30.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

«Ευαγγελισμός»: Προκλητική απόφαση – ρουσφέτι του διοικητή σε πανεπιστημιακό καθηγητή αγγειοχειρουργικής

Πρόσφατα

evaggelismosΚαταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και της πενταμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ:

Στις 14/01/15 η διοίκηση του Ευαγγελισμού σε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ αίτημα πανεπιστημιακού καθηγητή αγγειοχειρουργικής (και όχι επίσημα του Πανεπιστημίου) αποφάσισε να εγκρίνει τη μεταφορά της Β΄ Αγγειοχειρουργικής κλινικής του ΕΚΠΑ, στον Ευαγγελισμό.

Ένα μήνα νωρίτερα, είχε πάρει ανάλογη απόφαση να αποδοχής υπό όρους, για δημιουργία πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στον Ευαγγελισμό έπειτα από προσωπικό αίτημα καθηγητή Καρδιολογίας.

Την πρώτη απόφαση την πήρε απόντος του εκλεγμένου εκπροσώπου των ιατρών, ενώ η δεύτερη απόφαση ελήφθη με μοναδική διαφωνία του εκπροσώπου των ιατρών.

Για τις παραπάνω αποφάσεις έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

 1. Έχουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα κι επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Θυμίζουν ανεύθυνες και απαράδεκτες προεκλογικές αποφάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για τους νοσηλευτές.

 1. Το θέμα συνύπαρξης στο ίδιο Νοσοκομείο Πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών του ΕΣΥ έχει δημιουργήσει έντονες προστριβές και δυσλειτουργία ανάμεσα στο ιατρικό προσωπικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί καθηγητές δεν λειτουργούν στη βάση κεντρικού σχεδιασμού ανάλογα με τις ανάγκες της εκπαίδευσης, της έρευνας και τις παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας στους αρρώστους, αλλά με καθαρά προσωπικά κριτήρια. Στις συγκεκριμένες μάλιστα περιπτώσεις δεν υπήρχε καν αίτημα του ΕΚΠΑ, για τα προσχήματα (μόνο ατομικά αιτήματα).
  Το πού θα εγκατασταθούν πανεπιστημιακές κλινικές, δεν μπορεί να είναι κατά βούληση ενός καθηγητή ή μιας Διοίκησης Νοσοκομείου, αλλά της – υποτιθέμενης – αρμονικής συνεργασίας υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Αυτό το αυτονόητο, διεκδικούμε. Δυστυχώς, η εμπειρία δείχνει ότι όπου εγκαθίστανται πανεπιστημιακές κλινικές, χωρίς μελέτη και χωρίς συμφωνία με την υγειονομική κοινότητα του νοσοκομείου υποδοχής, οι γιατροί του ΕΣΥ γίνονται κυριολεκτικά «δούλοι» κάποιων «κορυφαίων» της επιστήμης.

 1. Σε συνθήκες εμπορευματοποιημένων παροχών υγείας και φτώχειας που ταλανίζει τον πληθυσμό χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ για να καλυφθούν εδώ και τώρα οι αδήριτες ανάγκες του λαού μας.Ζητάμε λοιπόν ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ πρόσληψη μόνιμων αγγειοχειρουργών και όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά με την πρακτική που ακολουθείται αδυνατίζει το πανεπιστημιακό Αρεταίειο (!!) – μήπως για να προετοιμαστεί το κλείσιμό του;; Μάλιστα, οι δύο προκηρυγμένες κενές θέσεις Αγγειοχειρουργών εδώ και χρόνια δεν έχουν καλυφθεί με ευθύνη των κυβερνώντων.
  Αν χρειαζόταν και άλλη καρδιολογική κλινική, ακόμα και πανεπιστημιακή, γιατί συγχώνευσαν τα δύο τμήματα του ΕΣΥ που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα; Γιατί έβαλαν λουκέτο στην Πολυκλινική που είχε ανεπτυγμένη αυτή την ειδικότητα;

 1. Έχουμε το υπαρκτό κακό παράδειγμα της μεταφοράς της Β΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής από τον Ευαγγελισμό στο Αττικό που αδυνάτισε όχι μόνο σε εξοπλισμό τον Ευαγγελισμό, αλλά και σε προσωπικό, παίρνοντας 30 νοσηλεύτριες και αρκετές παρασκευάστριες που ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν. Δεν έχουμε όμως καμιά διαβεβαίωση ότι τα αιτήματα των καθηγητών αν υλοποιηθούν, θα συνοδεύονται με προσωπικό και εξοπλισμό.

 1. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι από τέτοιες μεθοδεύσεις. Ο Ευαγγελισμός δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Αγωνιζόμαστε να δίνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ΔΩΡΕΑΝ σε όλον τον πληθυσμό. Για να γίνει αυτό καλούμε όλους τους γιατρούς να χτυπήσουν από μόνοι τους φαινόμενα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και να συσστρατευτούν μαζί μας στον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς επιχειρηματική δράση.

Καλούμε τη Διοίκηση να ανακαλέσει τις παρακάτω αποφάσεις και τη νέα πολιτική ηγεσία να μην τις υλοποιήσει. Αυτά που τώρα ζητούν επείγουσα λύση είναι:

 1. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.

 2. Άμεση επιχορήγηση του Νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 3. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών σε επισκέψεις, εξετάσεις, νοσηλείας και να μην περιοριστεί στο ελαχιστότατο 5ευρώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις