28.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Η απασχόληση επί τάπητος

Πρόσφατα

voucherades3Ως επί το πλείστον είναι νέοι έως 29 ετών, αν και την πενταετία των μνημονίων υπό το ίδιο καθεστώς «ψευτό – απασχόλησης» κλήθηκαν -μπροστά στη διαρκώς αυξανόμενη ανεργία- να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και μεγαλύτεροι ηλικιακά. Θεωρητικά, ενισχύουν τα προσόντα τους για να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας.

Στην πραγματικότητα, όμως, εργάζονται σαν «σκλαβό – απασχολούμενοι» για περίπου 5 μήνες, με μηνιάτικα – «ρεγάλο» από περίπου 350 έως 450 ευρώ, χωρίς ασφάλιση και χωρίς καμιά ουσιαστική προοπτική.

Ο λόγος για τους εργαζομένους υπό το καθεστώς των «επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας», τα γνωστά πλέον voucher. Στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι ανήκουν περίπου 40.000 άτομα. Αν μάλιστα η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέμενε στην εξουσία, ο αριθμός τους θεωρείται βέβαιο ότι θα έβαινε διαρκώς αυξανόμενος.Τα αιτήματαΤα προβλήματα των εργαζομένων με «επιταγές εισόδου στην αγορά εργασίας» ήρθαν στην επιφάνεια, ξανά, κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνέλευσης που πραγματοποίησε στην Αθήνα, προχθές, Παρασκευή, η ομάδα έκφρασης και προώθησης των δίκαιων αιτημάτων αυτών των «ψευδό – απασχολουμένων», η «V for Voucherades». Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνέλευσης τέθηκαν επί τάπητος τόσο οι «πληγές» αυτού του καθεστώτος «ψευτό – απασχόλησης» όσο και τα αιτήματα των εργαζομένων με voucher από τη νέα κυβέρνηση οι οποίοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν:

• Μετατροπή των προγραμμάτων voucher σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης
• Κατάργηση των μεσαζόντων / «δουλέμπορων» ΚΕΚ και απ’ ευθείας συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας
• Ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία κατά επάγγελμα και στα αντίστοιχα σωματεία
• Πλήρη ασφάλιση και όχι μόνο ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Όπως ανέφερε στην «Εποχή» από τους «V for Voucherades» ο Κώστας Φωθιαδάκης, «όσοι είμαστε “ψευτό – απασχολούμενοι”, είμαστε κυρίως νέοι και νέες, έως 29 ετών, αν και με τα τελευταία προγράμματα στο ίδιο καθεστώς ενέταξαν και μεγαλύτερους ηλικιακά. Είμαστε άνθρωποι που δεν δουλεύουμε, αλλά “μαθητεύουμε”. Περιμένουμε μήνες να πληρωθούμε. Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Δεν συμπεριλαμβανόμαστε σε κανένα νόμο, αν και φορολογούμαστε κανονικά, χωρίς να έχουμε ένσημα. Είμαστε πολλές φορές οι… “αόρατοι” ψευτό – ωφελούμενοι που θα μας βρείτε παντού. Σε κάθε νοσοκομείο, δήμο, εργοστάσιο, εταιρία ή μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα».

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όταν τα ΚΕΚ παρέλαβαν τη «σκυτάλη» συνεχίζει ο Κ. Φωθιαδάκης και διευκρινίζει: «Στα ΚΕΚ, πιστοποιημένα από τις “αδιάβλητες” κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έχει ανατεθεί να μας διακινούν στην αγορά, λαμβάνοντας 1.100 ευρώ για τον καθένα από εμάς (!) ως μερίδιο μεσάζοντα – δουλεμπόρου από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ».Οι 4 «πληγές» των VoucherΣύμφωνα με την καταγραφή που έχουν κάνει οι «V for Voucherades», τα μεγάλα προβλήματα των «επιταγών εισόδου στην αγορά εργασίας» συνοψίζονται στα εξής:

1. Όσοι παίρνουν στα χέρια τους τη λεγόμενη και «επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας» (voucher) όχι μόνο δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, αλλά δεν μπορούν ούτε να αρρωστήσουν για δέκα ημέρες, κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης ψευτό – απασχόλησης τους, αφού σε μια τέτοια περίπτωση χάνουν ακόμη και το δικαίωμα λήψης του μηνιάτικου – «ρεγάλο».
2. Όσα πτυχία και να έχουν, είτε διπλώματα, είτε μεταπτυχιακά, είτε διδακτορικά, παίρνουν μισθό χαμηλότερο και από του ανειδίκευτου εργάτη.
3. Τους προσφέρεται μόνο ιατροφαρμακευτική κάλυψη και όχι συντάξιμες ημέρες ασφάλισης (τα πάλαι ποτέ γνωστά ένσημα).
4. Αν και «εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού», οι voucherades φορολογούνται και μάλιστα, κατά την άποψη τους, υπέρμετρα. Στις αποδοχές, αφενός υπάρχει 23% φόρος και αφετέρου, είναι «θολό το τοπίο» γύρω από τις ημερομηνίες των πληρωμών.

Αναδημοσίευση από epohi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις