6.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Φωτίου: Τα πρώτα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, το πραγματικό εισόδημα, κριτήριο για την ακραία φτώχεια

Πρόσφατα

fotiou2Τα τρία πρώτα μέτρα από το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης περιέγραψε η αν. υπ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και εξήγγειλε ότι «ατελώς επανασυνδέεται το ρεύμα, χωρίς επιβάρυνση σε 300.000 νοικοκυριά ως το τέλος 2015». Επίσης κουπόνια σίτισης, ή ηλεκτρονική κάρτα με μαγαζιά και σουπερμάρκετ, σε 300.000 άτομα και επιδότηση ενοικίου.

Η υπουργός ξεκαθάρισε μιλώντας σε ΑΝΤ1 και ΣΚΑΙ ότι ο καθορισμός της ακραίας φτώχειας θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι με το τεκμαρτό.

Οσον αφορά την επιδότηση ενοικίου είναι αφορολόγητη και αυτή θα πιστώνεται στον μισθωτή – ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, το οποίο ενοικιάζει ο πολίτης που ζει σε ακραία φτώχεια. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου αν ο ιδιοκτήτης έχει οφειλές στο δημόσιο, τότε αυτά τα χρήματα θα κατευθύνονται για την αποπληρωμή τους.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα η κ. Φωτίου είπε ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται πιλοτικά, όταν λήξει, το υπουργείο θα το επαναξιολογήσει.

Τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι:

α) Επανασύνδεση σε όλα τα κομμένα ρεύματα σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση και παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 khw έως το τέλος του έτους.

β) Επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά για το 2015, με ενδεχόμενη παράταση και για το 2016. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 70 έως τα 220 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση δεν θα αποτελεί φορολογούμενο εισόδημα για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ενώ δεν θα μπορεί να κατασχεθεί για χρέη του προς πιστωτικά ιδρύματα. Αντίθετα, θα μπορεί να καλύπτει, συμψηφιζόμενο, βεβαιωμένες οφειλές του προς τη ΔΟΥ και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

γ) επίδομα σίτισης για την προμήθεια βασικών ειδών διατροφής και διαβίωσης για 300.000 άτομα. Το επίδομα θα δίνεται υπό μορφή κουπονιών, ή ηλεκτρονικού μέσου προμήθειας αυτών των ειδών, το ύψος του θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Θα υπάρξει μερίμνα ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λειτουργήσει και ως τόνωση των τοπικών αγορών, αφού θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που το επιθυμούν.

Τι απαντά η Φωτίου σε κριτική της Ν.Δ.

Στο μεταξύ, αναφορικά με την κριτική που άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα πρώτο, ωστόσο ολοκληρωμένο βήμα στην υλοποίηση της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε ταχύτατα τις συνέπειες της οξύτατης κρίσης στους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτήν.  Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται σε μια λογική πολύ πιο προωθημένη από τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Και, επιπλέον, στοχεύουν να καλύψουν κενά και ανεπάρκειες και να αποκαταστήσουν αδικίες που όλοι, πλην της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε διαπιστώσει…

»Επίσης, ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας που κατήργησε η κυβέρνηση Σαμαρά στο τέλος του 2014 καθώς και οι ουσιαστικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

»Να υπενθυμίσουμε ότι οι παροχές στις οποίες αναφέρεται η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας βασίστηκαν στο πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε από σκληρές περικοπές και καταστροφικά μέτρα που οδήγησαν ακριβώς στην ανθρωπιστική κρίση την οποία καλούμαστε σήμερα εμείς να αντιμετωπίσουμε.

»Σε ό,τι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί και θα κριθεί η σκοπιμότητα της εφαρμογής του σε εθνικό επίπεδο. Να τονίσουμε, ωστόσο, ότι τα απαραίτητα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αλλά και την πανελλαδική εμβέλεια δεν είχαν δεσμευτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Άλλωστε ο προηγούμενος υπουργός της ΝΔ το ξέρει καλύτερα».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις