28.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Έξω από το ΣτΕ σήμερα οι κάτοικοι των Σκουριών – Ζητούν να σταματήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες

Πρόσφατα

skouries-sinentefksi-politesΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στις 9 και μισή έξω από το ΣτΕ κάτοικοι των Σκουριών Χαλκιδικής και πολίτες – μέλη των επιτροπών Αγώνων Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, την ώρα που εντός του κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εκδικάζεται η προσφυγή τους, σε σχέση με την κατασκευή -σε δύο φυσικά ρέματα- φραγμάτων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. / Eldorado Gold», τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στο μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, όπου θα αποτεθούν 148 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων.

Αναλυτικότερα:

Αν το κίνημα ενάντια στο χρυσό νικήσει η Χαλκιδική θα αποτελέσει το υπόδειγμα για μια άλλη ανάπτυξη με σεβασμό προς το περιβάλλον, τις δραστηριότητες και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής. Αυτό προσδοκούν οι κάτοικοι της Β.Α Χαλκιδικής από τη νέα κυβέρνηση ζητώντας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την ακύρωση μιας από τις πιο καταστροφικές επένδυσεις στην Ευρώπη, ενός τεραστίου οικονομικού σκανδάλου που εξελίσσεται εδώ και χρόνια στις Σκουριές με αποκορύφωμα τις εικόνες καταστροφής που βλέπουμε καθημερινά να έρχονται από το άλλοτε πανέμορφο αρχέγονο δάσος.

Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στο χρυσό , συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τον αγώνα τους, κατεβαίνουν αύριο στην Αθήνα ενόψει της εκδίκασης στο ΣΤΕ της προσφυγής συλλόγων της περιοχής ενάντια στην έγκριση της τεχνικής μελέτης δύο μεγάλων φραγμάτων στα ρέματα Καρατζά και Λιοτσάνικο στα οποία θα εναποτεθούν 150 εκατ. τόνοι τοξικών αποβλήτων.

Οι Σκουριές, μια ιστορία συνεχιζόμενων παρανομιών

Χθες εκπρόσωποι των επιτροπών αγώνα παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ αναφέροντας τα κυριότερα σημεία της υπόθεσης αυτής που έχει απασχολήσει όλη την Ελλάδα και έχουν γίνει γνωστά και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Γ. Ζουμπά, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και μέλος των επιτροπών αγώνα πρόκειται για μια υπόθεση συνεχόμενων παρανομιών που ξεκινούν από την σκανδαλώδη παραχώρηση 317.000 στρεμμάτων γης στην Ελληνικός Χρυσός έναντι του ευτελούς ποσού των 11 εκ. ευρώ, την μετατροπή μιας αγροτουριστικής περιοχής σε αποκλειστικά μεταλλευτική με τις επιπτώσεις από τις καθημερινές εργασίας της εταιρείας να είναι ήδη φανερές, τον παραμερισμό επιστημονικών πορισμάτων (ΑΠΘ, ΤΕΕ, περιβαλλοντικών συλλόγων, ΤΕΙ τουριστικής ανάπτυξης) τα οποία αποδεικνύουν ότι η επένδυση, υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα επιφέρει συνολική καταστροφή του τόπου μέχρι και τις διώξεις 350 αγωνιστών που βαρύνονται με κακουργηματικού τύπου αδικήματα απλά και μόνο επειδή εναντιώθηκαν στην “επένδυση αυτή με κάθε κόστος”.

Η Ελληνικός Χρυσός κατασκευάζει φράγματα τοξικών αποβλήτων πάνω σε σεισμικό ρήγμα!

Όσον αφορά την σημερινή δίκη πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές του αγώνα αυτού, δεδομένου ότι αφορά φράγματα τα οποία θα λειτουργούν ως ωρολογιακή βόμβα στην περιοχή καθώς τα τοξικά που θα εναποτεθούν θα παραμείνουν ακόμη και αν η Eldorado φύγει από την περιοχή.

Ο Χρ. Αδαμίδης, επίσης μέλος της επιτροπής αγώνα ανέφερε ενδεικτικά δύο διαστάσεις του προβλήματος που αγνοήθηκαν σκόπιμα από την τεχνική μελέτη της εταιρείας για τα εν λόγω φράγματα. Η πρώτη αφορά την ύπαρξη τρεμολίτη από τον οποίο βγαίνει ο αμίαντος κατά 10% στα υπό εξόρυξη πετρώματα όσο και στα μεταλλευτικά απόβλητα της προγραμματιζόμενης εκμετάλλευσης στις Σκουριές. Μάλιστα η εταιρεία προκειμένου να καταλαγιάσει τις προφανείς αντιδράσεις λόγω του ότι ο καρκινογόνος αμίαντος θα διασπείρεται στην ατμόσφαιρα μέσα από την σκόνη που θα αναδύεται από τις εκρήξεις στα πετρώματα, έδινε εντολές προς τους εκπροσώπους της να δηλώνουν “πως στις Σκουριές δεν υπάρχει τρεμολίτης και σε κάθε περίπτωση αναφοράς από τρίτους αυτό θα πρέπει να τονίζεται”

Να σημειωθεί ότι γνωματεύσεις στο ζήτημα αυτό υπάρχουν τόσο από τον καθηγητή στο Αμβούργο Κυριάκο Αρίκα όσο και από τον Σ. Δημητριάδη, καθηγητή στο ΑΠΘ οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί και στην σχετική προσφυγή των κατοίκων.

Η δεύτερη πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος αφορά το ότι τα φράγματα κατασκευάζονται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα σεισμικά ρήγματα της Ελλάδας, το ρήγμα Στρατωνίου το οποίου κατά καιρούς δίνει σεισμούς μέχρι και 7, 5 βαθμούς ρίχτερ, συνθήκη η οποία θα επιφέρει διάλυση των φραγμάτων και θα καθιστά την διαχείριση περιβαλλοντικών ατυχημάτων αδύνατη.

Από την πλευρά του ο Λ. Τόσκας, περιφερειακός σύμβουλος στην ΠΚΜ και μέλος της επιτροπής αγώνα αναφέρθηκε στην πολλαπλή καταπάτηση της νομιμότητας και ειδικά στην αυθαίρετη δόμηση ενός τεραστίων διαστάσεων εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, την μετατροπή ενός δασικού δρόμου σε εθνική οδό (λόγω των μεγάλων διανοίξεων που έχουν γίνει) και στην τροπολογία που πέρασε η απερχόμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι μέσα από την οποία νομιμοποιήθηκαν πολλές από τις αυθαιρεσίες της εταιρείας.

Να φύγει η Eldorado να σωθεί επιτέλους ο τόπος

“Η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει την νομιμότητα στην περιοχή μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Τόσκας με τον Κ. Ευθυμίου (μέλος επίσης της επιτροπής αγώνα) να συμπληρώνει: “Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε με κάθε κόστος την εφαρμογή της επένδυσης αυτής. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να σχεδιάσει μια διαφορετική ανάπτυξη για την περιοχή μας που αποτελεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πατρίδα του Αριστοτέλη, την είσοδο στο Αγ. Όρος και τον μοναδικό υδροφορέα της περιοχής”

“Πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν τα 317.000 στρέμματα της περιοχής από την κατοχή της Eldorado Gold και να ξεκινήσει άμεσα μια διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που έχουν γίνει από τις εργασίες της. Πρέπει επίσης να σταματήσει η δικαιοσύνη να δουλεύει για το δίκαιο του ισχυρού και να σωθεί ο τόπος μας από την λαίλαπα των χρυσοθηρών” πρόσθεσε ακόμη.

Τέλος ο Γ. Μπάλλιας, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος των κατοίκων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επικινδυνότητα των φραγμάτων βάσει και της εμπειρίας αποτυχίας αντίστοιχων κατασκευών σε όλο τον κόσμο, σε περιπτώσεις ατυχημάτων που επέφεραν τον μαζικό θάνατο κατοίκων και στην τοξικότητα των αποβλήτων που καθιστούν παράνομη ολόκληρη την διαδικασία.

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής ζητούν να μπει ένα τέλος στο μονόδρομο της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην οποία έχουν καταδικαστεί τόσα χρόνια, διεκδικούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης για το σταμάτημα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων στις Σκουριές έτσι ώστε να ανασάνει ξανά ο τόπος και να σωθούν οι ζωές των κατοίκων και των επερχόμενων γενεών.

Πηγή: alterthess.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις