35.3 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Όλοι μαζί για να δικαιωθούν οι αγώνες μας και να γίνουν τα όνειρά μας πραγματικότητα

Πρόσφατα

eraΤα αποτελέσματα των εκλογών, στις 25 του Γενάρη, έφεραν μια ριζικά νέα κατάσταση για τα εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας, εργαζομένων και ανέργων. Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός έδωσαν τη δική τους απάντηση στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στην ακραία αφαίμαξη των μισθών και των συντάξεων, στην πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην υποβάθμιση και συρρίκνωση των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών.

Έδωσαν ελπίδα με την κυβέρνηση της Αριστεράς, για μια διαφορετική πορεία στη ζωή της χώρας, για ριζικές θετικές ανατροπές στις ζωές όλων μας, με πρώτο βήμα την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών.

Η προοπτική αυτή δεν δημιουργήθηκε από τα πάνω ούτε από μόνη της. Είναι ο καρπός των, μικρών ή μεγάλων, συνεχών αγώνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, όπως και των άλλων κινημάτων, τα τελευταία χρόνια.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν καθαρά πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Ανατρέπουν στην πράξη τη θεωρία του «καναπέ» και του «τίποτα δεν αλλάζει». Εδραιώνουν την πεποίθηση πως μόνη εγγύηση για ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή των εργαζομένων αποτελούν οι ενωτικοί, αποφασιστικοί αγώνες.

Οι εκπαιδευτικοί είπαμε όχι στα αλλεπάλληλα κτυπήματα των μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Στις 25 του Γενάρη δώσαμε τη δική μας απάντηση και συμβάλλαμε να σταματήσει η καταστροφή της Δημόσιας Παιδείας.

Το επόμενο διάστημα, συσπειρωμένοι ακόμα περισσότερο στα σωματεία και στα κινήματα θα αγωνιστούμε για να ανοίξει οριστικά και αμετάκλητα ο δρόμος για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών, και ζητούμε:

  • Την άμεση κατάργηση του νομικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης. Κατάργηση του 3848.

  • Άμεση κάλυψη των κενών. Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών.

  • Ενίσχυση των θεσμών αντισταθμιστικής εκπαιδευτικής πολιτικής και εφαρμογής προγραμμάτων παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Στήριξη της Ειδικής Αγωγής και κάλυψη των κενών με μαζικούς διορισμούς. Μέτρα για την αποφασιστική μείωση των ανισοτήτων (στήριξη των παιδιών που συναντούν σοβαρές δυσκολίες στο σχολείο, μείωση του αριθμού των μαθητών/μαθητριών στα τμήματα κ.τ.ό.).

  • Κατάργηση του νόμου για το «νέο Λύκειο» και την «τράπεζα θεμάτων»

  • Την επαναπρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων που απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στο χώρο της εκπαίδευσης.

  • Επανίδρυση των σχολείων που καταργήθηκαν χωρίς παιδαγωγικά και κοινωνικά κριτήρια.

  • Καθιέρωση της διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στην Προσχολική αγωγή.

  • Κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου για τους Δ.Υ. Άρση των συνεπειών όσων τιμωρήθηκαν για συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες.

  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στο σύνολό τους.

  • Εκδημοκρατισμός της διοίκησης της εκπαίδευσης, κατάργηση του καθηκοντολογίου – Ο σύλλογος διδασκόντων βασικό όργανο διοίκησης με συντονιστή τον διευθυντή / διευθύντρια

Οραματιζόμαστε ένα σχολείο αυτοδιοικούμενο με διευθυντή σε ρόλο συντονιστή και ένα σύλλογο διδασκόντων με κυρίαρχο ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, ένα σχολείο άμβλυνσης των ταξικών διαφορών, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς γιατί για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, και συνεπώς αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

Αγωνιζόμαστε για την καθιέρωση ενιαίας 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

Έχει ιδιαίτερη σημασία τι και γιατί διδάσκεται στο δημόσιο σχολείο. Αναδεικνύουμε έντονα το αίτημα για ανατροπή των αναλυτικών προγραμμάτων.

Οι αγώνες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων ανέτρεψαν τις μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετούσε.

Η συνέχιση των αγώνων θα δώσουν ελπίδα στο μέλλον της χώρας, της Δημόσιας Παιδείας και του εκπαιδευτικού.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις