10.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Εκλογές ΠΕΝΕΝ: «Οδοστρωτήρας» η διοίκηση και ο συνδυασμός Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση Ναυτών

Πρόσφατα

ntalakogeorgos5Οι εκλογές στο ιστορικό Σωματείο τής Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού άρχισαν την 1/10/2014 ολοκληρώθηκαν στις 2/3/2015 με την εκλογή 21μελούς διοικητικού συμβουλίου. Από τα αποτελέσματα, καταγράφεται σαρωτική νίκη του συνδυασμού Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση Ναυτών (ΤΑΣ) και του επικεφαλής της και νυν προέδρου της Ένωσης Ναυτών Αντώνη Νταλακογεώργου.

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014-2015 (σε παρένθεση τα αποτελέσματα στις εκλογές 2010-2011):

ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΤΑΣ): 1.125 ψήφοι (1.123)
Έδρες για το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ: 21
(17)
Έδρες για την ΠΝΟ: 13
(12)
Έδρες για το Ε.Κ.Πειραιά: 13
(12)

ΠΑΜΕ (ΑΣΝ) ψήφοι: 18 (252)
Έδρες για το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ: 0 (4)
Έδρες για την ΠΝΟ: 0 (3)
Έδρες για το Ε.Κ.Πειραιά: 0 (3)

Συνολικά βρέθηκαν 131 άκυρα ψηφοδέλτια.

Οι αρχαιρεσίες στην ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκαν μέσα σε κλίμα δημοκρατικό, διαφανή και απετέλεσαν για άλλη μια φορά θρίαμβο των δημοκρατικών διαδικασιών χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά το αδιάβλητό τους (σ.σ.: η ΠΕΝΕΝ είναι το μοναδικό ναυτεργατικό σωματείο που τα μητρώα εκκαθαρίζονται κάθε χρόνο στην πρώτη Γ.Σ. από τραπέντες σε άλλα επαγγέλματα, συνταξιούχους, λόγω αλλαγής ειδικότητας και μη τακτοποίηση οικονομική των μελών αφού παρέλθει 4ετία).

Τις επόμενες ημέρες, με πρωτοβουλία του πρώτου Συμβούλου σε ψήφους της ΤΑΣ Αντώνη Νταλακογεώργου, θα συνεδριάσει το Δ.Σ με την νέα σύνθεσή του προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο και να κάνει καταμερισμό αρμοδιοτήτων των μελών της διοίκησης της ΠΕΝΕΝ.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ

  • Το ποσοστό του Συνδυασμού «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» είναι το μεγαλύτερο που επιτυγχάνει από το 1991 στην ΠΕΝΕΝ όταν διασπάστηκε ο ενιαίος τότε «Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών».

  • Επίσης αυξάνει τις δυνάμεις του τόσο σε ψήφους όσο και σε έδρες συγκριτικά με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των εκλογών του 2010-2011. Σημειώνουμε ότι λόγω εκκαθάρισης των μητρώων, της ανεργίας στον κλάδο που φθάνει το 50%, της οικονομικής κρίσης, της συρρίκνωσης των θέσεων, υπήρξε μείωση των εγγεγραμμένων μελών της ΠΕΝΕΝ.

  • Στα τελευταία χρόνια η ΠΕΝΕΝ και ο κλάδος μας αντιμετώπισε μια λυσσαλέα επίθεση από το εφοπλιστικό κεφάλαιο, την κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική αλλά και την υπονομευτική δράση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ η οποία παράνομα και παράτυπα χρηματοδοτούσε τις δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού καλύπτοντας με διάφορους τρόπους τις δαπάνες για την προεκλογική δραστηριότητα του συνδυασμού (ΑΣΝ). Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα δεκάδες ταξίδια που αντιπρόσωποι του συνδυασμού αυτού συμμετείχαν ως κλιμάκια σε αποστολές της ΠΝΟ μέσω των Σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ!!!

  • Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα αυτό των αρχαιρεσιών αποτελεί όχι κάποια επιβράβευση κόμματος, παράταξης ή προσώπου αλλά μαζική και καθολική επιδοκιμασία του αυτόνομου ταξικού πόλου στο εργατικό και ναυτεργατικό κίνημα που με συνέπεια και συνέχεια ακολουθεί η αγωνιστική Διοίκηση του ιστορικού μας Σωματείου όλα τα τελευταία χρόνια.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ

Η εκλογική αναμέτρηση στην ΠΕΝΕΝ απετέλεσε το κύκνειο άσμα του κομματικού συνδικαλισμού και είναι ο επίλογος μιας σκληρής ιδεολογικής, πολιτικής και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης που ξέφυγε όλα αυτά τα χρόνια από τα όρια και τα πλαίσια του Συνδικάτου.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τα προσέδωσαν σε αυτήν την σύγκρουση οι ίδιοι κομματικοί ηγετίσκοι του γραφειοκρατικού κομματικού συνδικαλισμού, η οποία αντιπαράθεση ξεκίνησε το 1991 με την διαγραφή από το ΚΚΕ του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ, τη διάσπαση του ενιαίου Αγωνιστικού Συνδυασμού, την πραξικοπηματική επιχείρηση της ηγεσίας του ΚΚΕ να ανατραπεί από το τότε Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ το Προεδρείο της Ένωσής μας. Η πλειοψηφία του τότε Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ στήριξε και επικρότησε πλήρως την στρατηγική και τακτική της ηγεσίας της ΠΕΝΕΝ.

Με διαδοχικές συσκέψεις μελών του Π.Γ του ΚΚΕ και της ΚΟΠ του ΚΚΕ μεθοδεύτηκε η αποπομπή και η διαγραφή του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ από το ΚΚΕ με εντελώς αβάσιμες και ανυπόστατες κατηγορίες. Ακολούθως επέβαλαν την διάσπαση του ενιαίου συνδυασμού.

Στην συνέχεια, στην ΠΕΝΕΝ και στον Πρόεδρό της, με απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ, έχουν επιβάλει για 24 χρόνια πλήρη απαγορευτικό σε οποιαδήποτε πρόσβαση στα ΜΜΕ του ΚΚΕ, το Σωματείο μπήκε στην μαύρη λίστα των δυνάμεων του ΚΚΕ και αυτό το ιδιότυπο εμπάργκο ισχύει και εφαρμόζεται πιστά μέχρι και σήμερα.

Η οποιαδήποτε δράση, αγώνας και παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ αποσιωπάται και όταν υπάρχει αναφορά σε αυτή αποτελεί χονδροειδέστατη διαστρέβλωση, λασπολογία που αγγίζει τα όρια του γκεμπελισμού! Αντίθετα από τα ΜΜΕ του ΚΚΕ στα 24 αυτά χρόνια έχουν παρελάσει πολλοί αστέρες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που μεταγράφηκαν στο ΠΑΜΕ.

Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική περίοδο στην ΠΕΝΕΝ οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν συνδυασμό στην εφορευτική επιτροπή, για πρώτη φορά δεν κατόρθωσαν να έχουν πλήρη συνδυασμό στις αρχαιρεσίες της ΠΕΝΕΝ ενώ το σχήμα των μεμονωμένων που κατήλθε με την σημαία του ΠΑΜΕ από 14 υποψήφιους, οι δύο απεχώρησαν την ημέρα ανακήρυξης των υποψηφίων, οι 5 δεν προσήλθαν να ψηφίσουν καθόλου στις εκλογές ενώ από τους 8 που ψήφισαν οι 2 ψήφισαν άκυρα!!!

Στην πραγματικότητα η κομματική και πολιτική επιρροή του ΚΚΕ που ήταν και παραμένει ισχυρή στον κλάδο μας κατά 96% επέλεξε, στήριξε, ψήφισε και συμπορεύτηκε με την ηγεσία της ΠΕΝΕΝ.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολύχρονης αντιπαράθεσης η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία να το σημειώσουμε ότι η πρώην Γ.Γ του ΚΚΕ σε τρεις κομματικές συσκέψεις σε πλοία της Ακτοπλοΐας αλλά και ο νυν Γ.Γ του ΚΚΕ πρόσφατα σε ομιλία σε κινηματογράφο στον Πειραιά, έχουν καταφερθεί επώνυμα ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και στον Πρόεδρό της αναδεικνύοντάς τους ως ταξικούς εχθρούς και αντιπάλους!!! Εκατοντάδες είναι όλα αυτά τα χρόνια τα δημοσιεύματα στον Ριζοσπάστη και στον 90,2.

Δεν χαιρόμαστε ούτε πανηγυρίζουμε για την συντριβή, την πανωλεθρία και την αυτοδιάλυση των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού στην ΠΕΝΕΝ. Η εκτεταμένη αναφορά μας με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα έχει σχέση με την ανάγκη το ΚΚΕ σαν κόμμα αναφοράς στους εργαζόμενους να επανεξετάσει την γραμμή και την τακτική του στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα και να συμβάλει σε μια νέα συσπείρωση των συνδικάτων σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση για την υπεράσπιση των λαϊκών και εργατικών διεκδικήσεων. Για μια νέα ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος με όρους ενότητας, μαζικότητας, συσπείρωσης, αγωνιστικού προσανατολισμού θα θέτει ως στόχους την αμφισβήτηση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που θα αμφισβητεί τις λυκοσυμμαχίες της χώρας μας, θα καταργεί την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου ντόπιου και ξένου για μια ριζική αναδιαμόρφωση του συσχετισμού των δυνάμεων σε πολιτικό – κοινωνικό, εργατικό επίπεδο.

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο αλλά και την νέα κυβερνητική πολιτική η οποία διαμορφώνει νέα προβλήματα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις