29.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Σταθάκης: Το συνταξιοδοτικό σύστημα θα παραμείνει δημόσιο

Πρόσφατα

stathakis-asfalisi«Για το συνταξιοδοτικό σύστημα η κυβέρνηση είναι ταγμένη στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του για κοινωνικούς και αξιακούς λόγους, συνεπώς θα μείνει δημόσιο» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με την ευκαιρία της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσής της.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει την οικονομική πολιτική στη χώρα, για να επανέλθει με ταχύτητα σε ρυθμούς ανάπτυξης, διατηρώντας το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, επουλώνοντας τις πληγές των κοινωνικών βαρών των τελευταίων ετών, αλλά και με ισχυρούς κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Πετύχαμε να έχουμε μια μεταβατική συμφωνία με καλύτερο πλαίσιο εφαρμογής της πολιτικής μας, η οποία είναι συμβατή με τις βασικές μας επιδιώξεις, ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη χρηματοδοτική και άλλη σταθερότητα, που χρειάζεται η οικονομία» είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η ασφαλιστική αγορά αποτελεί έναν τομέα με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και θα πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια για να καλύπτει μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου, της κατοικίας, της υγείας, καθώς ο ρόλος της σήμερα είναι περιορισμένος.

Σχετικά με τις ριζικές βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου, που ήδη έχουν ξεκινήσει, για να λειτουργεί με καλύτερους κανόνες ανταγωνισμού, στόχος είναι η αξιοπιστία της αγοράς, ενώ «πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα γρήγορα και αποτελεσματικά» συνέχισε, για όλους όσοι έπεσαν θύματα μιας αγοράς που δεν λειτουργούσε καλά. Η αναξιοπιστία και αδυναμία θεσμών θα αλλάξει, καθώς θα πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ όσων έχουν πληγεί, κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου (επανεκλέχθηκε στην ίδια θέση σήμερα κατά τη διάρκεια των πρωινών αρχαιρεσιών) ανέφερε ότι είμαστε μία υποασφαλισμένη κοινωνία και υπογράμμισε ότι ο Έλληνας πολίτης τα επόμενα χρόνια θα έχει γηρατειά ανέχειας παρά τις πολυετείς και μεγάλες εισφορές, καθώς οι δημόσιες συντάξεις δεν θα επαρκούν για τις ανάγκες.

Επισήμανε τον αναγκαίο συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής στην κοινωνική ασφάλιση για ολοκληρωμένη κάλυψη και σημείωσε ότι η ΕΑΕΕ έχει «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη αυτού του ρόλου για φυσικές καταστροφές, ανασφάλιστα οχήματα, την υγεία και άλλες καλύψεις.

Σήμερα τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή στην ασφαλιστική αγορά έχει πέσει κατά 26%, από 5,5 δισ. ευρώ το 2009, βρέθηκε στα 4 δισ. ευρώ το 2014 με χαμένο 1,5 δισ. ευρώ για την παραγωγή και τους πόρους του κράτους. Ο μέσος όρος ως προς το ΑΕΠ είναι 2,1%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 7,7%. Πληρώνονται 500 εκατ. ευρώ σε φόρους και 600 εκατ. ευρώ σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων στον κλάδο. Υπογράμμισε ότι μόνο ένα στα δέκα σπίτια είναι ασφαλισμένο κι αυτό, τις περισσότερες φορές, λόγω στεγαστικού δανείου και συμπλήρωσε ότι ο κρατικός χαρακτήρας του συστήματος τα επόμενα χρόνια θα φέρει αδιέξοδο στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις