29.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Κωνσταντοπούλου: Θέμα ακυρότητας των μνημονιακών νόμων, «μαχαίρι» σε προνόμια, επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους

Πρόσφατα

konstantopoulousima-voulisΘέμα ακυρότητας μνημονιακών νόμων που ψηφίστηκαν με λιγότερους από 151 βουλευτές και απόντες τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατά την συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη που παραχώρησε, την ώρα που εξήγγειλε σειρά μέτρων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας των λειτουργιών της Βουλής και την αδιαμεσολάβητη ενημέρωση των πολιτών για τα τεκταινόμενα στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε σχετικές πρωτοβουλίες για το θέμα των διατάξεων που πέρασαν χωρίς απόλυτη πλειοψηφία κι ενώ δεν είχε δοθεί άδεια παρουσίας στην Βουλή στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες βουλευτές, επανερχόμενη στο θέμα που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με την πρότασή της για αναβολή της ψηφοφορίας για την άρση ασυλίας του Άδ. Γεωργιάδη, όταν και δεν είχε δοθεί η σχετική εισαγγελική άδεια.

Η Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «κακόπιστα» κι «αποπροσανατολιστικά» σχόλια σχετικά με το ζήτημα που είχε προκύψει εκτιμώντας ότι οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από την ανησυχία μήπως ακυρωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς ο αριθμός των παρόντων επηρεάζει την εκάστοτε πλειοψηφία. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «οικουμενικά» κι όχι «επιλεκτικά» επισημαίνοντας ότι όταν η Δημοκρατία κάνει εκπτώσεις για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της «στην πραγματικότητα ηττάται, χάνει την ψυχή της».

Σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους,
έλεγχος των δικογραφιών κατά υπουργών

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε για δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, τη σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, αλλά και την πρόθεση σύστασης οργάνου που θα αξιολογεί τις δικογραφίες κατά υπουργών που καταφθάνουν στην Βουλή. Για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους, η Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι θα αποτελείται από προσωπικότητες «εγνωσμένου κύρους» με εμπειρία σε θέματα ελέγχου του χρέους κι ότι οι εργασίες της θα πάνε όσο πίσω χρειαστεί. Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορηθούν ποιες «συμβάσεις διαφθοράς», όπως αυτές της Siemens και των εξοπλιστικών, βρίσκονται πίσω από την διόγκωση του χρέους.

Για το ζήτημα των εκατοντάδων δικογραφιών κατά υπουργών που λιμνάζουν στην Βουλή χωρίς ουσιαστική διερεύνηση, η Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι θα εξεταστούν από όργανο που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί εκτιμώντας ότι μέχρι σήμερα η πρακτική της απλής ανακοίνωσής τους στο σώμα «στα κρυφά και ψέλνοντας», όπως κι η ανάμειξη σημαντικών δικογραφιών μαζί με ανούσιες συμβάλλει στην συγκάλυψή τους.

«Ζωντανά» οι συνεδριάσεις των επιτροπών,
περικοπή αποζημίωσης για τους απόντες βουλευτές

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες για διαφάνεια του κοινοβουλευτικού έργου, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι το κανάλι της Βουλής θα δείχνει τις συνεδριάσεις των επιτροπών «ζωντανά», όπως συμβαίνει και με τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ώστε οι πολίτες να μην εγκαταλείπονται στην παραπληροφόρηση, ενώ θα εξεταστεί κι η προοπτική περικοπής των αποζημιώσεων των βουλευτών για την συμμετοχή τους στις επιτροπές.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε κι εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής περί περικοπής του 1/5 της βουλευτικής αποζημίωσης μετά την 5η αδικαιολόγητη απουσία βουλευτή από τις συνεδριάσεις, μέτρο που θα λειτουργήσει ως εγγύηση ότι η Βουλή θα αποφασίζει ως σώμα του συνόλου των βουλευτών κι όχι ως «φάντασμα» εκπροσώπησης.

Για τα ζητήματα της νομοθέτησης, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι θα αποτελέσουν παρελθόν τα κατεπείγοντα νομοσχέδια κι οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ενώ θα γενικευτεί η επεξεργασία των νομοσχεδίων από όλες τις συναρμόδιες επιτροπές, ενώ θα ενισχυθεί κι η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς. Επίσης η Ζ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε ότι θα ζητήσει από τους πρώην πρωθυπουργούς που δεν είναι βουλευτές να εγκαταλείψουν τα γραφεία που διατηρούν στο κοινοβούλιο ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των βουλευτών.

Διαφάνεια των λειτουργιών των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου

Σχετικά με την διαφάνεια των λειτουργιών των υπηρεσιών του κοινοβουλίου, η Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι ο πρώτος έλεγχος δεν βγάζει θετικά συμπεράσματα υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της διαφάνειας και της περιστολής περιττών εξόδων. Η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και σε δύο ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα τις περασμένες μέρες, τα βουλευτικά αυτοκίνητα και τις επερωτήσεις των βουλευτών.

Για τα βουλευτικά αυτοκίνητα, η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε ότι θα προβεί στην καταγγελία της σύμβασης με την εταιρεία που τα παρέχει την 1η Σεπτέμβρη, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος και για την προετοιμασία της εταιρείας και για την προετοιμασία του κοινοβουλίου για κινήσεις που θα κινούνται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς να «απενεργοποιήσουν» τους βουλευτές.

Κοινοβουλευτικός έλεγχος ανά υπουργείο

Για τις διαμαρτυρίες σχετικά με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η Ζ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι η έναρξή του έγινε νωρίτερα από άλλες περιπτώσεις, ενώ για τις επερωτήσεις, του λεγόμενου «προφορικού κοινοβουλευτικού ελέγχου», η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την γενική γραμματεία της κυβέρνησης ώστε οι μέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου να διαχωριστούν με βάση την διαθεσιμότητα των υπουργών, ώστε οι ερωτήσεις να κατατίθενται ανά υπουργείο και να αποφευχθεί το αρνητικό φαινόμενο μαζικής ακύρωσης των επερωτήσεων που παρουσιάστηκε την προηγούμενη περίοδο.

Τέλος, η Ζ. Κωνσταντοπούλου προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επανασύσταση της διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Πηγή: avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις