36.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Κωνσταντινούπολη: Το ΜΕΤΑ στις εκδηλώσεις για τα 48 χρόνια της DISK

Πρόσφατα

traxanatzis-xairetaΣτην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από πρόσκληση της DISK (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Τουρκίας), βρέθηκε από τις 13-15 Φεβρουαρίου 2015 ο Στάθης Τραχανατζής με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα του ΕΚΑ και μέλους του ΔΣ της ΓΣΕΕ, αλλά και ως συνδικαλιστής υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων του ΜΕΤΑ. Αφορμή η διαδήλωση και η συγκέντρωση που έγιναν με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για τα 48 χρόνια της DISK.

Ο Στάθης Τραχανατζής πραγματοποίησε συναντήσεις με το προεδρείο της DISK, εκπροσώπων ομοσπονδιών, και συνδικάτων της Κωνσταντινούπολης και έδωσε δύο συνεντεύξεις σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο και μια εφημερίδα για την κατάσταση στην Ελλάδα μετά την κυβερνητική αλλαγή της 25η Ιανουαρίου 2015.

Η ομιλία Τραχανατζή στη συγκέντρωση της Disk:

Θέλω να χαιρετήσω τις εκδηλώσεις της οργάνωσης σας, εκ μέρους των ελλήνων εργαζομένων μιας χώρας που η κυβέρνηση της, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου ,η ευρωπαϊκή τρόικα και το ΔΝΤ έκαναν τους εργαζόμενους, τον λαό , και την νεολαία της, πειραματόζωα πάνω στα οποία εφαρμόζουν παλαιές και νέες σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015 αποτελεί ιστορική τομή για τη χώρα μας και η ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων ήταν το επιστέγασμα της αντίστασης και των αγώνων των εργαζομένων και του λαού μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα μέσω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, έγινε η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου και εισοδημάτων μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών ,που έγινε ποτέ στον κόσμο. Όλα αυτά έγιναν υποτίθεται στο όνομα της ανάπτυξης αλλά η ανάπτυξη δεν ήρθε και η ανεργία εκτινάχθηκε κοντά στο 30%.Η ανεργία στους νέους ξεπέρασε το 50%.

Αφού περιέγραψε τις επιπτώσεις που υπήρξαν στην εργασία και τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα τα τελευταία 5 χρόνια από την εφαρμογή των νεοφιλελευθερων πολιτικών στην συνέχεια τόνισε.

Τα συνδικάτα στην Ελλάδα δεν μπορούν να συμβιβασθούν με την πραγματικότητα, με τα γνωστά αποτελέσματα του 1,5 εκατ. άνεργοι, τη φτωχοποίηση και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουν τους αγώνες υπό καλύτερους όρους για την εκπλήρωση των αιτήματων τους.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για:

  • Αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων.

  • Επαναφορά της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων στους 6 μήνες (από τους 3 που είναι τώρα).

  • Επαναφορά του ρόλου του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας.

  • Κατώτατος μισθός: Επαναφορά στα 751 για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και επαναφορά των 3ετιών.

  • Διάλογο με τα συνδικάτα για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να καταργηθούν οι ενώσεις προσώπων που δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους επιχειρηματίες μέσα στις επιχειρήσεις με σκοπό να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να τους απομακρύνουν από τα κλαδικά συνδικάτα και τις ομοσπονδίες αλλά πολύ περισσότερο για να συνάπτουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με μικρότερους μισθούς και ημερομίσθια και δικαιώματα από αυτά που υπογράφουν οι Ομοσπονδίες των Κλάδων Αλλαγή του νόμου για να μπουν εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την διασφάλιση πενθήμερης εργασίας, επαναφορά κυριακάτικης αργίας, κατάργηση του μέτρου της επιστράτευσης των απεργών που έγινε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αλλαγή των νόμων για την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία.

Αγαπητοί συνάδελφοι
Γνωρίζουμε τους αγώνες σας που δίνεται εδώ και πολλά χρόνια ,είμαστε αλληλέγγυοι σε εσάς. Σε όποια χώρα μπήκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα οι κυβερνήσεις είτε γιατί το ήθελαν είτε γιατί τους επιβλήθηκαν έλαβαν μέτρα που μείωναν τους μισθούς, τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί σας πιο στενές σχέσεις μιας και ζούμε κοντά στην ίδια γειτονιά στην γειτονιά της Μεσογείου .Μαζί με τα συνδικάτα όλων των χωρών της Μεσογείου μπορούμε να βοηθήσουμε στο να υπάρχει ειρήνη και συνεργασία ανάμεσα στους λαούς και της κυβερνήσεις της Μεσογείου.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση δηλώνοντας ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε να συνεργαστούμε για τα δίκαια των εργαζομένων της περιοχής μας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις