36.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Γιούρογκρουπ: Ασθμαίνοντας μέχρι τον Ιούνιο – Χωρίς ασφαλιστικό και εργασιακά η λίστα μεταρρυθμίσεων

Πρόσφατα

tsipras-varoufakis-ntainsebloum-soimple-lagardΑλλαγή σελίδας για τη χώρα, με τη μετάβασή της από τη μνημονιακή εποχή της ασφυκτικής λιτότητας σε μια νέα φάση σταθερότητας και ανάπτυξης, σηματοδοτεί η χθεσινοβραδινή ιστορική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων – δανειστών της. Σύμφωνα με αυτήν, η δανειακή σύμβαση με την Ε.Ε. παρατείνεται για τέσσερις μήνες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, έτσι ώστε να υπάρξει χρόνος για διαβουλεύσεις και η Ελλάδα να περάσει από το προηγούμενο πρόγραμμα σε μια νέα συμφωνία, στη βάση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

H διαδικασία επικύρωσης της νέας συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια θα ξεκινήσει την Τρίτη, ενώ η κυβέρνηση θα στείλει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το πρώτο πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και θα αφορά κατά βάση τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τη δημόσια διοίκηση. Θα μεσολαβήσει αξιολόγηση των θεσμών που θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» και οι μεταρρυθμίσεις θα αξιολογηθούν μέχρι τέλος Απριλίου το αργότερο, οπότε και θα θεωρηθεί ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι η περίφημη «αξιολόγηση» του μνημονίου και το «email Χαρδούβελη – Σαμαρά» έφυγαν από τη μέση. Η Ελλάδα ανέλαβε επίσης την υποχρέωση να αποφύγει «μονομερείς ενέργειες», αλλά έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πολιτικές που δεν θα έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο, όπως εξήγησε μετά το Γιούρογκρουπ ο Γ. Βαρουφάκης.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά το Γιούρογκρουπ ο Γιάννης Βαρουφάκης:

 • Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την απομόνωση των Γιούρογκρουπ των τελευταίων ετών. Επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και δεν μπλοφάραμε, δημιουργήσαμε ερείσματα σε όλη την Ευρώπη.

 • Δεν έχουμε υπογράψει κανένα μνημόνιο. Αυτή είναι μια πραγματικά καινούργια σελίδα.

 • Εμείς δεν θα κάνουμε ευχολόγια, όπως οι κυβερνήσεις στο παρελθόν, ότι θα βγούμε στις αγορές.

 • Έχουμε βρει ευήκοα ώτα για τα «swaps».

 • Όταν έχεις ένα μη βιώσιμο χρέος, δεν μπορείς να βγεις στις αγορές.

 • Δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

 • Δεν είμαστε σαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν έχουμε δεσμευτεί να αυξήσουμεμε τον ΦΠΑ και να μειώσουμε τις συντάξεις.

 • Δε δεσμευτήκαμε για πρωτογενές πλεόνασμα 3% εφέτος.

 • Οι εταίροι μας έχουν να κερδίσουν από μια «έξυπνη» αναδιάρθρωση του χρέους.

 • Από τον Ιούλιο θα βάλουμε μπροστά για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας.

 • Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, εμείς οι ίδιοι δε θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά ή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 • Δεσμευτήκαμε ότι δε θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία.

 • Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνάδουν με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

 • Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά και το ασφυκτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος.

 • Εγγυώμαι ότι στο κείμενο που θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα δε θα υπάρχει δέσμευση για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

 • Θα προωθηθούν τα νομοσχέδια για τα “κόκκινα” δάνεια και τις δόσεις για τις οφειλές στο Δημόσιο.

 • Δε θα υπάρξει καμία μείωση συντάξεων το επόμενο τετράμηνο.

 • Τους επόμενους 5, 6, 7 μήνες δεν θα έχουμε μόνο σταθερότητα, αλλά πραγματική ανάπτυξη.

 • Δεν έχουμε ακόμα επιλύσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού.

 • Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι είχε λάθος παρονομαστή σχετικά με το δημοσιονομικό πλεόνασμα και το έλλειμμα.

 • Ποτέ δεν είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα 10,9 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Αυτό το «μαξιλάρι» θα χρησιμοποιηθεί για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος.

 • Η «ομορφιά» αυτής της συμφωνίας είναι ότι δεν μας ζητήθηκαν υφεσιακά μέτρα. Οι περισσότεροι συνάδελφοί μου στην Ευρώπη είναι δικηγόροι και θέλουν να τα βάζουμε όλα σε κανόνες. Δε γίνεται όμως έτσι μακροοικονομική πολιτική. Δεν έχουμε ορίσει συγκεκριμένο νούμερο για το απαιτούμενο πρωτογενές πλεόνασμα.

Κυβέρνηση: Από σήμερα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση

Με την επισήμανση ότι χρειάζονται ακόμη χαμηλοί τόνοι επειδή η χθεσινή συμφωνία πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια κρατών-μελών, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επεσήμανε αργά χθες τη νύχτα ότι «η πραγματική διαπραγμάτευση αρχίζει ουσιαστικά από σήμερα και ολοκληρώνεται σε ένα τετράμηνο».

Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι η αναφορά στις μονομερείς ενέργειες «δεν σχετίζεται με το σύνολο της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης αλλά μόνο με δράσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος», ενώ η αναφορά σε κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, «σημαίνει τέλος στο στόχο του 3,0% του ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ για το 2015».

Για το πρώτο η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις 100 δόσεις όχι μόνο δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά το αντίθετο «θα φέρουν φρέσκο χρήμα στα δημόσια ταμεία». Για το δεύτερο, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η Αθήνα επιδιώκει το όποιο δημοσιονομικό όφελος από τη μείωση της υποχρέωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος να χρησιμοποιηθεί ως ισοδύναμο για μέτρα αποκατάστασης των αδικιών όπως για παράδειγμα αντικατάστασης του άδικου και αναποτελεσματικού ΕΝΦΙΑ με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Για μέτρα, όπως, για παράδειγμα, την αύξηση του κατώτατου μισθού κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι αυτό σχετίζεται με τον ιδιωτικό τομέα και την άποψη που έχει κανείς για την ανάπτυξη και συνεπώς ούτε από αυτό προκύπτει κάποιο άμεσο δημοσιονομικό κόστος.

Στο Μαξίμου επιμένουν ότι αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και την αποτροπή υφεσιακών μέτρων όπως αυτά που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.ά., και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση θα γίνεται από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., τότε προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι «περάσαμε πλέον στην επόμενη ημέρα».

Παράλληλα σημειώνουν ότι τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα καταθέσει έναν πλήρη φάκελο, μια «δέσμη μεταρρυθμίσεων» για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο με αιχμή την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Τέλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις πρώτες αντιρρήσεις που ακούστηκαν χθες στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κυβερνώντος κόμματος από στελέχη της μειοψηφίας, εκτίμησε ότι δε θα υπάρξει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, με δεδομένο πως «οι πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι το πρόγραμμα – γέφυρα είναι αναγκαίο, για να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο και ανάσες και να φτάσει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση». «Να μην κάνουμε πίσω άμα είναι να ασκήσουμε μνημονιακές πολιτικές, δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε από τις δεσμεύσεις που λάβαμε προεκλογικά απέναντι στον λαό. Να φτάσουμε μέχρι το τέλος και αν επιμείνει η άλλη πλευρά, ας κάνουμε Δημοψήφισμα» είναι η παραδοχή – κοινός τόπος των διαφωνούντων με τη διαπραγμάτευση στελεχών.

Με πληροφορίες από avgi.gr, ethnos.gr,
naftemporiki.gr, thepressproject.gr


 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που ανέλαβε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε, από κοινού με τα θεσμικά όργανα, ξεκινήσει εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και σήμερα φτάσαμε σε κοινό τόπο.

Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων. Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.

Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο και πάλι υπόκεινται σε έγκριση από το Eurogroup.

Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατούνται από EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA. Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα για τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Επίσης συμφωνούμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να παίζει το ρόλο του.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια βαθύτερη και ευρύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να κάνουν καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.

Οι ελληνικές αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσμα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.

Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας ρύθμισης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.

Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το δ.σ. του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις