30.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

«Καπέλο» Σόιμπλε και γραμμή στο Γιούρογκρουπ: Επιστροφή στο μνημόνιο – ΟΧΙ λέει η Αθήνα

Πρόσφατα

Βαρουφάκης: Μας έδωσαν «κείμενο Β» – Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Δεν υπήρξε τελικά συμφωνία στο αποψινό Γιούρογκρουπ, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη. Η απάντηση σε ένα σχέδιο, το μνημόνιο, που οδήγησε 6 εκατομμύρια έλληνες στα όρια της εξαθλίωσης και στο ζώφο του κοινωνικού αποκλεισμού ήταν αρνητική. Την απόφαση Τσίπρα στηρίζει και ο εταίρος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος -μετά το πέρας- ναυάγιο του Γιούρογκρουπ- δήλωσε μέσω twitter: «Δεν πρόκεται να αιτηθούμε καμιά παράταση μνημονίου. Έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε “όχι”. Δεν εκβιαζόμαστε».

  • «Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα»

Όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το ναυάγιο στο Γιούρογκρουπ, «κάποιοι δε θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει». Όπως αποκαλύπτουν «το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του μνημονίου». Όπως γίνεται αντιληπτό, επισημαίνουν, «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος “έφυγε” από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα». Και όπως αναφέρουν Μέγαρο Μαξίμου και κυβερνητικές πηγές, «σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται»

Η επιμονή αυτή εκδηλώθηκε με σχέδιο απόφασης στη γραμμή Σόιμπλε, δηλαδή με αυστηρή προσήλωση στις επιταγές του μνημονίου, παρά τα όσα είχαν συζητήσει ο Αλ. Τσίπρας με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις ευρωπαίων υπουργών και επιφανών οικονομολόγων ότι χρειάζεται δημοσιονομική χαλάρωση.

  • Τι λέει το κείμενο (Σόιμπλε) που απορρίφθηκε

Στο σχέδιο ανακοίνωσης του Γιούρογκρουπ το οποίο απορρίφθηκε, εμφανίζονταν «οι ελληνικές Αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα». Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι «η ρύθμιση αυτή θα αποτελούσε χρονική γέφυρα για τις ελληνικές Αρχές και το Γιούρογρουπ προκειμένου να εργαστούν επί διευθετήσεων που θα ακολουθούσαν. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο σε αυτή τη νέα διευθέτηση. Το Γιούρογκρουπ εμφανίζεται με θετική διάθεση έναντι παρόμοιας αίτησης από τις ελληνικές Αρχές».

Στο ίδιο κείμενο που απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζεται ότι «οι ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, πρόθεσή μας είναι να κάνουμε χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας στο πλαίσιο του ισχύοντος προγράμματος. Οι ελληνικές Αρχές παρείχαν δέσμευση να απόσχουν από μονομερείς δράσεις και να εργαστούν σε στενό συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς εταίρους κυρίως στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων».

Μετά από αυτήν την εξέλιξη και λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, έλαβε τέλος.

Αναλυτικότερα το κείμενο:

eurogroup-keimeno

  • Βαρουφάκης: Μας έδωσαν «κείμενο Β» – Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Γιούρογκρουπ.

Αυτό που θέλουμε είναι μια έντιμη συμφωνία, είπε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο έλληνας υπουργός εξήγησε τους λόγους που δεν κατέληξαν κάπου οι σημερινές συνομιλίες στο Γιούρογκρουπ. «Ο κ. Μοσκοβισί μας παρουσίασε πριν από το Γιούρογκρουπ ένα κείμενο, το οποίο ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Το κείμενο αυτό απεσύρθη λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του Γιούρογκρουπ από τον κ. Ντάισελμπλουμ» δήλωσε και συνέχισε: «Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση».

«Όμως, μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης υπόσχεση για ευελιξία… Δεν θέλουμε ευελιξία, αλλά αλλαγή του προγράμματος» υπογράμμισε και διευκρίνισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει ούτε έχει «Plan Β», αλλά ζητεί μια έντιμη συμφωνία. «Θα γίνουν έντονες συζητήσεις και η Ευρώπη θα εξαγάγει ένα έντιμο συμβιβασμό από ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο», ανέφερε. Μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης επισήμανε πως τίποτα καλό δεν έχει βγει από τα τελεσίγραφα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως τις επόμενες ημέρες θα μειωθεί η αίσθηση του τελεσιγράφου.

  • Δήλωσαν απογοήτευση και άρχισαν τους εκβιασμούς

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ, εξέφρασε την απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών γιατί δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές. Η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα να προχωρήσει με το αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση, είπε ο Ντάισελμπλουμ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο Γιούρογκρουπ την Παρασκευή. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως η αίτηση για παράταση είναι ο καλύτερος δρόμος και σημείωσε πως υπάρχει δυνατότητα ευελιξίας σε αυτό το πλαίσιο. Διευκρίνισε δε ότι η ευελιξία δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε με τη σειρά του, ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. «Αν υπάρξει κάποιο αίτημα από την Ελλάδα τότε στη συνέχεια θα εξεταστεί το ζήτημα της ευελιξίας, αλλά πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα» επισήμανε ο Μοσκοβισί.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις. «Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Θα δώσουμε χρήματα όταν υπάρχει αξιολόγηση και αυτή είναι επιτυχής» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως η αξιολόγηση του προγράμματος που σταμάτησε πριν από τις εκλογές πρέπει να συνεχιστεί λέγοντας πως είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Σχολίασε δε πως η όποια σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι η επέκταση αποτελεί συνέχεια του προγράμματος και η «γέφυρα» αναφέρεται σε αυτό που ακολουθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Ντάισελμπλουμ επέμεινε ότι η βάση θα πρέπει να είναι το παρόν πρόγραμμα. «Όταν μιλάει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών για μία γέφυρα μιλάει για το ίδιο πράγμα» είπε. Ο ίδιος σημείωσε ότι η συζήτηση δεν αφορά στις λέξεις. «Όταν μιλάμε για επιμήκυνση το κάνουμε γιατί υπάρχουν όροι που προκύπτουν από το πρόγραμμα. Πρέπει να υπάρξει δέσμευση αποδοχής των βασικών στοιχείων αυτού του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο και πρέπει να δούμε τι θα γίνει από δω και πέρα».

Απ’ την πλευρά του ο Μοσκοβισί κάλεσε σε εξεύρεση κοινού εδάφους τονίζοντας ότι «εάν υπάρξει αίτημα για επέκταση τότε μπορούμε να εξετάσουμε την ευελιξία και θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε επί της ουσίας» είπε και διεμήνυσε «πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι».

  • Πριν από τη συνεδρίαση

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι δύο τους κατά την είσοδο στο χώρο του Συμβουλίου δεν προέβησαν σε δηλώσεις.

Με αρνητική προδιάθεση εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, όπου μίλησε με προσβλητικό τρόπο για την Ελλάδα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτά που έχω ακούσει μέχρι στιγμής δεν έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία μου για την Ελλάδα. Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πρόγραμμα, δεν χρειάζεται να εξετάσω τις επιλογές μου».

Στην παράταση του υπάρχοντος προγράμματος επέμεινε και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Γιούρογκρουπ. «Η καλή λύση είναι η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος» δήλωσε ο Μ. Σαπέν, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, η παράταση του προγράμματος δίνει ασφάλεια και τον απαραίτητο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γκεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι δεν προσδοκά τίποτα από τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Ανέφερε ότι το Γιούρογκρουπ της περασμένης εβδομάδας έδειξε ότι ακόμα και αν υπάρχει συμφωνία, αν αυτή δεν αποτυπωθεί σε ανακοινωθέν, δεν υπάρχει συμφωνία. Γι’ αυτό, είπε, προσπαθούμε σήμερα να βγάλουμε ένα κοινό ανακοινωθέν. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών θεωρεί πως είναι πιθανή η εξεύρεση λύσης, αλλά παράλληλα είναι και δύσκολη γιατί ο χρόνος πιέζει. Μιλάμε για μέρες και όχι για εβδομάδες, δήλωσε ο Σέλινγκ.

  • Προκλητική επίθεση κατά της Ελλάδας από Σόιμπλε στο παρά 5’ του Γιούρογκρουπ

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε προκλητικός στο παρά 5’ του Γιούρογκρουπ, με μια ιταμή – ρεβανσιστική δήλωση: «Λυπάμαι για τους Έλληνες», είπε και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «ανεύθυνη συμπεριφορά».

Σε συνέντευξή του σήμερα στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας. Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Η Γερμανία δε θέλει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισήμανε ο Β. Σόιμπλε, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ, θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ». Σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά την αποψινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εμφανίστηκε συγκρατημένος.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις