35.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Χαλκίδα: Δίκη για την παράνομη απόλυση της εκπροσώπου της ΟΙΕΛΕ στην Εύβοια από την εργοδοσία του ΚΥΡΑΝΑ

Πρόσφατα

oiele-denpoleitai-27noeΠραγματοποιήθηκε σήμερα στη Χαλκίδα δίκη για την παράνομη και εκδικητική καταγγελία σύμβασης από το ιδιωτικό σχολείο ΚΥΡΑΝΑ της αιρετής εκπροσώπου της ΟΙΕΛΕ στο ΠΥΣΠΕ Ευβοίας, Βασιλικής Κολούτσου. Η ιδιοκτησία του σχολείου προέβη σε αυτήν την παράνομη ενέργεια, διότι, όπως καταγγέλει η ΟΙΕΛΕ, «είχε σοβαρότατο λόγο να μη θέλει την ύπαρξη στο προσωπικό τού ανθρώπου ο οποίος είχε την δυνατότητα να ελέγχει τις παρανομίες της».

Η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών προχώρησε χθες σε λεπτομερή καταγγελία προς τη Διεύθυνση ΠΕ Ευβοίας για τις σοβαρότατες παραβιάσεις της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας του ιδιωτικού σχολείου ΚΥΡΑΝΑ, «αλλά και για τις τεράστιες ευθύνες της διοίκησης που τόσα χρόνια είτε κάνει τα στραβά μάτια, είτε, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη, παραβαίνει η ίδια το νόμο». Από την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ και το περιεχόμενο της, γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιο λόγο έγινε καταγγελίας σύμβασης από το ιδιωτικό σχολείο ΚΥΡΑΝΑ στη Βασιλική Κολούτσου, «η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική και νομική στήριξη της Ομοσπονδίας μέχρι την τελική της δικαίωση».

Οι παρανομίες της διοίκησης του ΚΥΡΑΝΑ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην καταγγελία, η ιδιοκτησία του εκπαιδευτηρίου έχει προβεί στις ακόλουθες βαρύτατες παραβιάσεις της εκπαιδευτικής, της εργατικής, της φορολογικής και της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο απασχολούσε «εκπαιδευτικούς» χωρίς νόμιμα διοριστήρια, ή εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων στη θέση δασκάλων κατά παραβίαση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας. «Η απασχόληση παράνομου εκπαιδευτικού προσωπικού εγείρει άμεσα ζήτημα νομιμότητας των τίτλων σπουδών που το σχολείο εκδίδει».

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, το οποίο ποτέ δεν κατατέθηκε στη διοίκηση, δεν είναι σύμφωνο με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τις εγκύκλιες οδηγίες του ΥΠΑΙΘ.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου που είχαν νόμιμα διοριστήρια, απολύονταν παρανόμως στο τέλος του διδακτικου έτους και προσλαμβάνονταν μετά την έναρξη του επόμενου με αποτέλεσμα η ιδιοκτησία του σχολείου να κερδίζει χιλιάδες ευρώ από τις μη καταβληθείσες αποδοχές.

Ταυτοχρόνως, όχι μόνο δεν καταβάλλονταν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους μήνες που ήταν παρανόμως απολυμένοι οι συνάδελφοι, αλλά ακόμη και για τους μήνες που εργάζονταν δεν καταβαλλόταν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και δεν χορηγούνταν το σύνολο των ενσήμων. Επίσης, σύμφωνα με την καταγγελία, υπήρξε πλαστογράφηση υπογραφής εκπαιδευτικού για την καταβολή ενσήμων του ΟΑΕΔ. «Όπως γίνεται αντιληπτό, εάν η καταγγελία ευσταθεί, η ιδιοκτησία του σχολείου βαρύνεται με το αδίκημα της πλαστογραφίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής».

Στους εκπαιδευτικούς επίσης σπανίως καταβάλλονταν οι νόμιμες αποδοχές και η πληρωμή τους δεν γινόταν με τον τρόπο που προβλέπει η νομοθεσία (μέσω μισθοδοτικών καταστάσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς).

Οι σοβαρές ευθύνες της διοίκησης

Την ανομία της ιδιοκτησίας του εν λόγω εκπαιδευτηρίου όξυνε η αδράνεια της διοίκησης και η απροθυμία της να προχωρήσει στο στοιχειώδη έλεγχο του σχολείου. «Ως αποτέλεσμα της ελλιπούς εποπτείας του εν λόγω ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου είχαμε την αυξανόμενη ασυδοσία της ιδιοκτησίας, η οποία συστηματικά παραχάρασσε τις εκπαιδευτικές διαδικασίες και καταστρατηγούσε τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών», λέει η ΟΙΕΛΕ και υπογραμμίζει πως η διοίκηση έχει ευθύνες διότι:

– δεν προέβη ποτέ, όπως ο νόμος προβλέπει, σε έλεγχο των διοριστηρίων των εκπαιδευτικών, ώστε να διαπιστωθεί εάν στο σχολείου εργάζονταν νόμιμοι εκπαιδευτικοί που κατέχουν τα κατά νόμον οριζόμενα προσόντα.

– δεν ζήτησε ποτέ, όπως προβλέπει η εκπαιδευτική νομοθεσία, την αποστολή του επίσημου ωρολογίου προγράμματος του σχολείου και δεν έλεγξε, εάν το πρόγραμμα αυτό τηρείται.

– δεν προστάτευσε το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης επιτρέποντας την έκδοση εκατοντάδων παράνομων τίτλων σπουδών, οι οποίοι εκδόθηκαν από ένα σχολείο χωρίς νόμιμο προσωπικό και χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι εκπαιδευτικές διαδικασίες.

– δεν προέβη στον έλεγχο των μισθοδοτικών καταστάσεων των εκπαιδευτικών, όπως προβλέπει η εκπαιδευτική νομοθεσία.

– διότι παραβαίνοντας προκλητικά τη νομοθεσία, εξέδωσε διοριστήριο σε άτομο που δεν είχε καν εγγραφεί στην επετηρίδα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. «Η ενέργεια αυτή της διοίκησης είναι πρωτοφανής στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διότι πέραν του ότι είναι ποινικά και πειθαρχικά κολάσιμη, αποδεικνύει επιπλέον ότι υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής της διοίκησης με επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Η λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου, με τις συνθήκες που περιγράφονται στην καταγγελία που έχουμε στα χέρια μας, αποτελεί όνειδος για την ελληνική εκπαίδευση αλλά και για τη διοίκηση που με την αμέλεια ή τη σύμπραξή της κάλυπτε βαρύτατες παρανομίες», επισημαίνει η ΟΙΕΛΕ και ζητεί άμεση παρέμβαση: «για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο εν λόγω εκπαιδευτήριο σε κάθε περίπτωση πάντως η ΟΙΕΛΕ, για την καταδολίευση των εκπαιδευτικών διαδικασιών για την καταστρατήγηση της εργατικής, της ασφαλιστικής και της φορολογικής νομοθεσίας, για την έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών και για τη βίαιη καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και θα προσφύγει σε κάθε θεσμό, εγχώριο ή διεθνή, για να υπάρξει επιτέλους κάθαρση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην περιοχή σας».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις