13.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

ΠΕΝΕΝ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των απλήρωτων ναυτεργατών της ΝΕΛ

dritsas3Συνάντηση Δρίτσα με ΠΝΟ για τους απλήρωτους ναυτικούς

Συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι κινητοποιήσεις των απλήρωτων ναυτεργατών της ΝΕΛ οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Οι απλήρωτοι ναυτεργάτες, με επικεφαλής τα ναυτεργατικά σωματεία, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στις 2/3/2015 στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ, όπου είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννη Αβραντίνη.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη, όπως υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), «η εταιρεία δήλωσε ότι θα καταβάλει στους απλήρωτους ναυτεργάτες περίπου 400 ευρώ!! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος αποδοχών που οφείλει η εταιρεία σε κάθε ναυτικό ανέρχεται περίπου στα 9.000 ευρώ!!!».

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα η συνάντηση με Δρίτσα

Η εξόφληση των δεδουλευμένων στα πληρώματα της ΝΕΛ, εξάλλου, βρέθηκε στο επίκεντρο νέας συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και με τη συμμετοχή ναυτικών και από τα πληρώματα της ΝΕΛ: τόσο από τα πλοία τα επισκευαζόμενα όσο και από αυτά που είναι σε επίσχεση εργασίας (Ε/Γ – Ο/Γ «AQUA SPIRIT» – «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» – «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ»).

Σύμφωνα την ΠΕΝΕΝ, η συνάντηση κατέληξε σε αδιέξοδο, αφού ο υπουργός δεν κατέθεσε καμιά ουσιαστική πρόταση για την άμεση λύση του προβλήματος, ενώ είπε ότι το ποσόν που εκταμιεύτηκε από μισθώματα εκτέλεσης άγονων γραμμών προς την εταιρεία ήταν 287.000 ευρώ, ενώ η ΝΕΛ κατέβαλε προς τους απλήρωτους ναυτικούς μόνο τις 120.000 ευρώ.

Επίσης, τα ναυτεργατικά σωματεία και οι απλήρωτοι ναυτεργάτες απέρριψαν ομόφωνα και κατηγορηματικά την πρόταση του Θ. Δρίτσα να εκτελεσθεί το δρομολόγιο του «ΤΑΞΙΑΡΧΗ» χωρίς την εξόφληση των μισθών τους!!!

«Η εταιρεία και οι εκπρόσωποί τους εξακολουθούν να εμπαίζουν τους ναυτεργάτες και πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στο ΥΝΑ κατηγορώντας το για καθυστέρηση στην εξόφληση των εκτελεσμένων δρομολογίων. Από την πλευρά του, το ΥΝΑ δηλώνεται ότι η εταιρεία δεν έχει καταθέσει ακόμη τα σχετικά έγγραφα για τα δρομολόγια του μήνα Γενάρη 2015 ενώ έχουν καταβληθεί τα μισθώματα μέχρι και τέλος του 2014», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ.

Ζητεί πίσω την εγγυητική επιστολή η ΝΕΛ

Στο μεταξύ, η ΝΕΛ έχει ζητήσει την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για την άγονη γραμμή του Βόρειου Αιγαίου που είχε κηρυχτεί έκπτωτη με απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ταυτόχρονα, στο πλοίο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» η εταιρεία σταμάτησε την τροφοδοσία του πλοίου, με αποτέλεσμα οι ναυτεργάτες να έχουν μείνει από φαγητό. Για το σκοπό αυτό, η ΠΕΝΕΝ έκανε παρέμβαση στο ΥΝΑ, προκειμένου να εξασφαλισθεί η διατροφή των ναυτικών, πράγμα που έγινε με πρωτοβουλία του ΥΝΑ.

«Από όλα τα παραπάνω, προκύπτει ότι οι απλήρωτοι ναυτεργάτες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, ενώ οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται τους δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, παράλληλα το ΥΝΑ κατά απαράδεκτο τρόπο αδρανεί μπροστά στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες ναυτεργάτες, καθώς και για την διακοπή των δρομολογίων σε μια σειρά νησιά της άγονης γραμμής».

Συνέντευξη Τύπου από ΠΕΝΕΝ για μαύρη ναυτική εργασία

Η ΠΕΝΕΝ δηλώνει ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει την δράση και τον αγώνα της ενάντια στην ασυδοσία εκείνων των ακτοπλοϊκών ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν απλήρωτους ναυτεργάτες, ενώ την Πέμπτη 5/3, στις 11 και μισή το πρωί, διοργανώνει συνέντευξη Τύπου στο στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», με θέμα «Η απλήρωτη Ναυτική εργασία και η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης του προβλήματος». Στη συνέντευξη Τύπου, θα είναι παρόντα και μέλη των πληρωμάτων που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.

Παρόμοια Άρθρα