37 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Συμβολικό κατέβασμα του πανό «Μικρή ΔΕΗ – Μικρή Ελλάδα»

Πρόσφατα

dei-katevasma-pano2Σε μια συμβολική – ακτιβιστική ενέργεια προχώρησαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, στο Κεντρικό Κτήριο Πληροφοριακών Συστημάτων της ΔΕΗ (Μεσογείων 190-194) παρουσία του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου: κατέβασαν το πανό που είχε αναρτηθεί πριν επτά μήνες και έγραφε «Μικρή ΔΕΗ – Μικρή Ελλάδα», καθώς -όπως δεσμεύθηκε η κυβέρνηση (διά στόματος Παναγιώτη Λαφαζάνη)- δεν υπάρχει πλέον ζήτημα ούτε τεμαχισμού ούτε ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη, αφού μετά από μήνες αγώνων σε θεσμικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, γίνεται δυνατό το αίτημα για ενιαία και πραγματικά δημόσια, κοινωφελή επιχείρηση ηλεκτρισμού, και επιπλέον έχει αρθεί η επιστράτευση των εργαζομένων στην Επιχείρηση, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, πέραν του ο κοινοβουλευτικου εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Βουλγαρίδης, πρόεδρος Σωματείου ΣΕΔΗΠ / ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο Σταμάτης Θεοδωρόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και μέλος της γραμματείας του Τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί εργαζόμενοι.

«Το πανό κατεβαίνει μετά από την δέσμευση της κυβέρνησης για την ακύρωση των νόμων για την διάσπασης της ΔΕΗ και δημιουργία της λεγόμενης “Μικρής ΔΕΗ” και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Το πανό αυτό δεν εκφράζει απλά ένα σύνθημα, διατυπώνει ξεκάθαρα και περιεκτικά μια αλήθεια. Η ΔΕΗ δεν είναι απλά μία εταιρεία, είναι κομμάτι της ιστορίας της χώρας. Όταν λοιπόν ακρωτηριάζεται η ιστορία της χώρας, μικραίνει η ίδια η χώρα. Η ιστορία όμως δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται, δεν διαλύεται», είπε ο Δ. Βουλγαρίδης.

«Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η εκχώρηση κάθε δημόσιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας, κάθε υποδομής, κάθε δημόσιας επιχείρησης παραγωγής αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση του λαού και κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής, μικραίνει τη χώρα και βάλλει ξεκάθαρα την εθνική της κυριαρχία», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία στα χέρια μιας κυβέρνησης τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και για την ανασυγκρότηση της ίδια της χώρας. Η ΔΕΗ ίσως είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αφού χρησιμοποιήθηκε από την ίδρυση της για αυτό το σκοπό με απόλυτα θετικά αποτελέσματα».

de-katevasma-pano

«Σήμερα αποδεικνύεται και στην πράξη πως κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος» υπογράμμισε ο Στ. Θεοδωρόπουλος. «Το πανό αυτό αναρτήθηκε κάτω από άλλες συνθήκες, συνθήκες που ήθελαν τη ΔΕΗ τεμαχισμένη ,ακρωτηριασμένη, έρμαιο στα συμφέροντα εκείνα που σκοπό τους είχαν το κέρδος και μόνο το κέρδος και που από πλευράς μας ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ μέσα από τους αγώνες, μέσα από καταλήψεις, μέσα σε αντίξοες “μνημονιακές” συνθήκες, υπεστήκαμε διώξεις υπερασπιζόμενοι τη Δημόσια ΔΕΗ και το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία του λαού κι όχι ως προϊόν κερδοσκοπίας όπως το ονειρεύονταν οι λύκοι και τα αρπαχτικά των αγορών. Σε τούτο εδώ το κτήριο για εμάς έχει γραφτεί ιστορία και βρίσκεται στις καρδιές μας διότι από αυτό εδώ το κτήριο ,όπου σήμερα κατεβαίνει το πανό “αντίστασης” το οποίο και είχατε αναρτήσει ως Σωματείο, κάποιοι φύγαμε με χειροπέδες στα χέρια και οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΑ. Διώξεις παράσημα για εμάς».

Κατά τον χαιρετισμό του στους εργαζομένους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης υλοποιεί πλήρως τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Σταματά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Σταματά την διάσπαση της ΔΕΗ και την δημιουργία της λεγόμενης “Μικρής ΔΕΗ”. Άμεσα επίσης θα επανέλθουν στο δημόσιο το 17 % των μετοχών της ΔΕΗ που έχουν δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ΔΕΗ θα ανασυγκροτηθεί ως ενιαία δημόσια επιχείρηση του Ελληνικού λαού για να παίξει το σημαντικότατο ρόλο της στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Τους εργαζομένους της ΔΕΗ τους θέλουμε δίπλα μας ενεργούς συμπαραστάτες και πρωταγωνιστές στην ανασυγκρότηση της ΔΕΗ, ώστε ο λαός και η παραγωγική δραστηριότητα της χώρας να μπορούν να έχουν φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις