόσφατα

talemp-vasanismos-aigiptiosΜε την ολοκλήρωση της κατάθεσης του αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Ταλέμπ, που το καλοκαίρι του 2012 είχε βρεθεί λιπόθυμος και αλυσοδεμένος στα Αμπελάκια Σαλαμίνας και είχε καταγγείλει ότι βασανίστηκε και κακοποιήθηκε από τον εργοδότη του φούρναρη και το γιο του, καθώς και από άλλα δύο άτομα, συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, η εκδίκαση της υπόθεσης.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 30 Απριλίου με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους τέσσερις κατηγορούμενους είναι αρπαγή, ληστεία, απρόκλητη σωματική βλάβη και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η συνήγορος του αιγύπτιου εργάτη ανέφερε ότι ο Ουαλίντ Ταλέμπτ περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια ό,τι φρικτό του συνέβη εκείνη την ημέρα στη Σαλαμίνα, και σημείωσε ότι έγινε προσπάθεια από την πλευρά της υπεράσπισης να μετατραπεί ο θύτης σε θύμα. Φθάσαμε στο σημείο να ακούσουμε ότι το βασανισμένο θύμα που βρέθηκε δεμένο σε ένα δέντρο με αλυσίδα είναι υποκριτής και παριστάνει το θύμα ρατσισμού για να πάρει άδεια παραμονής, τόνισε η συνήγορος.

Η ίδια δήλωσε, επίσης, ότι σημαντική ήταν η κατάθεση, σήμερα στο δικαστήριο, της ειδικής επιστήμονος από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, η οποία περιέγραψε με επιστημονικό τρόπο το ρατσιστικό κίνητρο των δραστών στην υπόθεση και την ιδιαίτερη σκληρότητα του περιστατικού, που το έκανε να ξεχωρίζει ακόμα και από τα υπόλοιπα γεγονότα ρατσιστικής βίας που είχε καταγράψει στην περίοδο εκείνη το Δίκτυο.

Την Τρίτη, στη δίκη κατέθεσε, επίσης, ο ανθοπώλης που βρήκε πρώτος τον Ουαλίντ και ο αστυνομικός που επιλήφθηκε της υπόθεσης στο σημείο όπου είχε βρεθεί δεμένος και χτυπημένος ο άτυχος εργάτης.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής ο αστυνομικός τόνισε ότι ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων, ο ιδιοκτήτης του αρτοποιείου, εμφανίσθηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα και παρέδωσε τα χρήματα του Αιγύπτιου που είχαν αφαιρέσει και ήταν περίπου 9.000 ευρώ.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει πως είχε παρακρατήσει 1.500 ευρώ, που τα είχε δώσει σε χρωστούμενα ενοίκια που όφειλε στο κατάστημά του.

Στη σημερινή εκδίκαση της υπόθεσης σημειώθηκε ένταση όταν μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον των κατηγορουμένων αλλά και των συνηγόρων υπεράσπισης. Τα πνεύματα ηρέμησαν με παρέμβαση της αστυνομίας.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι «ο Ουαλίντ βασανίστηκε κτηνωδώς από τον εργοδότη, το γιο του και δύο ακόμη άτομα» δηλώνει ότι στηρίζει και συμμετέχει σε κάθε αγώνα ενάντια στο φασισμό και στο ρατσισμό, ενάντια στην τρομοκρατία που ασκείται στους μετανάστες εργάτες. «Ας ανοίξουν επιτέλους τα στόματα προκειμένου να απομονωθούν και να ξεριζωθούν τα αποβράσματα αυτά από κάθε γωνιά κάθε πολιτισμένης κοινωνίας», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις