10 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΦΣ: Έκτακτη Γ.Σ. το Σάββατο 28/3 για την «καυτή πατάτα» του ωραρίου

Πρόσφατα

efimerevei-farmakeioΣε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρούν οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας το Σάββατο 28 Μαρτίου, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο και κυρίως στο φλέγον θέμα του ωραρίου λειτουργίας και το χάος που έχει δημιουργηθεί με άμεσο τον κίνδυνο κατάργησης της εφημεριών. Το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη την χώρα, με κεντρικό θέμα τη ρύθμιση της λειτουργίας των φαρμακείων με την κατάργηση του θεσμού του διευρυμένου ωραρίου (νόμος Λοβέρδου 3918/2011) και όλων των μνημονιακών διατάξεων που έχουν απορρυθμίσει την αγορά του φαρμάκου.

«Η υγεία πρέπει επιτέλους να σταματήσει να αποτελεί χρηματοοικονομικό μέγεθος», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, τονίζοντας πως «με την χαώδη αυτή κατάσταση ουσιαστικά οι εφημερίες απαξιώνονται και καταργούνται, οι ώρες λειτουργίας επικεντρώνονται στις ώρες αγοραστικής αιχμής, ενώ το φαρμακείο της γειτονιάς αργοσβήνει μπροστά στα πολυκαταστήματα φαρμάκων και χιλιάδες φαρμακοποιοί οδηγούνται στη ανεργία και στην ανέχεια». «Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να μπει σε μια νέα βάση αναθεωρώντας όλους τους νόμους από το 2011 και μετά και θεσπίζοντας ένα ευέλικτο ωράριο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, διασφαλίζοντας όμως μεγάλο αριθμό ανοικτών φαρμακείων, με μεγάλη διασπορά και αύξηση των εφημεριών», συμπληρώνει.

Όπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί, βασικός γνώμονας του πλαισίου λειτουργίας πρέπει να είναι η άμεση και απρόσκοπτη προσβασιμότητα των ασθενών στο φάρμακο τους και για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να συνεχίσουν να υπάρχουν τα φαρμακεία της γειτονιάς. Η επένδυση στην υγεία είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος και όχι μόνον οι εντυπωσιακές εγκαταστάσεις. «Δεν μπορούν με το πρόσχημα των επενδύσεων, μερικές εκατοντάδες φαρμακείων να καταδικάζουν τις χιλιάδες των φαρμακοποιών, που από άκρο σε άκρο σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και στις γειτονιές, στηρίζουν καθημερινά τον ασθενή και τον ηλικιωμένο, τονίζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών», λένε και υπενθυμίζουν τη σαφή αναφορά του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ (Σεπτέμβριος 2014 ) όπου μεταξύ άλλων ρητά αναφέρεται πως «η αγορά των φαρμακείων δεν αποτελεί μια τυπική αγορά και δεν πρέπει να αφήνεται να ρυθμιστεί από τους κανόνες της αγοράς».

Φαρμακοποιοί Μαγνησίας

Στο μεταξύ, όπως ενημερώνουν σχετικά, οι φαρμακοποιοί του Βόλου και της Μαγνησίας αποφάσισαν τη διατήρηση του ωραρίου λειτουργίας των 40 ωρών πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τα φαρμακεία, και τις εφημερίες των φαρμακείων να εγκρίνονται από την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος.

Όπως τονίζουν, συντάσσονται με τον ΠΦΣ για το ωράριο και δηλώνουν, καλώντας παράλληλα και τα άλλα μέλη να κάνουν το ίδιο, πως στη γενική συνέλευση του Σαββάτου θα «ψηφίσουν την κατάργηση των νόμων Λοβέρδου και Γεωργιάδη σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακειών».

Επιπλέον, καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των υπολοίπων μνημονικών διατάξεων (όπως κατάργηση των πειθαρχικών συμβουλίων, τη δυνατότητα απόκτησης πολλών αδειών φαρμακειών από ένα άτομο, την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα μάρκετ κ.α.), «γιατί όλα αυτά ήδη δημιούργησαν απορρύθμιση στην αγορά του φαρμάκου».

Οι μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά του φαρμάκου απαξιώνουν και διαλύουν κάθε κοινωνική δομή, το φαρμακείο της γειτονιάς πρέπει να επιζήσει για το καλό του κοινωνικού συνόλου, λένε και προσθέτουν: «Περιμένουμε από την νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να τηρήσει τις υποσχέσεις της που δεν είναι άλλες από αυτές ακριβώς τις θέσεις του κλάδου μας».

Φαρμακοποιοί Ιωαννίνων

«Στεκόμαστε δίπλα στον ΠΦΣ, στηρίζουμε το μικρομεσαίο φαρμακείο», λένε από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί των Ιωαννίων ζητώντας την άμεση κατάργηση του νόμου Λοβέρδου περί διευρυμένου ωραρίου, την άμεση κατάργηση του νόμου Γεωργιάδη περί ελεύθερου ωραρίου, την άμεση ανασύσταση και λειτουργία Πειθαρχικών Συμβουλίων και την κατάργηση διατάξεων που αφορούν στη χορήγηση επιπλέον αδειών ανά φαρμακοποιό.

«Κατά μείζονα λόγο, όμως,» υπογραμμίζουν, «επιζητούμε την επαναφορά στην κανονικότητα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων μας που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όλο το 24ωρο μέσα από το πυκνό πλέγμα εφημεριών μας καθώς και τη στήριξη του μικρομεσαίου φαρμακείου».

Οι φαρμακοποιοί των Ιωαννίνων καλούν και αυτό τον υπουργό Υγείας «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του» και δηλώνουν ότι «στεκόμαστε πάντοτε αρωγοί στο δευτεροβάθμιο όργανό μας».

Φαρμακοποιοί Κιλκίς

Με ανοιχτή επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι φαρμακοποιοί του Κιλκίς επισημαίνουν ότι συμφωνούν «με το σύνολο των θέσεων που διατύπωσε τελευταία το Δ.Σ του ΠΦΣ και καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση» και καλεί «το υπουργείο Υγείας και τον υπουργό να τηρήσουν τις μέχρι τώρα εξαγγελίες τους».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις