30.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Τι ζήτησε η ΟΙΥΕ από το Σκουρλέτη – Αναλυτικά το υπόμνημα που κατέθεσε

Πρόσφατα

emporioΠραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5.3.2015 συνάντηση αντιπροσωπείας της ΟΙΥΕ με τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια της οποίας εκθέσαμε και αναπτύξαμε αναλυτικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, το αναλυτικό πλαίσιο διεκδικήσεων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπως αυτό διαμορφώθηκε με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΟΙΥΕ.

Κατά τη συνάντηση, επισημάναμε ότι η μνημονιακή λαίλαπα των τελευταίων 5 χρόνων είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν -εκτός από τα δραματικά ποσοστά ανεργίας – μείωσαν δραστικά τους μισθούς των εργαζομένων, ξήλωσαν σχεδόν το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας, επιβάλλοντας την ακραία εργασιακή ευελιξία της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, γιγαντώνοντας ταυτόχρονα την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκράτηση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Την ίδια στιγμή οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του Ν. 1876/90 και περιόρισαν την ελάχιστη συλλογική προστασία των εργαζομένων.

Θέσαμε μια σειρά από βασικά σημεία και επείγουσες προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την επαναθεσμοθέτηση του εργατικού δικαίου και των συλλογικών συμβάσεων, για την ικανοποίηση των οποίων απαιτείται άμεσα η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως φαίνεται και από το επισυναπτόμενο υπόμνημα ζητήσαμε: α) την πλήρη και άμεση επαναφορά της ΕΓΣΕΕ και του ύψους του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, β) την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις (Ν. 1876/90 όπως ίσχυε πριν τα Μνημόνια), με υπερίσχυση των κλαδικών ΣΣΕ και της υποχρεωτικής τους εφαρμογής από το σύνολο των εργοδοτών, την αποκατάσταση του ΟΜΕΔ και της Διαιτησίας, γ) την επαναθεσμοθέτηση της προστατευτικής για τους εργαζόμενους εργατική νομοθεσία στις ατομικές εργασιακές σχέσεις, με έμφαση στην εξάλειψη όλων των ευέλικτων και εξευτελιστικών μορφών εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, voucher, ενοικίαση και δανεισμός εργαζομένων, υπεργολαβίες), δ) την επανακαθιέρωση του 5νθημερου στο Εμπόριο και τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής – Αργίας, ε) την ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (Επιθεωρήσεις Εργασίας – ΕΥΠΕΑ/ΙΚΑ), με πλήρη στελέχωσή τους, ενίσχυση αρμοδιοτήτων και επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων των ελεγκτικών αρχών, στ) λήψη ειδικής νομοθετικής ρύθμισης προστασίας για τους χιλιάδες απλήρωτους επί μήνες εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας ανάπτυξε το σχεδιασμό του ως προς τα επίδικα σημεία, δηλώνοντας ότι προχωρά άμεσα και μέσα στον τρέχοντα μήνα σε νομοθετική πρωτοβουλία με: α) επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του, β) 6μηνη επέκταση ισχύος των ΣΣΕ και της πλήρους μετενέργειας, γ) πλήρη αποκατάσταση Ν. 1876/90 ως ίσχυε πριν τις μνημονιακές παρεμβάσεις. Επίσης, θα ακολουθήσει άμεσα, η αποκατάσταση της εργατικής νομοθεσίας και ο επανασχεδιασμός του ΣΕΠΕ στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής εφαρμογής της.

Από την πλευρά μας, δηλώσαμε ότι καταρχήν κρίνουμε ως θετικές τις ενέργειες του Υπουργού και της Κυβέρνησης, αφού ανταποκρίνονται στα αιτήματα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, στο βαθμό βέβαια που αυτές θα υλοποιηθούν και ότι, σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία μας και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, αταλάντευτα και με κάθε τρόπο, για την επανάκτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, με πολύμορφες δράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς.

 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΥΕ

Αριθ. Πρωτ. 75
Αθήνα, 5/3/2015

Προς
Τον Υπουργό Εργασίας
κ. Π. Σκουρλέτη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κύριε Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, η ΟΙΥΕ είναι η μεγαλύτερη Ομοσπονδία εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας στη δύναμή της πάνω από 200 πρωτοβάθμια σωματεία και εκπροσωπεί πανελλαδικά τους εργαζόμενους κύρια στους κλάδους του Εμπορίου (εμπορικά καταστήματα, πολυκαταστήματα, Σούπερ-Μάρκετ), της Παροχής Υπηρεσιών (υπαλληλικό και βοηθητικό προσωπικό γραφείων, καθαριότητα, φύλαξη κλπ), στη Ναυτιλία και Τουρισμό (ναυτιλιακά και τουριστικά γραφεία).

Ως δευτεροβάθμια οργάνωση και μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφουμε εκπροσωπούμε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στους παραπάνω κλάδους.

Είναι γνωστό ότι, η μνημονιακή λαίλαπα των τελευταίων 5 χρόνων είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν -εκτός από τα δραματικά ποσοστά ανεργίας- μείωσαν δραστικά τους μισθούς των εργαζομένων, ξήλωσαν σχεδόν το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας, επιβάλλοντας την ακραία εργασιακή ευελιξία της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, γιγαντώνοντας ταυτόχρονα την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκράτηση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια στιγμή οι μνημονιακές κυβερνήσεις ταυτόχρονα κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του Ν. 1876/90 και περιόρισαν την ελάχιστη συλλογική προστασία των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία μας αγωνίζεται και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επανάκτηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και για την επαναθεσμοθέτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΟΙΥΕ, σε πρόσφατη συνεδρίασή της, έθεσε ένα συνολικό πλαίσιο διεκδικήσεων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, για την ικανοποίηση των οποίων απαιτείται άμεσα η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας.

Τα βασικότερα αιτήματα των εργαζομένων, για την ικανοποίηση των οποίων διεκδικούμε την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, είναι συνοπτικά τα εξής:

Επαναφορά κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα προ Μνημονίου επίπεδα – Επανακαθιέρωση της ΕΓΣΣΕ

 • Άμεση κατάργηση του μνημονιακού αντεργατικού πλαισίου και της ΠΥΣ Νο 6/2012, που μείωσε τους κατώτατους μισθούς κατά 22% και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών και κατάργησε ή πάγωσε την ισχύ, καθώς και τους μισθολογικούς – θεσμικούς όρους όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ).

 • Επαναφορά των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων στα προ Μνημονίου επίπεδα με την αποκατάσταση – αναβίωση της ΕΓΣΣΕ ετών 2010-2012 (751 Ευρώ).

 • Ρητή και πλήρης επαναφορά σε ισχύ όλων των θεσμικών όρων της ΕΓΣΣΕ.

Μηχανισμός διαμόρφωσης κατώτατων μισθών

 • Κατάργηση Ν. 4177/2012 περί καθορισμού κατώτατων μισθών με νομοθετικό τρόπο.

 • Άμεση επαναφορά ΕΓΣΣΕ ως αποκλειστικού μηχανισμού διαμόρφωσης των κατώτατων μισθών και επαναθεσμοθέτηση της καθολικότητας και της δεσμευτικότητας της.

Δίκαιο Συλλογικών Διαπραγματεύσεων – Ν. 1876/90

Πλήρης επαναφορά του Ν.1876/90 για τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, όπως ίσχυε πριν τα μνημόνια

Κύρια σημεία επανακαθιέρωσης:

 • Επαναφορά αρχής ευνοϊκότερης ρύθμισης: ΕΓΣΣΕ, Κλαδικές – ομοιοεπαγγελματικές, επιχειρησιακές. Κατάργηση Διάταξης για υπερίσχυση επιχειρησιακών ΣΣΕ με όρους δυσμενέστερους από αυτούς των κλαδικών ΣΣΕ.

 • Επαναφορά υποχρεωτικότητας – δεσμευτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ (κήρυξη ΣΣΕ ως υποχρεωτικών για το σύνολο των εργοδοτών).

 • Μεσολάβηση – Διαιτησία – ΟΜΕΔ: Πλήρης επαναφορά διαδικασιών Μεσολάβησης – Διαιτησίας, καθώς και λειτουργικής δομής του ΟΜΕΔ, με έμφαση στην επαναφορά του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία (ως ίσχυε πριν από τα Μνημόνια).

 • Παράταση ισχύος ΣΣΕ και Μετενέργεια: επαναφορά στην 6μηνη παράταση ισχύος των ΣΣΕ από τη λήξη τους και εφαρμογή πλήρους μετενέργειας με την ενσωμάτωση όλων ανεξαιρέτως των επιδομάτων και των θεσμικών ρυθμίσεων της ΣΣΕ στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ελεγκτικοί Μηχανισμοί Αγοράς Εργασίας (ΣΕΠΕ, ΕΥΠΕΑ-ΙΚΑ)

 • Ουσιαστική Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών Υπουργείου Εργασίας (Επιθεωρήσεις Εργασίας – ΕΥΠΕΑ/ΙΚΑ) με πλήρη στελέχωσή τους.

 • Ενίσχυση αρμοδιοτήτων ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ, επιτάχυνση της εφαρμογής των αποφάσεων των ελεγκτικών αρχών.

Επαναθεσμοθέτηση 5νθημερου στο Εμπόριο

 • Κατάργηση του Ν. 4093/12, που κατάργησε το νομοθετικά κατοχυρωμένο 5νθημερο στο Εμπόριο και επέβαλε το σύστημα της 6ημερης εργασίας με αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση. Επαναφορά του Ν. 1892/1990 άρθρο 42).

Απασχόληση – Ανεργία – Προγράμματα Απασχόλησης – Κοινοτικά προγράμματα

 • Πλήρης εργασία με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα (8ωρο, 5νθημερο, 40ωρο) – Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, μισθό και ασφάλιση.

 • Διεύρυνση αριθμού δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, επιμήκυνση χρόνου χορήγησής του, σύνδεση του με τον κατώτατο εθνικό μισθό, μέτρα ανακούφισης (επιδοτήσεις μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κοινωνικά τιμολόγια σε ρεύμα και νερό κλπ).

 • Λόγω της μεγάλης ύφεσης, να υπάρξει αναπροσανατολισμός των πολιτικών απασχόλησης με στροφή από την κυριαρχία των ενεργητικών πολιτικών και προγραμμάτων ευέλικτης εργασίας σε πολιτικές κοινωνικής προστασίας των ανέργων (επιδόματα ανεργίας), μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

 • Κατάργηση μορφών εργασίας τύπου voucher και κάθε μορφής εργασίας από κοινοτικά προγράμματα που σπάζουν τις κλαδικές συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα.

Ομαδικές Απολύσεις

 • Ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της προστασίας των εργαζομένων.

Απολύσεις – Αποζημιώσεις απολύσεων

 • Κατάργηση δυνατότητας εργοδότη μονομερούς γνωστοποίησης «οικειοθελούς αποχώρησης», που υποκρύπτουν απόλυση χωρίς αποζημίωση.

 • Αύξηση χρόνου προειδοποίησης απόλυσης στα προ μνημονίου επίπεδα.

 • Επαναφορά του ύψους αποζημίωσης και των προϋποθέσεων χορήγησής της στα προ Μνημονίου επίπεδα.

Ελαστική Εργασία – Εκ περιτροπής εργασία, Ενοικιαζόμενοι και Εργολαβικοί Εργαζόμενοι

 • Εξάλειψη των ελαστικών μορφών εργασίας.

 • Επαναφορά της δοκιμαστικής περιόδου εργασίας στους δύο μήνες, μείωση της νόμιμης διάρκειας της προσωρινής εργασίας και καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδο-αυτοαπασχόλησης (μπλοκάκια και συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών που υποκρύπτουν μισθωτή σχέση εργασίας).

 • Πλήρης εξάλειψη του «εξευτελιστικού» φαινομένου της ενοικίασης εργαζομένων από εργολαβικές εταιρείες και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για πρόσληψη εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις επιχειρήσεις στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός, ευρύτερος δημόσιος και δημόσιος τομέας).

 • Νομοθετική πρωτοβουλία για δραστικό περιορισμό του φαινομένου της εκ περιτροπής ή διαλείπουσας εργασίας και άλλων ακραίων ευέλικτων μορφών εργασίας, μέσω του περιορισμού του ανεξέλεγκτου διευθυντικού δικαιώματος για εκβιαστική τους επιβολή εις βάρος του εργαζόμενου.

 • Νομοθετική πρωτοβουλία για εφαρμογή ίσης μισθολογικής και θεσμικής μεταχείρισης / εξομοίωσης εντός κάθε επιχείρησης δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.

 • Μεταβατικά, κανείς εργολαβικός ή ενοικιαζόμενος εργαζόμενος με μισθό κάτω από την αντίστοιχη κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ή επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Οργανισμοί Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΕΚ – Εργατική Εστία)

 • Επαναφορά όλου του έργου και των δράσεων – προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής (στέγαση, κοινωνικός τουρισμός, πολιτισμός, ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων), μετά από διαβούλευση με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους για τη νέα οργανωτική μορφή που θα έχει ο αρμόδιος φορέας.

Λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές – Κυριακή Αργία (σε συνεργασία με Υπουργείο Ανάπτυξης)

 • Κατάργηση του Ν. 4177/13 που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

 • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.

 • Ειδικό, περιορισμένο και σαφές πλαίσιο για τις τουριστικές περιοχές με βαρύνουσα γνώμη των συνδικάτων.

Πτωχευτικό Δίκαιο (σε συνεργασία με Υπουργείο Ανάπτυξης)

 • Αναθεώρηση πτωχευτικού δικαίου σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο για επανακαθορισμό διασφάλισης των δικαιωμάτων με προτεραιότητα τις απαιτήσεις των εργαζομένων και μετά των ασφαλιστικών ταμείων και του δημοσίου.

Κύριε Υπουργέ,
Η Ομοσπονδία μας εκτιμά ότι και με βάση τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και προγραμματικές δηλώσεις, θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις, με βάση το πλαίσιο που θέτουμε, προκειμένου να επανακαθιερωθούν τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία καταργήθηκαν στα χρόνια του Μνημονίου και δημιούργησαν τη σημερινή εργασιακή ζούγκλα.

Για την ΟΙΥΕ
Η Πρόεδρος
ΜΕΤΑΞΙΑ ΣΤΕΚΟΥΛΕΑ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΘΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις