37 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

3.900 απολυμένοι επιστρέφουν στο Δημόσιο – Νέο σύστημα αξιολόγησης σε έξι μήνες

Πρόσφατα

katrougkalos3Ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την πρώτη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως μέσα στον επόμενο μήνα θα καταθέσει νομοσχέδιο για την άμεση αποκατάσταση όσων απολύθηκαν σε εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, καθώς και ένα πρόγραμμα «μίνι εθελοντικής κινητικότητας» για την επανατοποθέτησή τους. Για την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου, που αφορά την επαναφορά στην εργασία όσων απολύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ο υπουργός ανέφερε ότι θα επιστρέψουν συνολικά περίπου 3.900 υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.030 είναι αυτοί που έχουν απολυθεί, περισσότεροι από 1.800 βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και περίπου 1.040 που εργάζονται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το κόστος της επαναπρόσληψής τους περιορίζεται στα 22.832.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις σκέψεις του για το νέο Δημόσιο της χώρας, μίλησε για μεταρρυθμίσεις, αλλά με θετικό πρόσημο, όπως είπε, δίχως απολύσεις, κυνήγι μαγισσών, απορρύθμιση των αναγκών του Δημοσίου και πέρασμα δημοσίων υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, σημείωσε ότι είναι κατά της εσωστρέφειας στο Δημόσιο, σταματά ο «υποκριτικός» έλεγχος της μετατροπής συμβάσεων, αλλά όχι των πλαστών πιστοποιητικών, χωρίς να είναι άμεσης προτεραιότητας, ενώ επανέλαβε ότι το Δημόσιο έχει περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων, που μετά από πέντε χρόνια μνημονίων έχει μειωθεί πάνω από 350.000 και έχει περιοριστεί στις 570.000, συνυπολογιζόμενων των αιρετών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, που αμείβονται από αυτό.

Ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε κάθετα αντίθετος με την άρση της μονιμότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στην Ολλανδία, αλλά στην Ελλάδα θα ήταν μία μεταρρύθμιση καρικατούρα, καθώς θα ενδυνάμωνε το πελατειακό κράτος και την ομηρία των υπαλλήλων.

Όσον αφορά τη μίνι εθελοντική κινητικότητα όλων όσοι επιστρέψουν, διευκρίνισε ότι θα υπάρξει ένας κατάλογος από θέσεις στις οποίες θα μπορούν να μετακινηθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τις ανάγκες υπουργείων, αλλά στην περίπτωση που δεν το επιλέξουν τότε θα επιστρέψουν στη θέση από την οποία απολύθηκαν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου, κόβοντας τις τιμωρητικές διατάξεις, αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, στο οποίο θα καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις, ενώ θα διατηρηθούν η συνέντευξη (με μειωμένο ποσοστό στο σύνολο της αξιολόγησης) και τα τυπικά προσόντα.

Το επόμενο εξάμηνο το νέο σύστημα αξιολόγησης

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανέφερε ακόμη ότι για το επόμενο εξάμηνο προγραμματίζονται οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, με την κατάθεση νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τον προσδιορισμό των αναγκών και των αρμοδιοτήτων ανά υπουργείο, τα περιγράμματα θέσης, που ποτέ δεν έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και το νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, που θα επιβραβεύει τους καλύτερους.

Για τη διαπίστωση των πραγματικών αναγκών θα δημιουργηθεί ομάδα από τελειόφοιτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που θα καταγράψει τις ανάγκες, ενώ θα ακούσει και τις προτάσεις της task force, που πλέον έχει μετατραπεί σε μία υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ξένων κρατών που έχουν την εμπειρία ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης.

Τέλος, σημείωσε ότι θα διοριστούν, σταδιακά, οι 6.000 αδιόριστοι του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις ανάγκες της κρατικής μηχανής, ότι το παλιό σύστημα αξιολόγησης «παγώνει» και ότι θα προωθήσει τα ψηφιακά ΚΕΠ, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις