37 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Κατρούγκαλος: Αντιμεταρρύθμιση οι μνημονιακές πολιτικές στο Δημόσιο – Ανάκληση απολυμένων της διαθεσιμότητας

Πρόσφατα

katrougkalos-vouli«Αντιμεταρρύθμιση» νεοφιλελεύθερης σύλληψης και πελατειακής λογικής χαρακτήρισε τις μνημονιακές πολιτικές στο χώρο του Δημοσίου ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι επιβλήθηκε μείωση προσωπικού κατά 40% παρά το γεγονός ότι το μέγεθος του Δημοσίου πριν την κρίση ήταν κοντά στον μέσο όρο ΟΟΣΑ, ενώ η μείωση αυτή χωρίς αξιολόγηση ούτε προσώπων, ούτε δομών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι λόγω αυτού του παραλογισμού έκλεισαν χρήσιμες υπηρεσίες, όπως η Δημοτική Αστυνομία που έφερνε έσοδα στο Δημόσιο. Αναφερόμενος στην λειτουργία του Δημοσίου πριν την κρίση, επισήμανε ότι «το πολιτικό σύστημα διαπλοκής μεταξύ οικονομικών και πολιτικών ελίτ αυτήν την διοίκηση ήθελε, μια πελατειακή διοίκηση». Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρατήρησε ακόμα ότι «όπου εφαρμόστηκαν τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, το κράτος δεν μίκρυνε, αλλά άλλαξε τον προσανατολισμό του».

Δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των αδικιών που συνέβησαν, με ανάκληση των απολύσεων, παρατηρώντας μάλιστα ότι κατέληξαν να απολυθούν όσοι δεν είχαν προστασία του πελατειακού δικτύου. Επισήμανε ότι το πρόβλημα του κράτους τόσα χρόνια δεν ήταν το μέγεθός του, αλλά η στρεβλή του οργάνωση κι η ανισοκατανομή του προσωπικού του, παρατηρώντας ότι τα οργανογράμματα που συντάχθηκαν δεν είχαν σκοπό να εφαρμοστούν, γινόντουσαν ώστε «εμείς να κοροϊδεύουμε τους δανειστές κι αυτοί τον εαυτό τους».

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν θα γίνουν μεμονωμένες επεμβάσεις στις θέσεις προϊσταμένων της διοίκησης, καθώς θα υπάρξει αλλαγή του πλαισίου μετά την αξιολόγηση των αναγκών του κάθε υπουργείο και την θέσπιση ενός συστήματος αξιολόγησης που δεν θα έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Ακόμη υπογράμμισε ότι η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα αξιοποιηθεί, αλλά όχι ως εργαλείο δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε ότι θα θεσπιστούν μορφές κοινωνικού ελέγχου της διοίκησης.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει διαδικτυακά ΚΕΠ και να προωθήσει την σύζευξη των υπουργείων ώστε να υπάρχει οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων. Τέλος, σχετικά με το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, δεσμεύτηκε για «δίκαιο, ενιαίο μισθολόγιο», ενώ έθεσε ως προϋπόθεση για βελτίωση του μισθολογικού την επίτευξη συνθηκών ανάπτυξης της χώρας.

«Βρήκα 400 ανεκτέλεστες αποφάσεις στο υπουργείο»

Την ίδια ώρα, ο Γ. Κατρούγκαλος έκανε και μια σοβαρή καταγγελία από το βήμα της Βουλής, αποκαλύπτοντας ότι στο υπουργείο βρήκε 400 ανεκτέλεστες, ανεφάρμοστες αποφάσεις για τις οποίες υπήρχε το μήνυμα από τον υπουργό να μην εφαρμοστούν μέχρι να υποχρεωθούν από την επιβολή προστίμου από τα δικαστήρια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης αντέδρασε έντονα, μιλώντας για «ψέμα» και ζήτησε να αποκαλυφθεί ο αριθμός των αμετάκλητων αποφάσεων που εκτελέστηκαν επί ημερών του, ενώ αμφισβήτησε το έγγραφο που κατέθεσε ο Γ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας ότι αναφέρει μόνο πόσες υποθέσεις εκκρεμούν, αριθμός που αλλάζει συνεχώς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. τόνισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα είχαν επιτευχθεί χωρίς την μείωση προσωπικού στο Δημόσιο και την «επιθετική» πολιτική που ακολουθήθηκε στις προσλήψεις, δηλαδή το 1 προς 5. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο αριθμός των προσλήψεων για το 2015 είναι καθορισμένες, υποστηρίζοντας ότι αν η κυβέρνηση επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν θα μπορεί να προσλάβει νοσηλευτές.

Πηγή: avgi.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις