37 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

«Σταματάμε τις περικοπές συντάξεων, χρηματοδοτούμε την Ασφάλιση»

Πρόσφατα

stratoulis4Συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής» (08-02-15) και στον Ανδρέα Πετρόπουλο.

Κύριε υπουργέ, έχετε εξαγγείλει και δεσμευτεί για μια σειρά ανατροπές στις μέχρι σήμερα μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις συντάξεις. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν, αλλά και για να διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί για την αντικατάσταση των Μνημονίων από ένα εθνικό, αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και μείωσης της ανεργίας. Μέσω αυτού του σχεδίου μας θα δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και έτσι θα ενισχυθούν, λόγω αύξησης της απασχόλησης, και τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης. Τα έσοδα θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας, τον περιορισμό των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας, τη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής και την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Ακόμα η κυβέρνηση, για να ενισχυθεί η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, θα επαναφέρει, σ’ έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, την τριμερή χρηματοδότησή της και θα την ενισχύει, ως μέτρο σταδιακής αποκατάστασης των λεηλατηθέντων από το καταστροφικό PSI αποθεματικών της με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους και τους καταθέτες. Για τη σταδιακή αποκατάσταση των διαχρονικά λεηλατημένων αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης θα σχηματίσουμε αποθεματικό κεφάλαιο με χρηματοδότησή του από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα του Δημοσίου από τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της χώρας και από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, μακριά και απέναντι σε πρακτικές και λογικές ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης θα πάρουμε μέτρα για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Η εισφοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία αποτελούν γάγγραινα για τα έσοδα των ταμείων. Πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας θα γίνει με τη στήριξη, στελέχωση και ενίσχυση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ και ελεγκτικά κέντρα των ασφαλιστικών ταμείων), με ενεργή και θεσμοθετημένη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στους ελέγχους, με την πλήρη νομική και υπηρεσιακή κάλυψη των ελεγκτών από ασύδοτους εργοδότες, με κατάργηση νομοθετικών ρυθμίσεων ή εγκυκλίων που άφηναν «παράθυρα» για αδήλωτη εργασία ή δυσχεραίνουν αδικαιολόγητα τον έλεγχο των υπηρεσιών ή που αφήνουν ατιμώρητους όσους παραβαίνουν την εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία καθώς και με τη χρήση όλων των δυνατών πολιτικών, διοικητικών και νομικών εργαλείων, για την αντιμετώπιση μεγαλοοφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, με την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με την έκδοση χρηστικού ασφαλιστικού οδηγού και με χρηματοδότηση από το υπουργείο μεγάλης δημόσιας καμπάνιας ενημέρωσης των εργαζομένων για τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους.

Τι θα κάνετε με τις νέες μειώσεις συντάξεων που περιέχονταν στο mail Χαρδούβελη προς την τρόικα;

Η κυβέρνησή μας έχουμε πει ότι δεν συζητεί και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνησή μας δεν θα εφαρμόσει αυτά που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail του πρώην υπουργού Οικονομικών για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις κατώτατες συντάξεις, για μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ και εν συνεχεία κατάργησή του, για μείωση των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων και παροχών και για κατάργηση των προώρων συνταξιοδοτήσεων πριν από τα 62 για τις εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα ΑΜΕΑ, για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και για τους παλαιούς ασφαλισμένους πριν από το 1983.

Υπάρχουν επίσης οι μνημονιακοί νόμοι 3863/2010 και 3865/2010, με τους οποίους έχει κατεδαφιστεί ο δημόσιος, κοινωνικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων…

Ο δημόσιος – καθολικός – αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης θα αποκατασταθεί με κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 ή άλλων νόμων, με τις οποίες από 1.1.2015 το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατρεπόταν σε κεφαλαιοποιητικό με εγγυημένη από το κράτος μόνο τη λεγόμενη βασική σύνταξη των 360 ευρώ μηνιαίως και με το υπόλοιπο κομμάτι της σύνταξης να μετατρέπεται σε ανταποδοτικό – ατομικό.

Δηλαδή δεν θα ισχύσουν οι νέες μειώσεις κύριων συντάξεων που άρχιζαν την 1.1.2015 για όσους θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης από την ημερομηνία αυτή και κλιμακώνονταν συνεχώς μέχρι το 2051…

Βάζουμε φρένο στις μειώσεις των συντάξεων με την κατάργηση μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων, με τις οποίες θα μειώνονταν από 1.1.2015 συνεχώς οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και οι εφάπαξ παροχές και θα αυξάνονταν συνεχώς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Ακυρώνουμε τις προγραμματισμένες από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 νέες μειώσεις κύριων συντάξεων από 1-1-2015 και μετά.

Έχετε χαρακτηρίσει “ρήτρα θανάτου” τη λεγόμενη ρήτρα “μηδενικού ελλείμματος” και ήδη έχουν προγραμματιστεί νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων κατά 15% το 2015. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Θα προχωρήσουμε στην κατάργηση της ρήτρας θανάτου και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και σε αναθεώρηση του μαθηματικού τύπου στις εφάπαξ παροχές. Ακυρώνουμε τη νέα μείωση ύψους 8% των επικουρικών συντάξεων, που προγραμμάτιζε η προηγούμενη κυβέρνηση από 1.3.2015, καθώς και τις συνολικές μειώσεις των επικουρικών ύψους 15%, που κυβέρνηση είχε προγραμματίσει για όλο το 2015.

Οι μειώσεις των συντάξεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν φθάσει το 40%. Μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση αυτών των απωλειών;

Η σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων θα γίνει με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ’ όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ως πρώτο μέτρο σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναχορήγηση της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με μηνιαίες συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

Ακόμα και για αυτές τις κουτσουρεμένες συντάξεις, η απονομή γίνεται σε δύο ή ακόμα και σε τέσσερα χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Πώς θα το λύσετε αυτό;

Με ταχύτερη απονομή συντάξεων και εφάπαξ παροχών, με επιστροφή όσων «διαθεσίμων» απολύθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και με αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στα τμήματα ελέγχων, αλλά και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων και με ολοκλήρωση της πληροφορικοποίησης των υπηρεσιών τους. Στήριξη και αναβάθμιση όλων των πληροφοριακών εργαλείων και συστημάτων που λειτουργούν στο υπουργείο Εργασίας ή και δημιουργία νέων, με στόχο τη συμβολή σε αποτελεσματικότερους ελέγχους της εισφοροδιαφυγής και την καλύτερη και χωρίς καθυστερήσεις εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Τα άτομα με αναπηρία περιμένουν 10 μήνες για να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους από τα ΚΕΠΑ, χωρίς υγειονομική, συνταξιοδοτική και προνοιακή κάλυψη. Τι θα κάνετε γι’ αυτό το πρόβλημα; Και ακόμα υπάρχει η δέσμευση για τους ανασφάλιστους υπερήλικους και ομογενείς…

Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα δυσλειτουργίας των ΚΕΠΑ με προώθηση μέτρων για πιο γρήγορες αποφάσεις πιστοποίησης των ποσοστών αναπηρίας και της εν γένει κατάστασης της υγείας των ασφαλισμένων, και υγειονομική, προνοιακή και συνταξιοδοτική κάλυψή τους το ενδιάμεσο διάστημα, εάν καθυστερούν χωρίς υπαιτιότητά τους οι σχετικές αποφάσεις. Στο δεύτερο ερώτημα, υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού. Θα προωθήσουμε νομοθετικά την επαναφορά της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικους και ομογενείς.

Μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

Θα προχωρήσουμε σε αποποινικοποίηση των οφειλών στα ασφαλιστικά τους ταμεία, σε χορήγηση βιβλιαρίων υγείας, βελτίωση της ρύθμισης για δυνατότητα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας και διευκόλυνση συνταξιοδότησης για όσους οφείλουν με αύξηση του ισχύοντος ορίου οφειλών, αλλά και με δυνατότητα άμεσης έκδοσης των συνταξιοδοτικών πράξεων και σταδιακής παρακράτησης, μέχρις εξόφλησης, της οφειλής από τις αντίστοιχες συντάξεις.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις