35.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Κουράκης: «Εντός του μήνα το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση»

Πρόσφατα

kourakis2Τη διαβεβαίωση πως το πολυνομοσχέδιο για την εκπαίδευση θα κατατεθεί εντός του μήνα στη Βουλή, έδωσε, μιλώντας «στο Κόκκινο», ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ο οποίος απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων των ακροατών του σταθμού.

Ο Τ. Κουράκης σχολίασε πολιτικά τις πιέσεις που δέχεται η χώρα ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, λέγοντας: “Αναμενόμενες, είμαι προετοιμασμένος πολιτικά και ψυχολογικά για ακόμη περισσότερες πιέσεις , είναι μια μάχη,αλλά είναι ελπιδοφόρο ότι ο ελληνικός λαός μας στηρίζει”.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήματα ακροατών, είπε:

 • Εντός του μήνα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία, που περιλαμβάνει κι όλα τα επείγοντα ζητήματα

 • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η οποία μπορεί να παραμείνει συμβουλευτικά

 • Δεν θα συνυπολογίζεται ο βαθμός προαγωγής των μαθητών στην Α’ και Β’ Λυκείου, στον βαθμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

 • Επανέρχεται ως βαθμός προαγωγής ο γενικός μέσος όρος 9,5

 • Θα ελαφρώσει η ύλη της Β και Γ Λυκείου, ενώ θα υπάρχει και μικρή αλλαγή στο ωρολόγιο πρόγραμμα

 • Για τους αναπληρωτές: θα εξαντλήσουμε τον κατάλογο των επιτυχάντων του ΑΣΕΠ το 2008, όπως κι εκείνους που έχουν γυρίσει τα τελευταία χρόνια όλη την Ελλάδα. Από κει και πέρα, μετά από διαβούλευση, θα γίνουν αλλαγές ως προς τα κριτήρια

 • Για τα ιδιωτικά σχολεία: θα ξαναγυρίσουν στο υπουργείο Παιδείας στο ειδικό τμήμα που θα γίνει στο υπουργείο, και θα αποκατασταθεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Αυτό προωθείται από το υπουργείο Εργασίας και μπορεί να κατατεθεί και πριν το πολυνομοσχέδιο.

 • Για τα Πειραματικά και πρότυπα:
  Αλλάζουμε τον τρόπο εισαγωγής στα Πειραματικά, εκεί όπου δοκιμάζονται εκπαιδευτικές μέθοδο,ι ώστε να μπορούν μετά να διαχυθούν σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, κι εκπαιδεύονται οι νέοι σπουδαστές και φοιτητές. Δεν καταργούνται τα Πειραματικά, διαχωρίζονται από τα Πρότυπα. Ο τρόπος εισαγωγής θα γίνεται με κλήρωση τον Μάιο – Ιούνιο.
  Στα 5 ιστορικά πρότυπα ο τρόπος εισαγωγής για φέτος να γίνει με διαδικασία που το λόγο θα έχει το σχολικό συμβούλιο, οι απόφοιτοι, ο σύλλογος διδασκόντων που θα γνωμοδοτούν στην επιστημονική επιτροπή.

 • Για την κατάργηση ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης και τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς: επανασύσταση όλων των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν προβλέπεται το Σεπτέμβριο στο πολυνομοσχέδιο, αλλά και επαναφορά όλων των διαθεσίμων εκπαιδευτικών, εφόσον το θέλουν,στα σχολεία. Συν 80 εκπαιδευτικοί που είχαν απολυθεί. Περιλαμβάνονται και οι σχολικοί φύλακες. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να γίνει ταχύτατα η διαδικασία.

 • Για τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών: αυτή είναι η στόχευση, οι αναπληρωτές θα χρησιμοποιούνται όλη τη χρονιά με πλήρες ωράριο μόνο όταν υπάρχουν διαδικασίες αναπλήρωσης. Ηδη έχουμε προσλάβει 486 αναπληρωτές και προχωρούμε σε μια ΚΥΑ για την πρόσληψη 500 για την πρόσθετη ενισχυτική διδασκαλία και προσπαθούμε να δούμε από τους 15000 που είναι στη δικαιοδοσία του κ. Κατρούγκαλου, πόσοι αναλογούν στο υπουργείο Παιδείας.

 • Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και αγωγή υγείας είναι βασικά στοιχεία γενικής παιδείας και θα πρέπει να γίνονται σε όλα τα σχολεία, όχι μόνο σε κάποια.

 • 21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, ετοιμάζουμε εγκύκλιο προς τα σχολεία, να γίνει μία συζήτηση ώστε να ενισχυθεί η ιστορική μνήμη, να μπορέσουν τα παιδιά να εξοπλιστούν ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα.

 • Σήμερα άρχισε η διαδικασία πληρωμής των 3/4 των οφειλόμενων στους 14000 αναπληρωτές και τα υπόλοιπα την Δευτέρα.

Πηγή: stokokkino.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις