35.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Η… μεγάλη σφαγή των ναυτεργατών: «τσουνάμι» οι συνδικαλιστικές διώξεις

Πρόσφατα

naftergates-kinitopoiseisΣτο στόχαστρο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με «όπλο» τη Δικαιοσύνη, έχουν μπει οι ναυτεργάτες καθώς το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν δεκάδες δίκες – συνδικαλιστικές διώξεις εναντίον των ναυτεργατών, με χαλκευμένα κατηγορητήρια που έχουν ως άμεσο στόχο την κάμψη του φρονήματός τους για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για απεργία, για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως -βάσει της πολιτικής επιστράτευσης- δικάζεται ακόμα και το πλήρωμα πλοίου επειδή συμμετείχε στην απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς! Και όλα αυτά, την ώρα που η μαύρη ναυτική εργασία «ζει και… αντριεύεται»!!!

Ενδεικτικά:

Στις 3 Μάρτη, γίνεται δίκη σε βάρος του μέλους της ΠΕΝΕΝ και προέδρου του τοπικού Ναυτεργατικού Σωματείου Ρίου – Αντιρρίου με την κατηγορία της παρακώλησης των συγκοινωνιών.

Στις 17 Μάρτη, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, εκδικάζεται η αγωγή της ναυτιλιακής εταιρείας «Trans World SRL» ενάντια στα ναυτεργατικά σωματεία για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών στα επιβατηγά, οχηματατωγά πλοία «ROPAX» 1 και 2 τον Ιούνη του 2011. Με τις κινητοποιήσεις αυτές οι ναυτεργάτες αγωνίζονταν ενάντια στη μείωση των οργανικών συνθέσεων και στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που ήθελε να εφαρμόσει η εταιρεία.

Μια ημέρα αργότερα, στις 18 Μάρτη, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, δικάζεται ολόκληρο το πλήρωμα του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «SUPERFERRY II» επειδή συμμετείχε σε πανεργατική, πανελλαδική απεργία στις 16 Απρίλη 2013, ενώ ήταν επιστρατευμένοι. Είναι η δεύτερη δίκη που στήνεται σε βάρος αυτού του πληρώματος σε διάστημα λιγότερο του μήνα. Στις 26 Φλεβάρη το πλήρωμα είχε συρθεί ξανά στα δικαστήρια με την ίδια βαριά κατηγορία. Το γεγονός ότι τότε αθωώθηκε, όπως δείχνει η νέα δίκη, δε σημαίνει ότι λύθηκε και το πρόβλημα.

Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 18 Μάρτη, σε άλλη αίθουσα των δικαστηρίων Πειραιά δικάζονται μέλη προεδρείων ναυτεργατικών σωματείων, με την «κατηγορία» ότι με τη συμμετοχή τους σε απεργιακή κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη 2011 «παρεμπόδισαν την εκτέλεση προγραμματισμένων δρομολογίων των επιβατηγών – οχηματαγωγών πλοίων από τον Κεντρικό Λιμένα Πειραιά». Οι διώξεις αφορούν πανεργατική, πανελλαδική απεργία, που είχε κηρυχτεί από τη ΓΣΕΕ.

Στις 27 Μάρτη, δικάζεται το πλήρωμα και του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΘΕΟΛΟΓΟΣ Π», επειδή συμμετείχε στην απεργία της Πρωτομαγιάς του 2013, ενώ ήταν σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης.

Την 1η Απριλίου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας, παραπέμπεται ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος με τη χαλκευμένη κατηγορία της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος εφοπλιστών. Τη μηνυτήρια αναφορά υπέβαλαν οι πλοιοκτήτες του πλοίου «Αγία Τριάδα» Σπύρος Κουλούρης και Δημήτρης Κουρής και αφορά σε καταγγελία της ΠΕΝΕΝ στις 17/2/2010, η οποία εστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η… μεγάλη σφαγή στη γραμμή Θάσου – Καβάλας

Εκεί, όμως, που γίνεται πραγματικά «σφαγή» των αγωνιζόμενων ναυτεργατών, είναι στη γραμμή του πορθμείου Καβάλας – Θάσου: 8 συνολικά δίκες εναντίον πληρωμάτων που συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικότερα:

Στις 23 Μαρτίου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου, θα δικαστούν 33 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τις πανελλαδικές απεργίες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 31 Γενάρη 2013, 1η Φλεβάρη 2013 και 5 Φλεβάρη 2013.

Την ίδια μέρα, στις 23 Μαρτίου,στο ίδιο δικαστήριο θα δικαστούν άλλοι τρεις συνδικαλιστές των ναυτεργατών για συμμετοχή και περιφρούρηση στην πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών, στις 3 Απρίλη του 2013.

Στις 27 Μαρτίου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, θα δικαστούν 23 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς που τους συμπαραστάθηκαν για τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 11 Μάρτη 2010. Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα καταδικάστηκαν 20 από τους 23 σε φυλάκιση 8 μηνών. Στις 27 Μάρτη εκδικάζεται η έφεση που κατέθεσαν.

Στις 4 Μαΐου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου, δικάζονται 27 άτομα, ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς, έπειτα από μήνυση της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΘ για τη συμμετοχή τους στη 48ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 21 και 22 Απρίλη 2010.

Την ίδια ημέρα, 4 Μαΐου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου, δικάζονται 24 άτομα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της απεργίας που έγινε από 18-22 Οκτώβρη 2011.

Επίσης την ίδια ημέρα, 4 Μαΐου, στο ίδιο δικαστήριο, θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου 29 άτομα ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για την ίδια απεργία, δηλαδή 18-22 Οκτώβρη 2011.

Πάλι στις 4 Μαΐου, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου, θα δικαστούν 16 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της 48ωρης πανεργατικής, πανελλαδικής απεργίας στις 19-20 Μάρτη 2012.

Στις 22 Ιουνίου,στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θάσου, θα δικαστούν 12 άτομα, συνδικαλιστές ναυτεργάτες και εργαζόμενοι της στεριάς για τη συμμετοχή και περιφρούρηση της πανελλαδικής απεργίας της ΠΝΟ.

Με πληροφορίες από 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις