15.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κουρουπλής σε γιατρούς: 1.000 + 2.500 προσλήψεις σε ΕΣΥ, ΠΕΔΥ

Πρόσφατα

varvavas-oenge-pis-kourouplisΤ ζήτησε η ΟΕΝΓΕ για εργασιακές σχέσεις, προσλήψεις, ιατρικό μισθολόγιο, εφημερίες, χρηματοδότηση νοσοκομείων, ανασφάλιστους, ΠΦΥ, φακελάκια.

Με την ΟΕΝΓΕ και τον ΠΙΣ συναντήθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός, που εμφανίζονται αποφασισμένοι να ενισχύσουν τις δημόσιες δομές υγείας με το αναγκαίο προσωπικό, αλλά και να συγκρουστεί με τα φαινόμενα διαφθοράς.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε στους γιατρούς ότι συγκροτείται ειδική επιτροπή για τη θεσμική επαναθεμελίωση του ΕΣΥ, με προτεραιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και πως:

  • Προχωρούν οι 717 προσλήψεις γιατρών, οι οποίες είχαν προκηρυχθεί επί υπουργίας Αβραμόπουλου (!) και είχαν μπλοκάρει για διάφορους λόγους.
  • Θα πραγματοποιηθούν 300 προσλήψεις επικουρικών γιατρών.
  • Εξετάζεται το θέμα της κάλυψης των 2.499 θέσεων γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ.
  • Βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το ποσοστό που θα έχει η Υγεία στις 15.000 προσλήψεις που εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Αναλυτικότερα, τι ειπώθηκε, όσον αφορά την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών:

Εργασιακές σχέσεις στο ΕΣΥ: Η ΟΕΝΓΕ δήλωσε πως η μόνη εργασιακή σχέση που στηρίζει είναι αυτή της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και ταυτόχρονα ζήτησε να υπάρξουν άμεσες ρυθμίσεις για αύξηση του ορίου ηλικίας εισόδου στο ΕΣΥ, απόσυρση των πρόσφατων ρυθμίσεων που θέτουν δυσανάλογα αυστηρούς περιορισμούς στη διεκδίκηση νέας θέσης από ήδη υπηρετούντες γιατρούς, την κατάργηση των ρυθμίσεων που αυξάνουν το όριο συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Υπήρξε δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

Προσλήψεις: Επισημάνθηκε από την ΟΕΝΓΕ πως η διακοπή των προσλήψεων που είχαν ξεκινήσει μετά τη σύναψη της κλαδικής συμφωνίας, καθώς και η αυξημένη ροή συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει εικόνα ερημοποίησης στα νοσοκομεία και ΚΥ με τεράστιες συνέπειες στην περίθαλψη των πολιτών. Ζητήθηκε να διεκπεραιωθούν άμεσα όλες οι προσλήψεις που υπολείπονται από το 2009 και να τεθεί στο κυβερνητικό συμβούλιο το ζήτημα νέων στοχευμένων προσλήψεων, ώστε να μπορέσουν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας να ορθοποδήσουν.

Η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς την ολοκλήρωση πρόσληψης 717 θέσεων μονίμων γιατρών + 300 θέσεων επικουρικών για τα νοσοκομεία. Επίσης διερευνώνται οι δυνατότητες πρόσληψης με ταχείες διαδικασίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την επαναλειτουργία των κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ, ενώ βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την επαναπρόσληψη των 2.499 γιατρών που απολύθηκαν με τη σύσταση του ΠΕΔΥ, για τους οποίους όμως εκκρεμεί η διευθέτηση της εργασιακής σχέσης με την οποία θα επαναπροσληφθούν. Τέλος, στις προσεχείς συναντήσεις του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί το θέμα της συνολικής αναδιάρθρωσης και στελέχωσης του ΕΣΥ.

Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο: Η ΟΕΝΓΕ ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία πως έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ για αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου και ζήτησε τη συνηγορία του υπουργείου σ΄ ένα δίκαιο αίτημα, μιας και η αποκατάσταση του μισθολογίου έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε δικαστικούς και ένστολους.

Η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως θα σταθεί ενεργά δίπλα στους γιατρούς.

Εφημεριακό: Τέθηκε το συνολικό ζήτημα του εφημεριακού υπό το πρίσμα της στελέχωσης του ΕΣΥ και της ψήφισης νέων ρυθμίσεων. Επισημάνθηκε πως η πρόσφατη απόφαση παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του 48ωρου στους νοσοκομειακούς γιατρούς, θα προκαλέσει πρόστιμο της τάξης των 150 εκατ ευρώ, πράγμα που πρέπει να αποτραπεί με λήψη των κατάλληλων μέτρων, ώστε να διοχετευτούν τα κονδύλια στη στελέχωση του ΕΣΥ. Τέλος, η ΟΕΝΓΕ επανέφερε την πρόταση που κατέθεσε ήδη από τον Μάρτιο του 2014 (κλικ ΕΔΩ) για συνολική ρύθμιση του εφημεριακού.

Η πολιτική ηγεσία αναγνώρισε πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει και δεσμεύτηκε για αναλυτική συζήτηση του ζητήματος σε νέα συνάντηση στις αρχές Μαρτίου.

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων: Από πλευράς ΟΕΝΓΕ τονίστηκε πως στον προϋπολογισμό του 2015 έχει καταγραφεί περαιτέρω περικοπή των προϋπολογισμών Νοσοκομείων για λειτουργικές δαπάνες και εφημερίες, πράγμα που δημιουργεί σεληνιακό τοπίο στο ΕΣΥ. Επιπλέον, η αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να αποπληρώσει τα νοσοκομεία για νοσήλια ασφαλισμένων έχει προκαλέσει κατάσταση ασφυξίας.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ελάχιστη προϋπόθεση είναι η αναμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα Νοσοκομεία και να αναστραφεί η κατάσταση. Ζητήθηκε επίσης η άμεση υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση του 5ευρου, το οποίο η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε πως θα πράξει τις επόμενες ημέρες.

ΠΦΥ- ανασφάλιστοι: Επαναλήφθηκε η θέση της ΟΕΝΓΕ για την επιτακτική ανάγκη θεμελίωσης ενός αξιόπιστου συστήματος δημόσιου συστήματος υγείας, στο οποίο θα έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες που ζουν στη χώρα, χωρίς διαχωρισμούς σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Η πολιτική ηγεσία δήλωσε πως συμφωνεί με την άποψη και ήδη μελετά την τροποποίηση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων.

Πάταξη της διαφθοράς στο ΕΣΥ: Κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών ήταν η ανάγκη να ληφθούν στοχευμένα μέτρα περιορισμού και εξάλειψης της διαφοράς στο ΕΣΥ, χωρίς όμως να θίγεται η αξιοπρέπεια της ιατρικής κοινότητας προκαλώντας εντύπωση μέτρων συλλογικής ευθύνης.

Σε άλλα ζητήματα, μεταξύ άλλων, υπήρξε δέσμευση για άμεση ρύθμιση του προβλήματος των παρατασιακών ειδικευόμενων, ενώ όλα τα υπόλοιπα θα διερευνηθούν ώστε να υλοποιηθούν ή να συζητηθούν εκτενώς στην επόμενη συνάντηση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις