36.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης

Πρόσφατα

astegos 2Την επιδότηση ενοικίου, κουπόνια σίτισης, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσβασης στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο πρόκειται να καταθέσουν άμεσα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης» τόνισε η Θεανώ Φωτίου, μιλώντας «Στο Κόκκινο», ενώ έκανε σαφές ότι τα τρία αυτά πρώτα μέτρα αφορούν όλους όσοι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας – ΕΔΩ το ηχητικό απόσπασμα.

Σύμφωνα με στελέχη των αρμοδίων υπουργείων, το νομοσχέδιο προβλέπει επιδότηση ενοικίου για την εξασφάλιση στέγασης σε περίπου 30.000 απόρους και δωρεάν ρεύμα ως 300kw τον μήνα για 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Το ποσόν του επιδόματος στέγασης θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και έως 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια.

Προβλέπεται ακόμη η σίτιση με κουπόνια 300.000 ατόμων, σε συνεργασία με την Εκκλησία τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το εισοδηματικό κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχειας και θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ τα μέτρα θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής γιαα το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα, ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Το όριο της φτώχειας είναι σε ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Στρατούλης: Οι ανάγκες των ανθρώπων προηγούνται των θεσμών

«Πριν από τους θεσμούς, προηγούνται οι ανάγκες των ανθρώπων, προηγείται η ανάγκη να αντιμετωπίσεις την ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει τα μνημόνια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ενόψει της έναρξης κατάθεσης νομοσχεδίων στη Βουλή.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, είπε ότι οι πόροι για τα ν/σ αυτά είναι ανεξάρτητοι από «όποια διαπραγμάτευση κάνουμε». 

Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνούν οι εταίροι και οι θεσμοί στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, αλλά το «ότι θα τα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα «να τα ψηφίσουν και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Όπως ανέφερε, «ως υπουργός δεν στέλνει τίποτα στους θεσμούς, αφού τα νομοσχέδια δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος». «Δεν υπάρχει υποχρέωση από κάθε υπουργό να μιλήσει με τους θεσμούς. Δεν υπάρχει πια τρόικα, με τους θεσμούς μιλάει ο πουργός Οικονομικών», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός αποκάλυψε ορισμένες από τις ρυθμίσεις:

– Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος ως 300kw τον μήνα, σε μέχρι 300.000 άτομα που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί με κριτήρια και το κοστολόγησε στα 58 εκατ. ευρώ, τα οποία «είναι εύκολο να βρεθούν».

– Επιδότηση ενοικίου σε 30.000 οικογένειες. Το ποσό του επιδόματος θα είναι στα 70 ευρώ ανά άτομο και 220 ευρώ ανά τετραμελή οικογένεια και θα δοθεί σε όσους βρίσκονται κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας.

– Σίτιση με κουπόνια για μέχρι 300.000 άτομα, σε συνεργασία με φορείς, όπως οι δήμοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για όλους τους φορολογούμενους κατοίκους της χώρας, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.

Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ανέφερε ότι θα περιέχεται στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν άλλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις