24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Ιανός»: Από αλυσίδα πολιτισμού σε… αλυσίδα απολύσεων

Πρόσφατα

ianosΧωρίς καμιά αιδώ, εξακολουθεί να δείχνει το διπλό πρόσωπό του το βιβλιοπωλείο «Ιανός»: από τη μια να… σερβίρει πολιτισμό και από την άλλη απολύσεις, προκειμένου να προσλάβει «φθηνό» προσωπικό – εργαζομένους «voucher».

Τελευταίο κρούσμα, όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι βιβλίου & χάρτου στη Θεσσαλονίκη, «η απόλυση 5 συναδέλφων: 2 από το υποκατάστημα της Μαρτίου στο οποίο μπήκε λουκέτο, 2 από το κεντρικό κατάστημα στην Αριστοτέλους- η μια έπειτα από άρνηση μετατροπής σύμβασης σε μερικής απασχόλησης και η άλλη από το υποκατάστημα του COSMOS».

Όπως λένε, «ο ιδιοκτήτης του “Ιανού”, κ. Καρατζάς, δε διστάζει ακόμα και και να εμφανίζεται δημόσια ως τιμητής της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή σύμφωνα με πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση συμμετείχε στο “πάρτι διαφθοράς” της συμμορίας Τσοχατζόπουλου».

Ποιος είναι ο… πολιτισμός του «Ιανού»; Αξίζει να το θυμηθούμε:

– διάλυση των εργασιακών σχέσεων με ατομικές συμβάσεις, ελαστική απασχόληση, καταπάτηση ωραρίων,
– μηχανάκια σκάνερ, που φόρεσε στο λαιμό των υπαλλήλων για να μας υπενθυμίσει ότι τελικά τις αλυσίδες οι εργαζόμενοι δεν τις έχουν χάσει ποτέ,

– επιβολή προστίμων (ακόμα και σχεδόν ίσα με τον μισθό ενός μήνα) σε υπαλλήλους,

– δυσμενείς μεταθέσεις των υπαλλήλων που η διεύθυνση θεωρεί απείθαρχους,

– χρήση δωρεάν ή πάμφθηνης εργασίας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων,

– αλλεπάλληλους εκβιασμούς στους υπαλλήλους να υπογράψουν κείμενα καταδίκης συναδέλφων τους που διεκδίκησαν δικαιώματα, κείμενα αποδοχής της κατάργησης της αργίας του Αγίου Πνεύματος, κείμενα αποδοχής των σκάνερ

– χτύπημα των απεργών την Κυριακή 28/12 από τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις 7 εργαζομένων

– συνεχείς απολύσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με κύριο στόχο όσους αρνούνται να υπογράψουν τα εκβιαστικά κείμενα υποταγής ή αρνούνται να αποδεχθούν μετατροπή των συμβάσεων τους.

Την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, στη Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα στον «Ιανό», στις 6 το απόγευμα, στην Τσιμισκή & Αριστοτέλους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις