29.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

ΟΟΣΑ: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και στην… ανισότητα

Πρόσφατα

oosa-logoΣυστάσεις, προτεραιότητες – Συνάντηση Τσίπρα με επικεφαλής του Οργανισμού.

Πρωτιά στις μεταρρυθμίσεις καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που διαπιστώνει, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές αύξησαν ιδιαίτερα την ανισότητα των εισοδημάτων στα περασμένα χρόνια, συνιστώντας «βελτίωση των αμοιβών των ανειδίκευτων» και «πακέτο μέτρων που ενισχύουν την εξομοίωση και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης».

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας την Δευτέρα στη Βουλή, επικαλέστηκε τον ΟΟΣΑ για βοήθεια στις μεταρρυθμίσεις.

«Θα καταθέσουμε και θα βάλουμε μπροστά βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου, ο κ. Άνχελ Γκουρία, έρχεται στην Αθήνα αύριο με στόχο να μας βοηθήσει – αυτός και ο Οργανισμός του – στον άρτιο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων και τη διάφανη και αποτελεσματική παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή είτε αφαιρεθούν», είπε.

Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύει, σε καμία από τις 34 χώρες δεν ήταν η μεταρρυθμιστική βούληση μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ η Γερμανία ανθίσταται ισχυρότερα σε αναγκαίες αλλαγές.

Εσχάτως ο Οργανισμός προσπαθεί να μετρήσει και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων σε ό,τι αφορά την περίθαλψη, το περιβάλλον και το επίπεδο μόρφωσης. Έτσι, στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώνεται ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις αύξησαν την ανισότητα των εισοδημάτων στις κορυφαίες πρωταθλήτριες των μεταρρυθμίσεων.

Συστάσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα – Προτεραιότητες

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτεραιότητες που καταγράφει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας: Καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.

Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης: Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος: Η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Και προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων του 2012 και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.

Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος: Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.

Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό: Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Συνιστά συγκεκριμένα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις