29.1 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Η νέα κυβέρνηση και η μεγάλη ευκαιρία των συνδικάτων

Πρόσφατα

traxanatzis-5-smallΤου Στάθη Τραχανατζή

Τα τελευταία 5 χρόνια τα συνδικάτα δέχτηκαν μέσα από την εφαρμογή των αντεργατικών μνημονιακών πολιτικών μια στρατηγική ήττα. Τα συνδικάτα όμως, έτσι και αλλιώς, είχαν βληθεί και εκ των έσω, από την προ μνημονίων εποχή.

Γραφειοκρατία, ενδοτισμός, ιδιοτέλεια συνδικαλιστών, ιδεοληψία κοινωνικού εταιρισμού, ψευδο-επαναστατικός βερμπαλιστικός λόγος, αντί-ενωτική δράση, αναντιστοιχία εργατικής ηγεσίας με τα μέλη των συνδικάτων, μακροχρόνια αδυναμία έκφρασης αλλά πολύ περισσότερο της κατάκτησης της ιδεολογικής ηγεμονίας των εργαζομένων, μη καινοτόμες κινηματικές δράσεις, είναι μερικές από τις ασθένειες του συνδικαλισμού. Είναι μερικές από τις αιτίες της ακόμη μεγαλύτερης απαξίωσης τους, που ολοκληρώθηκε όμως τα τελευταία χρόνια.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι μια αποφασιστική απάντηση στο καθεστώς της λιτότητας που έχουν επιβάλει οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Είναι ένα πρώτο ρήγμα αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται δογματικά εδώ και χρόνια, σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Αυτή η νέα ημέρα στην Ελλάδα με την άσκηση μιας ανθρωπιστικής πολιτικής ,τοποθετεί τον άνθρωπο και πάλι στο κέντρο των εξελίξεων, τοποθετεί με τον πιο αυθεντικό τρόπο ,την αλληλεγγύη στην θέση που της αξίζει, στην καθημερινότητα της χώρας.

Είναι μια νέα ημέρα για την Ελλάδα. Μια νέα ημέρα όπως δείχνουν οι μαζικές εκδηλώσεις των πολιτών για την Ευρώπη και όχι μόνο για αυτήν. Είναι νέα ημέρα και για τα συνδικάτα . Τους δίνεται μια νέα μεγάλη ευκαιρία. Ακόμα και στο χρονικό διάστημα του προγράμματος-γέφυρα ,που δεν θα είναι ένα εύκολο διάστημα, να μπορέσουν με πολύμορφη δραστηριότητα να εργαστούν για την αποκατάσταση της σχέσης τους με τους εργαζόμενους. Μιας σχέσης που διαταράχθηκε τα τελευταία χρόνια.

Τα συνδικάτα μπορούν με την δράση τους όχι μόνον να σφραγίσουν το τέλος λήψης αντεργατικών μέτρων, το τέλος της λιτότητας σε κάθε χώρο εργασίας αλλά και να αρχίσουν να επανακτούν με σταθερά βήματα αυτά που έχασαν. Αυτό θα είναι μια επίμονη κινηματική διαδικασία με συγκρούσεις, που δεν θα ήταν δεδομένη για το θετικό της αποτέλεσμα ,ακόμα και αν, οι κοινές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών που διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες, ήταν ξεκάθαρα πιο συμβατές με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ να βρεθούν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη και να οργανώσουν συζητήσεις, δράσεις ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για την νέα εποχή, ενεργοποιώντας τα συνδικάτα στην κατεύθυνση διεκδίκησης των δικαίων των εργαζομένων. Χρειάζεται οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ να πρωτοστατήσουν σε κοινές δράσεις των συνδικάτων ιδιαίτερα αυτών της Νοτίου Ευρώπης και να βοηθήσουν από την πλευρά των δυνάμεων της εργασίας να ενισχυθεί το κοινό μέτωπο των πολιτών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Τα συνδικάτα μπορούν να εργαστούν για να αποκαταστήσουν την χαμένη διαπραγματευτική τους δυνατότητα στο κάθε χώρο εργασίας στο κάθε κλάδο της βιομηχανίας και οικονομίας.

Μπορούν με την δράση τους, να ενισχύσουν ακόμα και τις δύσκολες και επίπονες διαπραγματεύσεις και μάχες που θα δώσει η νέα ελληνική κυβέρνηση στο επόμενο τετράμηνο.

Σήμερα είναι μια καλή εποχή, είναι μια καλή ευκαιρία για να εργασθούμε με δράσεις για την επαναθεμελίωση της ιδεολογικής ηγεμονίας των δυνάμεων της εργασίας και των συνδικάτων.

  • Ο Στάθης Τραχανατζής είναι Γενικός Γραμματέας του ΕΚΑ, μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ και μέλος της ΕΕ του ΜΕΤΑ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις