14 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

ALTER SUMMIT: Έκκληση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα – Επιστολή στη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Πρόσφατα

alter-summit-elladaΨήφισμα – απόφαση της Συνόδου του ALTER SUMMIT (5-6 Μαρτίου) που αφορά σε έκκληση αλληγγύης προς την Ελλάδα (1) και επιστολή της προς τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (2).Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα

(1)

Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα
Για μια δημοκρατία από τα κάτω,
Ας πολεμήσουμε ενάντια στην λιτότητα παντού!
Μάρτιος 2015

I. Σύντομη ανάλυση

1. Η έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχει διπλή σημασία:

  • Στην Ελλάδα, πρέπει να αντιμετωπισθούν οι έκτακτες ανθρωπιστικές ανάγκες, να αποκατασταθούν τα κοινωνικά δικαιώματα και να αρχίσει η ανοικοδόμηση ενός κατεστραμμένου/ή ιδιωτικοποιημένου συστήματος παραγωγής.

  • Στην Ευρώπη, αφορά στη ρήξη με την ομοφωνία υπέρ της λιτότητας και την ηγεμονία του φιλελευθερισμού της γερμανικής κυβέρνησης επί της ευρωζώνης.

2.Αυτές οι δύο προκλήσεις δεν θα πρέπει να συγχέονται, ωστόσο η κάθε μία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την άλλη, ακόμα και αν δεν είναι ικανή: μια ήττα ενός από τα δύο σχέδια θα συνεπαγόταν σχεδόν κατ’ ανάγκη μια αδυναμία έναντι του άλλου. Αντιθέτως, μία νίκη στα εθνικά θέματα θα ενισχύσει τα κοινωνικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

3.Στην σύγκρουση αναφορικά με την ερμηνεία του τι μας συμβαίνει, η προτεραιότητα είναι να παρουσιάσει την σύγκρουση όχι ως εθνική («η Ευρώπη εναντίον της Ελλάδας») αλλά ως κοινωνική και πολιτική: από τη μια πλευρά, τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των οικογενειών της, και από την άλλη τα συμφέροντα των κεφαλαιούχων, των τραπεζών και των μεγάλων ομίλων που εκπροσωπούνται από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και του Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

4. Μια πολιτική και κοινωνική δέσμευση πολλών κινημάτων και πολιτών είναι δυνατή και αναγκαία. Όσον αφορά στην πολιτική σύγκρουση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή, η αντίσταση που προέρχεται από μία μόνο χώρα, είναι το πρώτο βήμα προς την κατάργηση της λιτότητας. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η πρώτη μάχη θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας παρατεταμένης σύγκρουσης.

Πράγματι, η ελληνική κυβέρνηση είναι προς το παρόν η μόνη που εκφράζει μια εναλλακτική (πρόταση) και τα σχέδιά της είναι αντικείμενο μιας ισχυρής και γενικευμένης εναντίωσης. Η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό και τις οργανώσεις του δικαιολογείται με δυο τρόπους:

  • Είναι μια απλή πράξη αλληλεγγλυης με τος συντρόφους στον αγώνα και με τις οργανώσις που στηρίζουμε για μεγάλο διάστημα.

  • Μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνσης να απαντήσει στις εσωτερικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα ενδυνάμωνε την ικανότητά της για δράση σε ευρωπαϊκό και θα άνοιγε προοπτικές για αλλαγή και αλλού στην Ευρώπη.

II. Η θέση μας 

Μετά την συνάντηση του Ευρωπαϊκού δικτύου των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων που παλεύουν μαζί ενάντια στη λιτότητα και για μια κοινωνική, οικολογική, φεμινιστική και δημοκρατική Ευρώπη. Το όραμά μας για την μελλοντική Ευρώπη εκφράζεται στη Διακήρυξη της Αθήνας ως ακολούθως:

1.Υπερασπιζόμαστε τον ελληνικό λαό και την δημοκρατική του απόφαση να επιλέξει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και να απορρίψει την λιτότητα και την Τρόικα.

2. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τα ελληνικά κοινωνικά κινήματα και τα συνδικάτα στον πολιτικό τους αγώνα ενάντια στη λιτότητα και σε συγκεκριμένες δράσεις τους αλληλεγγύης.

3. Υποστηρίζουμε τι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της λιτότητας και την αντιδημοκρατιή εμπλοκή της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου των υπουργών οικονομικών (EcoFin)

4. Καλούμε τις εθνιικές, περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους να υπερασπισθούν ένα όραμα της κοινωνίας σε συμφωνία με την διακύρυξη της Αθήνας.

5.Καλούμε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και τις Περιφέρειες και τις τοπικές αρχές να υποστηρίξουν το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα για το οποίο εξελέγη και να απορρίψει όλες τις μορφές πιέσεων και εμποδίων στην ελεύθερη δράση της.

6. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να οργανώνουμε αγώνες στην Ευρήπη ενάντια στην λιτότητα και για την δημοκρατία, έχοντας επίγνωση ότι η αλλαγή στη Ελλάδα δεν είναι απειλή αλλά μια ευκαιρία για όλους εμάς.

alter-summit

(2)

Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2015
Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊών Συνδικάτων

κα Bernadette Segol
Γενική Γραμματέα

κ. Ignacio Fernandez Toxo
Πρόεδρο

Θέμα: Ο αγώνας ενάντια στη λιτότητα και η αλληλεγγύη με την Ελλάδα

Οι οργανώσεις του δικτύου Alter Summit συναντήθηκαν σε συνέλευση στις 5 και 6 Μαρτίου 2015 και συζήτησαν ειδικά τις εξελίξεις της κατάστασης στην Ευρώπη από την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η θέση του δικτύου είναι, όπως είπαν ορισμένοι γερμανοί σύντροφοι ότι αυτή η αλλαγή δεν είναι για την Ευρώπη «απειλή αλλά ευκαιρία». Έτσι αποφασίσαμε να διαδόσουμε ευρέως το αίτημα «ευκαιρία όχι απειλή».

Απεναντίας, οι πιέσεις που ασκούνται από τους θεσμούς και από ορισμένες κυβερνήσεις μπορούν να αποτελέσουν μια πραγματική απειλή για τον ελληνικό λαό και για το δικαίωμά του να ορίζει το μέλλον του με δημοκρατικές εκλογές.

Ακούσαμε τις πιεστικές εκκλήσεις για αλληλεγγύη από την πλευρά των υπευθύνων των κοινωνικών κινημάτων και των ελλήνων συνδικαλιστών που συμμετείχαν στην συνέλευσή μας. Ένα αίτημα είναι η οργάνωση περί τα τέλη Μαΐου αρχές Ιουνίου, μιας «εβδομάδας δράσης ενάντια στην λιτότητα», σε ένδειξη αλληλεγγύης για τα κοινωνικά δικαιώματα του ελληνικού λαού.

Οι οργανώσεις που ήσαν παρούσες άκουσαν και αποδέχθηκαν ευνοϊκά την έκκληση για δράση, προφανώς για τοπικές συγκεντρώσεις ή συναντήσεις, με ένα κοινό σύνθημα ή μια κοινή αφίσα. Οι οργανώσεις μας γνωρίζουν ωστόσο τον κεντρικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος στην έκφραση του κοινωνικού κινήματος.

Επίσης παίρνουμε το θάρρος να ζητήσουμε, παρά την ιδιαίτερα επιβαρυμένη επικαιρότητα της Συνομοσπονδίας, να τεθεί το ελληνικό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της Εκτελεστικής σας Επιτροπής που θα συνέλθει αυτή την εβδομάδα και:

  • Θα μπορούσε να κάνει έκκληση να στηρίξει ευρέως το αίτημα «ευκαιρία όχι απειλή».

  • Το σχέδιο της «εβδομάδας δράσης» μπορεί να υποστηριχθεί τουλάχιστον επί της αρχής, με την επιφύλαξη της επεξεργασίας μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες των πιθανών τρόπων υλοποίησης.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Γνωρίζουμε ότι η ημερήσια διάταξη της επιτροπής σας είναι προσδιορισμένη και πολύ γεμάτη, όμως τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα που συναντήθηκαν αυτές τις δύο ημέρες είναι πεπεισμένοι ότι η κατάσταση των εργαζομένων και των κινημάτων στην Ελλάδα επιβάλλουν μια άμεση πρωτοβουλία.

Mε xαιρετισμούς αλληλεγγύης και σεβασμού
Για την ομάδα συντονισμού
F Van Keirsblick

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις