37 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

«ΑΝ.ΑΓ.ΚΙ»: Δύο μήνες χωρίς προεδρείο ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Άρτας

Πρόσφατα

kokkini-kartaΤην Πέμπτη 05-02-2015, δυο μήνες μετά τις εκλογές της 4ης Δεκεμβρίου 2014 και μετά από την τρίτη κατά σειρά άκαρπη συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Δ.Σ., δυστυχώς δεν υπήρξε ανάδειξη προεδρείου.

Κύριοι λόγοι αυτής της «αδυναμίας» είναι η κάθετη διαφωνία μας να στηρίξουμε τον κο Νικολάου για πρόεδρο του σωματείου ξανά, και η δήθεν «ουδέτερη» στάση του εκπροσώπου της ΔΑΣ-ΟΤΑ κου Ζιώβα Βασίλη. Σεβόμενοι όλους εσάς, οι οποίοι έως τώρα ουσιαστικά δεν εκπροσωπείστε από ένα ισχυρό σωματείο, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας πληροφορήσουμε για τις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, και οφείλουμε να πούμε την αλήθεια για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα.

Καταρχήν τόσο ο κος Νικολάου όσο και ο κος Ζιώβας, μετά την δεύτερη άκαρπη συνεδρίαση γύρω στα μέσα Δεκέμβρη, αδιαφόρησαν για το αν και πότε θα συγκληθεί ξανά το Δ.Σ. για να εκλεγεί προεδρείο στο σωματείο, ο καθένας βέβαια για τους δικούς του λόγους. Ο μεν κος Ζιώβας, κατά ρητή δήλωση του, επιθυμούσε να τρέξουν οι εξελίξεις σχετικά με την τότε εκκρεμή διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατόπιν ασχολούνταν μόνο με τις εθνικές εκλογές, που είχαν προκύψει εντωμεταξύ, και ήταν παντελώς εξαφανισμένος χωρίς να απαντά καν στα τηλέφωνα. Συμφωνούμε κύριε Ζιώβα, προείχε η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας και η σωτηρία της χώρας…

Στο διάστημα αυτό βέβαια και ο κύριος Νικολάου φανέρωσε τις πραγματικές του προθέσεις, διακηρύσσοντας δεξιά και αριστερά πως δεν τον ενδιαφέρει αν το σωματείο έχει προεδρείο ή όχι, θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συγκληθεί ξανά το ΔΣ, όπως τόνισε και σε εμάς, να συμφωνήσουμε και να τον στηρίξουμε για πρόεδρο. Μα δεν είναι ο ίδιος συνάδελφοι που ζητούσε προ τριετίας να τον επανεκλέξουμε για άλλη μια τελευταία θητεία ως πρόεδρο, επειδή θα έβγαινε σε σύνταξη; Δεν είναι η καρέκλα συνάδελφοι που τον ενδιαφέρει, είμαστε και είστε σίγουροι γι’ αυτό… Άλλωστε ως παράταξη σκεφτόμαστε να τον προτείνουμε για επίτιμο πρόεδρο του σωματείου!!!

Συνάδελφοι, σαν συνδυασμός από την αρχή είχαμε ως στόχο να αλλάξουμε κάποια κακώς κείμενα σε σχέση με την λειτουργία του σωματείου μας. Ένα σωματείο που υπό τον κο Νικολάου κατάντησε απλά και μόνο σφραγίδα, εφόσον δεν τηρούνταν καν οι στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες και οι κανόνες λειτουργίας που προβλέπει το καταστατικό του. Ένα σωματείο που αδιαφορούσε για καταγγελίες εργαζομένων που ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κου Νικολάου.

Δεν μπορεί συνάδελφοι το σωματείο να συνεχίσει να είναι χώρος εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων ή να μετατρέπεται σε όχημα συνδιαλλαγής κάτω από το τραπέζι με την εκάστοτε αιρετή διοίκηση, όπως έχει αποδείξει κατά προσφιλή τακτική του στο παρελθόν ο κος Νικολάου και η στενή παρέα του. Όπως δεν μπορεί παράλληλα να είναι απλά και μόνο χώρος έκφρασης της εκάστοτε κομματικής γραμμής, και ούτε μπορεί να καταγγέλλει τους πάντες μόνο και μόνο για την καταγγελία, κατά την αντίληψη του κου Ζιώβα.

Καταλαβαίνουμε την επιμονή του κου Νικολάου και τους λόγους για τους οποίους θέλει να είναι ξανά πρόεδρος. Όμως δεν καταλαβαίνουμε την σπουδή του κου Ζιώβα να ζητάει στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. ανακοίνωση του σωματείου κατά της κυβέρνησης. Είναι οξύμωρο και υπερβαίνει τη λογική μας να ζητά ανακοίνωση κατά μιας κυβέρνησης δέκα ημερών, αλλά από την άλλη να δηλώνει ότι δεν αποδέχεται να αναλάβει κάποιο αξίωμα στο σωματείο, μετά από πρόταση μάλιστα και των δύο υπόλοιπων συνδυασμών. Και αυτό γιατί ο κος Ζιώβας θεωρεί, κατά δήλωσή του στο ΔΣ, ότι «βάσει των ψήφων που έχει λάβει στις εκλογές οι ψηφοφόροι του τον εξέλεξαν απλά και μόνο για να παρακολουθεί».

Κύριε Ζιώβα είστε σίγουρος ότι μπορείτε να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν απέναντι στο σωματείο και τους ψηφοφόρους σας ή θα συνεχίσετε την βολική «ουδέτερη» στάση σας, κάνοντας το δεκανίκι του κου Νικολάου; Θα συνεχίσετε απλά να παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο σωματείο σφυρίζοντας αδιάφορα; Θα συνεχίσετε διατυπώνοντας ταυτόχρονα μεγαλόστομες καταγγελίες κατά της κυβέρνησης και των Αμερικάνων, ποτέ όμως κατά του κου Νικολάου; Άραγε κε Ζιώβα αυτοί οι έστω δεκαέξι ψηφοφόροι σας αυτή τη στάση είχαν κατά νου όταν σας ψήφιζαν; Αδιαφορία για το σωματείο και την επί χρόνια παράλυσή του υπό την ηγεσία του κου Νικολάου; Συμφωνούμε κύριε Ζιώβα, φταίει η κυβέρνηση, φταίει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, φταίει η Αμερική και ο σιωνισμός, ακόμη και ο Πάπας σίγουρα φταίει…

Kαι για να μη θεωρηθεί ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα για οποιαδήποτε άσκηση κριτικής κατά της κυβέρνησης, κριτική όμως που θα είναι βάσιμη και δεν θα εξυπηρετεί απλά και μόνο την κομματική γραμμή του κου Ζιώβα, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι σαν συνδυασμός συμφωνήσαμε εξ αρχής ότι μπροστά στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα υπάρχουν κομματικές αγκυλώσεις.

Σκοπός μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων ΟΛΩΝ των εργαζομένων, πέρα και μακριά από κομματικά «μαντριά» και οδηγίες αυτών. Όμως κε Ζιώβα εσείς μπορείτε να εξηγήσετε τη στάση σας στους εργαζόμενους με κάποια πειστική δικαιολογία και χωρίς τα συνηθισμένα επαναστατικά τσιτάτα;

Συνάδελφοι, οι παραπάνω αναφορές στον κο Ζιώβα και τον κο Νικολάου δεν υποδεικνύουν και δεν εμπεριέχουν κανενός είδους προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ μας. Όμως για τους παραπάνω λόγους δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία του συνδυασμού μας με τον κο Νικολάου αλλά και με τον κο Ζιώβα, τους οποίους αμφότερους καταγγέλλουμε ότι επιδιώκουν μια εικονική συναίνεση και μόνο στο σωματείο. Και είναι ολοφάνερο πλέον γιατί ο κος Ζιώβας δεν στηρίζει ανοικτά τον κο Νικολάου, παρά τηρεί αυτή την δήθεν «ουδέτερη» στάση.

Κατά την γνώμη μας είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που μέχρι σήμερα λειτουργεί το σωματείο. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τις προτάσεις μας στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.: α) δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ., σε πρώτη φάση σε πίνακα ανακοινώσεων, για να ενημερώνονται οι εργαζόμενοι για τις αποφάσεις του ΔΣ με απόλυτη διαφάνεια β) τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου, κάτι για το οποίο υπάρχει παλαιότερη απόφαση της γενικής συνέλευσης, αλλά που δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι τώρα μόνο και μόνο γιατί δεν εξυπηρετούσε τον κο Νικολάου γ) μέχρι να εκλεγεί το προεδρείο, κάτι που θα γίνει μόνο εάν και εφόσον βρεθεί κοινός τόπος, προτείναμε να ασκηθεί το δικαίωμα του Δ.Σ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων σε φλέγοντα ζητήματα (π.χ. κάμερες στους εργασιακούς χώρους, κρίσεις και τοποθετήσεις προϊσταμένων διευθύνσεων και τμημάτων, βάρδιες εργαζομένων στην καθαριότητα κτλ.), κάτι που τελικά με δική μας πίεση έγινε αρχικά δεκτό. Ελπίζουμε ότι μπροστά στα τόσα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση και κάποια σύμπλευση για αλλαγή των όσων μέχρι σήμερα βιώνουμε.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, επειδή σκοπός μας δεν είναι να μάθουμε το συνδικαλιστικό «παιχνίδι» ή να αναλωθούμε σε «παιχνίδια» πολιτικών δυνάμεων και ισορροπιών, να είστε σίγουροι ότι η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση θα επιδιώξει άμεσα λύση σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στο σωματείο, ανακοινώνοντας τις αμέσως επόμενες ημέρες πρωτοβουλίες, που θα στηρίζονται με όλα τα δημοκρατικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Μα πάνω απ’ όλα, επειδή η δύναμη είναι στα χέρια σας, πρέπει  να διεκδικήσετε δυναμικά μαζί μας αυτό που σας ανήκει, ένα ισχυρό και ακηδεμόνευτο σωματείο, μακριά από εργατοπατέρες συνδικαλιστές.

Για την «ΑΝ.ΑΓ.ΚΙ»
1) Αποστολόπουλος Νίκος
2) Πάνου Γιάννης
3) Πετσιμέρης Άγγελος

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις