9.2 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

META – Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΕΑΣ) Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής

meta-KAISARIANIS-eas-portokaliΕκλογική Διακήρυξη

Την 1η του Απρίλη γίνονται οι εκλογές στο σύλλογό μας για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που θα γίνει 27-30/4/2015 στην Αθήνα.

 Την προηγούμενη τριετία οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ (σήμερα Συνδικαλιστική Ανατροπή-Μπαλασόπουλος) και της ΔΑΚΕ, είχαν αποκλείσει το σωματείο μας, γιατί ψήφισαν έξι συμβασιούχοι! Ταυτόχρονα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποχώρησαν εντελώς από την ομοσπονδία δίνοντας στην πιο κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους την απόλυτη πλειοψηφία στην ΠΑΣΚΕ.

 Η αφορμή ήταν ο αποκλεισμός των σωματείων που ψήφισαν συμβασιούχοι, η βασική όμως αιτία είναι το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ενδιαφέρονται για το «μαγαζάκι» τους, έχουν παραιτηθεί από την πάλη για να «πάρουν» τα συνδικάτα οι ταξικές δυνάμεις και επιδιώκουν μέσα απ’ αυτά να αναπαράγουν τον κομματικό-συνδικαλιστικό μηχανισμό τους.

 Αυτή η αντίληψη έχει μετατρέψει τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ να συμπεριφέρονται ως «τουρίστες» στις Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ, να μην έχουν καμιά συνεισφορά για τη λειτουργία τους και απλά στις συνεδριάσεις να κουνάνε το δάκτυλο σαν εισαγγελείς στις άλλες παρατάξεις και να βαυκαλίζονται ότι αυτοί διαθέτουν το ταξικό αλάθητο!

 Αυτή όμως η πρακτική βλάπτει τα συμφέροντα των εργαζόμενων, γιατί στα συνδικάτα αυτό που μας ενώνει όλους είναι τα κοινά ταξικά μας συμφέροντα και όχι η πολιτική ή η ιδεολογική μας συμφωνία, με αποτέλεσμα να έχουμε, στην πιο κρίσιμη μνημονιακή περίοδο, ένα διασπασμένο, ενσωματωμένο και αναποτελεσματικό συνδικαλιστικό κίνημα.

 Το επικείμενο όμως συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ γίνεται και σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους και για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας. Ο λαός και οι εργαζόμενοι με τη πάλη τους και με τη ψήφο τους στις 25 Γενάρη κατάφεραν να διώξουν τις τροϊκανές κυβερνήσεις που τα τελευταία πέντε χρόνια ισοπέδωσαν κάθε εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα.

 Με την ευρεία υποστήριξή του στην Αριστερά, ο λαός απαίτησε και απαιτεί  την εφαρμογή μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής. Απαιτεί την κατάργηση ολόκληρου του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου των μνημονίων, τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την άμεση επαναφορά των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα χρόνια του μνημονίου, το τέλος των ιδιωτικοποιήσεων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος του λαού και του τόπου.

 Η επιμονή στην εφαρμογή των δεσμεύσεων με τις οποίες εκλέχτηκε η νέα κυβέρνηση, θα ενισχύσει τις ελπίδες και την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων για να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά την πάλη τους, κόντρα στους εκβιασμούς των δανειστών, για πλήρη ανατροπή της λιτότητας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την τελική απεμπλοκή από την φιλομονοπωλιακή πολιτική που επιβάλλουν η ΕΕ και το ΔΝΤ. Για να ανοίξει ο δρόμος σε βαθιές αλλαγές που θα κάνουν επιτέλους το λαό κυρίαρχο στο τόπο του.

 Στον αγώνα αυτό το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά με την προϋπόθεση ότι θα ανασυγκροτηθεί σε ταξική κατεύθυνση, κάνοντας παρελθόν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό με όποιο προσωπείο και αν εκφράζεται, κάνοντας παρελθόν τον «κοινωνικό εταιρισμό», τον παραγοντισμό και το βόλεμα. 

 Εμείς δεν κάνουμε βήμα πίσω από την ανάγκη της άμεσης υλοποίησης των αιτημάτων που διαμόρφωσε το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα την προηγούμενη περίοδο. Τα θεωρούμε ως το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει στην αφετηρία μιας διαφορετικής πορείας, που θα οδηγεί όχι στην επιστροφή στην προ μνημονίου εποχή, αλλά στην αρχή μιας νέας πορείας για μια πιο δίκαιη κοινωνία.

 Η παράταξή μας μέσα από τις γραμμές του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος θα στηρίξει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είναι σε όφελος των εργαζομένων, του λαού και της χώρας και θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια υπαναχώρησης ή σε ενέργειες και μέτρα που θα έρχονται σε αντίθεση με τα δικαιώματα, τις διεκδικήσεις και τις θέσεις του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος.

 Εμείς με γνώμονα αυτά τα συμφέροντα θα κρίνουμε τα όποια μέτρα και τις  αποφάσεις που θα παίρνει κάθε φορά η νέα κυβέρνηση. Με τα ίδια κριτήρια θα κρίνουμε και τη δημοτική αρχή στο δήμο μας. Δυστυχώς όμως οι παρατάξεις του εργοδοτικού- κυβερνητικού, αλλά και του κομματικού συνδικαλισμού δεν σκέφτονται το ίδιο. Η εμπειρία μας από το παρελθόν είναι πλούσια, αλλά και η πρακτική του ΠΑΜΕ στο Δήμο μας πολύ διδακτική. Όσο ήταν άλλες δημοτικές αρχές και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ το σωματείο είχε μια «έντονη» δραστηριότητα, τώρα που η δημοτική αρχή είναι του ΚΚΕ, κοντεύουμε να βάλουμε λουκέτο ή να γίνουμε οι διεκπεραιωτές των αποφάσεών της.

 Τι θα γίνει, π.χ., με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν τις υπερωρίες από το Μάη του 2014, όταν μάλιστα δεν έχουν εγγραφή στον προϋπολογισμό, παρά τη δικιά μας προειδοποίηση, γιατί νόμιζαν κάποιοι, μεταξύ των οποίων και η πλειοψηφία του σωματείου ότι στον τρέχοντα προϋπολογισμό μπορούν να πληρωθούν μόνο οι υπερωρίες των δύο τελευταίων μηνών του 2014. Όμως με τις διατάξεις παρ. 12 του άρθρου 45 του ν.4071/2012, «…από 1.1.2012 παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και πριν το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους για υπερωριακή κ.λπ. εργασία, σε βάρος των πιστώσεων του επόμενου οικονομικού έτους, με προϋπόθεση της ύπαρξης σχετική διαθέσιμης πίστωσης στον προϋπολογισμό του οικείου φορέα…».

 Ποιος λοιπόν αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μη πληρωμή των υπερωριών του 2014;

 Εμείς παλεύουμε για ένα σωματείο και μια Ομοσπονδία όλων των εργαζομένων ανεξάρτητα από σχέση εργασίας με ίσα δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, που θα συμβάλει στην ενότητα και θα σταματήσει τις αποσχιστικές τάσεις από τις τάξεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 Η παράταξή μας θα συνεχίσει να παλεύει στην πρώτη γραμμή των αγώνων, για την υπεράσπιση του κόσμου της εργασίας, όχι μόνο για να πάρει πίσω ό,τι έχασε στα χρόνια της μονομερούς πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, αλλά και για τη διεύρυνση των εργατικών-συνδικαλιστικών και δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, καθώς και για την πλήρη ιστορική δικαίωση των αγώνων της εργατικής τάξης για την κοινωνική απελευθέρωση.

 Συνεχίζουμε τον αγώνα με μεγαλύτερη ένταση για να βάλουμε τέλος στις πολιτικές της μνημονιακής βαρβαρότητας αποκρούοντας και καταδικάζοντας τους εκβιασμούς που ασκούνται από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

 Διεκδικούμε άμεσα:

  1.   Επαναπρόσληψη όλων των συναδέλφων που απολύθηκαν ή βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
  2.  Επαναφορά των εργασιακών και ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων.
  3.  Κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας, του νόμου για την αξιολόγηση και του επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
  4.  Κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής και ενοικιαζόμενης εργασίας.
  5.  Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (ΚΔΑΠ κ.λπ.).
  6.  Στελέχωση των Δήμων με μόνιμο προσωπικό και πριν από όλα των κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών για την ανακούφιση των δημοτών που επλήγησαν από τις συνέπειες της κρίσης, της καθαριότητας, των εργατοτεχνικών υπηρεσιών και του πρασίνου.
  7.  Κατάργηση των ΚΟΙΝΣΕΠ και των ΜΚΟ που υποκαθιστούν τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.
  8.  Επαναφορά των ΣΣΕ και του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  9.  Άμεση ψήφιση νέου οργανισμού λειτουργίας του Δήμου, κατάργηση των Νομικών Προσώπων και μεταφορά όλων των εργαζομένων και των αρμοδιοτήτων τους στο Δήμο.

 Τέλος, καλούμε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, να ενισχύσουν την παράταξή μας για να αλλάξουν τα πράγματα στην ομοσπονδία, για μια ΠΟΕ-ΟΤΑ στήριγμα και αρωγό για την ανάκτηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

ΤΗΝ 1η ΑΠΡΙΛΗ 2015 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑ-ΕΑΣ
ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
 

 

meta-eas-kaisariani-afisa

Παρόμοια Άρθρα