30.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Επίσχεση εργασίας της ΠΕΝΕΝ σε πλοία της άγονης γραμμής για τους απλήρωτους ναυτικούς

Πρόσφατα

kornaros-laneΠρόκειται για πλοία των ναυτιλιακών εταιρειών ΝΕΛ και ΛΑΝΕ, οι οποίες επιδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο για τα συγκεκριμένα δρομολόγια.

Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ συνεχίζει και κλιμακώνει την δράση της ενάντια στην απλήρωτη ναυτική εργασία. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τα μέλη της, αποφάσισε και ήδη ενημέρωσε τον υπουργό Ναυτιλίας και της αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου καθώς και τις εμπλεκόμενες ακτοπλοϊκές ναυτιλιακές εταιρείες, ότι εάν δεν εξοφληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί στα πλοία Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» και «AQUASPIRIT» της ΝΕΛ και στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της ΛΑΝΕ (ΑΝΕΚ) αυτά θα ακινητοποιηθούν.

Στις 20/2/2015, θα ακινητοποιηθούν τα πλοία Ε/Γ-Ο/Γ «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» και «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», ενώ το «AQUA SPIRIT» στις 19/2/2015 και δε θα πραγματοποιήσουν τα προγραμματισμένα δρομολόγιά τους. Σημειώνουμε ότι και τα τρία πλοία εκτελούν δρομολόγια σε νησιά της άγονης γραμμής και είναι επιδοτούμενα από το ελληνικό δημόσιο.

Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν

Στο «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ», είχε συμφωνηθεί η εξόφληση των ναυτεργατών για τις 13/2/2015 «και υπήρξε ρητή διαβεβαίωση όχι μόνο της εταιρείας, αλλά και των υπηρεσιών του ΥΝΑ που είχαν επανειλημμένα προβεί σε σχετικά διαβήματα προς την ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ, ενώ είχε δοθεί και έγγραφη απάντηση προς την ΠΕΝΕΝ για αυτό», σημειώνει η Ομοσπονδία των ναυτεργατών.

Αναφορικά με τα πλοία της ΝΕΛ, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ με το ΥΝΑ αλλά και αντιπροσωπεία των απλήρωτων ναυτεργατών υπήρξε σαφής δέσμευση από το ΥΝΑ ότι θα προχωρήσει ταχύτατα η αποπληρωμή μέρους των δεδουλευμένων. Όπως λέει, όμως, η Ομοσπονδια των ναυτεργατών, «αντί για αυτό, παρατηρούμε ότι έχει παρέλθει υπερβολικό χρονικό διάστημα (πάνω από 10 μέρες) χωρίς να έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να έχει προκαλέσει τις δικαιολογημένες και έντονες αντιδράσεις των πληρωμάτων».

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα απλήρωτα πληρώματα της ΝΕΛ

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/2/2015 συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πληρωμάτων της ΝΕΛ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της ΠΕΝΕΝ Νίκο Κροκίδη και την συμμετοχή της Ένωσης Θαλαμηπόλων Ε.Ν., στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το συνεχιζόμενο εμπαιγμό και την συστηματική κοροϊδία που υφίστανται επί σειρά μηνών.

Εξόφληση δεδουλευμένων μέχρι το… Πάσχα!!!

Από επαφές με τις ναυτιλιακές εταιρείες, προκύπτει ότι στην πρόσφατη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με το ΣΕΕΝ δόθηκε προθεσμία για την εξόφληση έως το Πάσχα!!!

«Χρονοδιαγράμματα αυτού του είδους ερήμην των απλήρωτων ναυτεργατών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων δε δικαιούται και δε νομιμοποιείται κανείς να δίνει διότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες τα προβλήματα του καθενός και του συνόλου των εκατοντάδων απλήρωτων ναυτεργατών που βιώνουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση παραμένοντας απλήρωτοι από 5 έως 7 μήνες!!!», υπογραμμίζει η ΠΕΝΕΝ και συμπληρώνει:

«Αντίθετα η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΝΑ -όπως ήδη έχει επισημάνει η ΠΕΝΕΝ- πρέπει να προωθήσει κατεπειγόντως στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή ειδική διάταξη που θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει την εξόφληση των δεδουλευμένων των Ναυτεργατών και ταυτόχρονα θα παρέχει στο ΥΝΑ και τις υπηρεσίες του συγκεκριμένα εργαλεία για την επιβολή και εφαρμογή των ΣΣΕ και της Ναυτικής νομοθεσίας».

Προφανώς, λέει η Ομοσπονδία των ναυτεργωτών, επιβεβαιώνεται η θέση που έχουμε τονίσει σε όλους του τόνους το τελευταίο διάστημα, ότι με παραινέσεις και συστάσεις το πρόβλημα των δεδουλευμένων δεν αντιμετωπίζεται. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό – και το τονίζουμε αυτό για τελευταία φορά – όταν υπάρχουν πληρώματα που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης, επειδή οι εταιρείες και τα πλοία που εργάζονται θεωρούν ότι μπορούν να εξυπηρετούνται και να πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια προς τα νησιά με απλήρωτους ναυτεργάτες επί σειρά μηνών, τους απαντούμε ότι αυτήν την άθλια και απαράδεκτη πρακτική όχι μόνο θα την σταματήσουμε αλλά θα πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της επιχειρηματικής και εφοπλισιτκής ασυδοσίας!!».

Η ΠΕΝΕΝ καλεί το Θοδωρή Δρίτσα να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις της που κατέθεσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο ΥΝΑ στις 10/2/2015 και αφορούσαν σε επείγοντα μέτρα για την εξόφληση των πληρωμάτων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις