3.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων εξήγγειλε ο Στρατούλης

Πρόσφατα

amea-ergazomenosΝομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης από το βήμα ημερίδας με θέμα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική», που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, το Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» και το τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

«Με άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις, δίνουμε τέλος στην ταλαιπωρία, την αναμονή και τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ΑμεΑ, επί μήνες, στις λίστες αναμονής για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και για τον καθορισμό των ποσοστών της. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν οι δικαιούχοι να μην έχουν για το διάστημα αναμονής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην τους χορηγούνται οι συντάξεις / επιδόματα αναπηρίας και άλλες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και να κινδυνεύουν οι ίδιοι / ίδιες και οι οικογένειές τους με απόλυτη οικονομική εξαθλίωση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις θα αφορούν:

  • Την εναρμόνιση των διατάξεων των ασφαλιστικών φορέων για την απόδοση συντάξεων αναπηρίας

  • Τροποποίηση της διαδικασίας παροχής προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας, με έγκαιρη, τρίμηνη ειδοποίηση πριν από την διακοπή παροχής του επιδόματος

  • Την έκδοση με απλή διοικητική πράξη των πιστοποιήσεων που αφορούν τις 43 χρόνιες παθήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται εκ νέου στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οι δικαιούχοι.

  • Την ανασύσταση της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του άρθρου 7, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, η οποία θα επανεξετάσει, σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑμεΑ και των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας και τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).

  • Την κατάργηση του παράβολου των 46,14 ευρώ για την πιστοποίηση της αναπηρίας στα ΚΕΠΑ, όχι μόνο για τους ανασφάλιστους, αλλά για το σύνολο των ασφαλισμένων, και την κάλυψή του από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «στόχος των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων από πλευράς του υπουργείου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ, να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».

Φωτίου: Δε θα υπολογίζονται τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα

Στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, με τις οποίες εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση παροχών, ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και επιδόματος σίτισης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στην ίδια εκδήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε και υλοποιήσουμε μέτρα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης απάντησης στο ζήτημα των ΑμεΑ, με τη συνεργασία και των ίδιων, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα», είπε η Θ. Φωτίου και διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, μπήκε σε διαβούλευση με τους φορείς και θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μέρος από τις βασικές προτάσεις της Ομοσπονδίας των ΑμεΑ. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα υπογραφούν ΚΥΑ που θα εξειδικεύουν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες χορήγησης των τριών βασικών παροχών, ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και επιδόματος σίτισης, στα ΑμεΑ. «Συγκεκριμένα:

  • Δε θα υπολογίζονται καθόλου τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα βάσει του οποίου θα εκτιμάται εάν ένα άτομο ή οικογένεια εντάσσεται στα μέτρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

  • Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν παροχή ρεύματος, άτομα και οικογένειες με ανάπηρα μέλη θα δικαιούνται αυξημένη ποσότητα και βεβαίως μέλη με αναπηρία που είναι εξαρτώμενα από μηχανήματα που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα θα έχουν δωρεάν παροχή ρεύματος».

Αντωνοπούλου: Καταπολέμηση των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων

Στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο πλήττει κατά 90% τους πολίτες με αναπηρία αναφέρθηκε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου. «Ενώ είναι παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα ανεργίας των νέων που υπερβαίνει το 50%, παραμένει εντελώς άγνωστο το γεγονός ότι η ανεργία πλήττει το 90% των συμπολιτών μας με αναπηρίες», είπε

Η Ρ. Αντωνοπούλου υποστήριξε ότι απαιτείται «απαραιτήτως μια πολιτική καταπολέμησης των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του κοινωνικού στιγματισμού που αποτρέπει την εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ», ενώ σημείωσε τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας για την κοινωνική επανένταξη των πολιτών με αναπηρία.

Πρότεινε τέλος την δημιουργία εθνικής τράπεζας δεδομένων, «ώστε να μην διαιωνίζεται το καθεστώς των κατακερματισμένων πολιτικών» την έκδοση «ειδικής κάρτας του πολίτη με αναπηρία καθώς και την ενίσχυση του θεσμού της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τα οποία όπως είπε αποτελούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις